Är du dig själv på internet?

Jag har hållit på med internet sedan 1997. Jag har blivit erbjuden illegala vapen och droger. Jag har varit i kontakt med prostituerade, sett människor i djupaste förtvivlan. Jag har skrattat och gråtit. Jag har firat nyårsafton i ett chattrum tillsammans med lika ensamma själar som mig själv. Jag har rest miltals för att träffa människor jag har mött via nätet, som jag har pratat med i månader innan, men vad finns kvar idag av en vänskap som var menad att vara för evigt eller bli något större?

Internet är fantastiskt, missförstå mig rätt, men det kan vara otroligt dåligt också. Rentav farligt, vilket det stadigt uppgående antalet av nätbedrägerier vittnar om. Men det beror inte enbart på vilket antivirusprogram du har utrustat din dator med. Vilka upptäckter du kommer att få vara med om handlar om att vara envis, att inte vara för ivrig in i nya äventyr, att orka vänta, att vara i grupper online som du på något sätt kan våga lita på. Det är något man måste träna sig på och för vissa människor kan det ta år.

Men en sak jag är fullständigt övertygad om, som på något sätt borde ingå i nätets vett & nettikett, är att vara sig själv. För det tycks vara en sak vi ofta glömmer bort i denna digitaliserade tidsålder där allt ska vara snabbt, lättillgängligt och lättsmält, att vi innerst inne bara är människor. Man måste i ärlighetens namn våga visa både bra och dåliga sidor, för att vara så rättvis som möjligt mot din medmänniska. Våga gå online även de gånger du inte mår riktigt bra, då du är ledsen eller bara vill ha någon att prata med. Visa att ditt liv inte är perfekt. För det är ingen annans liv heller.

Våga vara ärlig, även digitalt. För vi är bara människor, av kött och blod, med känslor av alla de slag. På gott och ont men det är värt det i längden.

118480cookie-checkÄr du dig själv på internet?