Hur säker är du egentligen? Del 2

Nu vet jag med säkerhet, jag är inte alls säker när jag är och surfar på nätet. Men det beror på vem fienden är. Efter två veckors research har jag kommit fram till några enkla sätt att bättra på sin säkerhet. Bra tips om hur man kan bli mer säker på nätet och som en vanlig användare enkelt kan göra.

Dels finns det ju hackers som vill stjäla din identitet, plantera virus och använda din dator till att t.ex. attackera större mål såsom myndigheter och organisationer. De kan man lättast klara sig undan om man skaffar ett antivirus-program och ser till att ha brandväggen i sitt operativsystem igång. Själv har jag Microsofts brandvägg och jag betalar 100 kr/år för Kaspersky Internet Safety, där man även har skydd för sin mobil om man vill. Det finns en gratisversion också men såklart med färre funktioner och mindre automatik. Sedan kan man ju fråga sig själv om man vill anlita ryssar till något sådant då faktum är att Ryssland idag är en av de absolut främsta nationerna då det gäller antal hackers och hackerattacker.

Men sedan finns det andra som gärna inkräktar på din integritet och då tänker jag på främst företag. Till viss del använder myndigheter och regeringar insamling av information men vad vi vet idag så händer det inte i Sverige(?). Men jag föredrar att vara på den säkra sidan. Som Edward Snowden uttryckte det: Att påstå att man inte bryr sig för att man inte har något att dölja är som att avsäga sig sin uttrycksfrihet för att man inte har något att säga. Men hur som helst, det är idag ett faktum att företag spårar ditt minsta knapptryck, dina musrörelser och de kan till och med se känslig information såsom personnummer och inloggningsuppgifter. Förvisso säger de att datan samlas in för att förbättra upplevelsen för användaren, men samtidigt är det också stora summor som ligger bakom datahandel, med andra ord listor på användares information, och som är en vanlig företeelse idag och som inbringar stora summor pengar. Vad säger att dessa listor med all info om dig till slut hamnar hos något tvivelaktigt företag eller person som missbrukar informationen? Bättre att ta till åtgärder redan nu, inte sant? Better to be safe than sorry.

Här är enkla tips om hur du skyddar dig på nätet

Mullvad – När du surfar på nätet syns du, något som Mullvad ändrar på genom att erbjuda en så kallad VPN-tunnel (Virtual Private Network) som skyddar dig från insyn. De sparar inga loggfiler över din trafik, vilket troligtvis din internetleverantör redan gör. Din dator får en annan ip-adress (din dators identitet på nätet) via dem, de ber dig inte registrera dig med några personuppgifter och de uppmuntrar anonyma betalningsmedel. Kostnaden är låg och hastigheten fullt okej. Allt du skickar blir även krypterat, alltså kodat, så att ingen kan läsa din datortrafik, vare sig från din dator eller din mobiltelefon.

Följande tips är så kallade insticksprogram och finns till både Google Chrome och Mozilla Firefox. Den säkraste webbläsaren är enligt tester Internet Explorer som har flest alternativ för privat surfning, dock har jag inte ännu testat och gjort nedan angivna åtgärder.

HTTPS Everywhere – För att varje hemsida ska kunna visas krävs att de är kodade i http (hypertext transfer protocol) och är det kommunikationsprotokoll som används för att överföra webbsidor på informationsnätverket WWW, World Wide Web på Internet. Dock har säkerheten på nätet höjts och numera rekommenderas att använda sig av https istället och det  är en metod för att överföra krypterad data. Betalsidan på nätbutiker är alltid HTTPS hos e-handlare och det är för att det skall bli mycket svårare för externa parter att snappa upp informationen som överförs mellan dig som köpare, betalleverantören och e-handlaren. Insticksprogrammet HTTPS Everywhere gör alla sidor du besöker till krypterade och säkra från insyn från obehöriga.

Privacy Badger – Detta  blockerar spion-annonser och spårningsprogram. Det arbetar i bakgrunden och är enkelt att installera och anpassar sig efter hur dina surfvanor ser ut.

Ghostery – Detekterar spionprogram, trackers, och blockerar dem. De gör att hemsidorna blir både säkrare och snabbare att ladda. Dessutom får inte företag någon chans att kartlägga dina surfvanor och intressen. Delningsknappar till t.ex. Facebook är oftast en spion som vid senare tillfälle gärna ger dig annonser av vad du kan tänkas vara intresserad av, baserat på vad du tidigare har sökt efter.

Duckduckgo – En snabb och säker webbläsare och som finns som insticksprogram. De samlar inte in eller säljer någon av din information, de sparar inte din sökhistorik och de spårar dig inte. Kort, gott och enkelt.

Adblock Plus – Blockerar annonser och pop-ups, men tillåter vissa som inte stör. Omöjliggör spårning, tar bort delningsknappar till sociala medier och skyddar dig från malware (kommer av de engelskans malicious software, och är ett samlingsbegrepp för datorprogram som installeras på en dator eller ett datornätverk utan administratörens samtycke. Det kan vara maskar, virus, trojaner, adware, spyware eller keyloggers.)

Tor Control – Istället för att surfa med den ytterst säkra men också väldigt långsamma webbläsaren Tor, kan man använda sig av detta insticksprogram som är mycket snabbare. Det byter din ip-adress och dirigerar dig genom ett flertal servrar så att du inte går att spåra. Snabbt och du kan känna dig betydligt mer säker.


Generellt sett

Sanningen är att hur vi än vrider och vänder på det så blir vi aldrig 100% säkra när vi använder oss av internet. Det går inte. Dagligen utförs cyberattacker världen över, vilket tyvärr också är en uppåtgående trend, och inget säkerhetssystem är fullständigt säkert. Men med ovan givna tips har vi åtminstone gjort det väldigt jobbigt för de eller den som vill övervaka eller attackera oss. Experternas tips är att stänga av så mycket funktioner att det blir svårt att få en bra användarupplevelse, att surfa i korta intervall, och med anonymiteten kommer så många varningar från system som är gjorda för att kunna spionera på oss, att det till slut blir jobbigt att använda internet.

Men överlag, glöm inte antivirus och brandvägg, de är absoluta ”måsten” och är grundläggande! Installera ovan nämnda insticksprogram. Var inte lat och ta bort funktionen i din webbläsare för automatisk ifyllnad av personuppgifter och login-lösenord samt användare. Stäng av funktionen att tredje parts cookies (kakor) och helt enkelt utnyttja alla säkerhetsinställningar du har i din webbläsare. Ha inte funktionen Autofyll aktiverad när det gäller dit betalkort. Ge inte din platsinformation till vilka sidor som helst och stäng av GEO-mapping. Bocka av ”Skicka användningsstatistik och kraschrapporter till webbläsaren automatiskt” och för sjutton, använd dig inte av gratis wi-fi.

Som ni ser finns det en hel del enkla saker att göra om man inte vill att storebror eller pengahungriga företag ser vad du gör på internet. Denna research samt att jag är väl insatt i hur marknadsföring på nätet fungerar, har fått mig att dels vakna upp men också på allvar insett att ”less is more”. Ju färre häftiga funktioner på en hemsida, desto säkrare. Något jag tänker se till ganska snart, på min egen hemsida.
To be continued….

118370cookie-checkHur säker är du egentligen? Del 2

2 svar på ”Hur säker är du egentligen? Del 2”

Kommentarer är stängda.