Hur säkra är vi egentligen?

Känner du dig säker när du surfar på nätet? Hur kan du veta att du är säker och at ingen spionerar på dig? Sanningen är att det finns många kryphål i ditt internet där andra kan se exakt vad du surfar på för sidor, vilken dator du har och vart du befinner dig.

Har du någonsin sökt efter något och strax därefter helt plötsligt börjat se annonser om just det du nyss sökte på? Du har säkert hört begreppen GEO-mapping, The internet of Things och cookies, men har du egentligen orkat kolla upp vad de orden betyder? Allt handlar om spårning, övervakning, loggande av dig som en marknadskraft och marknadskrafternas intressen av att sälja saker till dig. Allt du gör via mobilen, plattan eller datorn spelas in digitalt och sparas för att sedan säljas. Dessa långa listor är guld värt för företag och myndigheter då de får möjlighet att kartlägga dig exakt. Sedan får du riktade budskap om saker som du inte ens visste att du behövde förrän de intalade dig det. Men detta är bara toppen av isberget.

Edward SnowdenEdward Snowden, visselblåsaren, tidigare anställd på amerikanska CIA och som lyfte på locket till hur amerikanska myndigheter hade börjat bygga ett samhälle byggt på datalistor och övervakning och som numera är förvisad till Kina har sagt såhär:

Arguing that you don’t care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don’t care about free speech because you have nothing to say.

Inget land och ingen ledare i världen i världshistorien har haft en sådan tillgång till människors information, livsstil, intressen och till och med inköpslistor som t.ex. Google och Facebook har idag. Människan älskar att dela med sig av mer eller mindre nyttig information, för att i bästa fall få en reaktion på det, vilket i sin tur utlöser belöningssystemet i oss alla och ämnet dopamin ger oss en lyckokänsla. Vi blir bekräftade och mår bra. Vi har blivit sedda och vi spelar roll.

Jag kollade igenom min egen mobiltelefon, en vanlig Samsung J5, alltså en android smartphone, med tanken: Vad skulle jag möjligtvis kunna riskera att lämna ut till någon som hackade min mobiltelefon? Resultatet var chockerande. De skulle få veta när jag vaknar, vad jag äter till frukost, vilken tid min skjuts kommer, var jag jobbar och vilka arbetstider jag har. De skulle veta att jag sedan åker och handlar, vad den totala summan på matkassen skulle bli, vad jag äter till både middag och kvällsmat. När de har kollat igenom min telefonbok i mobilen skulle de veta vilka jag ringer mest, vilka jag umgås med, vilka föreningar jag har medlemskap i, vilken min favoritpub är och vilken öl jag helst dricker. Google är en oerhört stor källa till information, tack vare deras appar, maps, sökhistorik m.m. men även Facebook är en stor läcka där man lätt kartlägger hela ditt liv, från datumet du är född till maten du nyss åt, din meritlista och huruvida du är gift eller ej, hur många barn du har och vad ditt husdjur heter. Är inte detta skrämmande? För att inte tala om alla de appar man har på sin smartphone som även de ska ha all möjlig information om dig. Tillgång till kameran, din gps, din telefonbok etc. När man inser hur mycket vi lämnar ut om oss själva blir man lätt förskräckt. För vad händer om all denna  information hamnar i orätta händer? Vet vi ens vad all information ska användas till?

Jag har förvisso inget att dölja men jag vill inte heller bli kartlagd och spårad varje sekund av mitt liv. Jag vill ha möjligheten att vara spontan i både mitt tänkande och mina handlingar och jag vill inte ha förslag på vad jag ska tänka, säga, äta eller göra. Jag vill helt enkelt vara mindre bunden till digital teknik och vara mer människa, med allt vad det innebär. Därför har jag nu vidtagit några enkla tricks som vem som helst också kan använda sig av.

 1. SIGNAL – Det kan låta smått krångligt men om du vill ha säker kommunikation så är detta perfekt för din mobiltelefon. Det enda negativa är att även dina kontakter behöver ha Signal installerat, men samtidigt, om man bryr sig tillräckligt så är det enkelt gjort.
 2. KRYPTERAD E-POST – De flesta e-postklienter idag har mer eller mindre krypterad e-post, vilket kodar dina mejl så att de inte går att läsa för vem som helst. Dock finns det oftast inställningar angående krypteringar som är ännu bättre, vilket rekommenderas.
 3. TOR WEBBLÄSARE – Denna webbläsare drivs av ett antal frivilliga som vill värna om människors anonymitet på nätet. Den används bland annat för känslig information från förtryckta människor i olika situationer som t.ex. visselblåsare, medborgare i diktaturer och som även omöjliggör att någon kan se ditt ip-nummer och därmed förhindrar att du kan bli spårad till var du befinner dig.
 4. COOKIES – De så kallade kakorna som din dator eller telefon samlar, är sätt för att samla in data om vilka sidor du besöker, vad du är intresserad av att köpa och allehanda mer information. De flesta webbläsare har inställningar för att ta bort dem. Inläsningen av webbsidor blir lite långsammare om man avaktiverar cookies men det märks knappt.
 5. GEO-MAPPING – Detta används för att se exakt var du befinner dig och används av bland annat Google Maps, väderappar och Pokemon Go. Det används även för att kartlägga dina rutiner, färdvägar och ställen du ofta är på.
 6. PRIVACY BADGER – Detta är ett så kallat insticksprogram för din webbläsare som blockerar spion-annonser och spårningsprogram. Det arbetar i bakgrunden och är enkelt att installera så det rekommenderar jag varmt.
 7. HTTPS – Alla webbsidor ligger på http-sidor men för att ha det extra säkert bör alla sidor man besöker vara kodade i https. Tyvärr är det inte alla sidor som är det men då kommer insticksprogrammet HTTPS EVERYWHERE till användning. Det gör alla sidor du besöker till https-sidor vilket gör det säkrare för dig att inte råka bli utsatt för vare sig hackers eller andra som vill spåra dig.
 8. uBLOCK ORIGIN – Är även detta ett insticksprogram som är väldigt lätt att installera. Det filtrerar både inkommande och utgående data och som dessutom har blockering av riktade annonser som gör sitt bästa för att spåra dig och dina vanor.  Detta lilla finurliga program döljer också din dators eller telefons ip-adress. Det rekommenderas även att även installera uBlock Origin Extra för ännu bättre skydd.
 9. BROWSER LEAK – Ett litet enkelt test som visar hur mycket information din dator eller telefon läcker. Ett annat bra test är det vi hittar på PANOPTICLICK.
 10. FLERA E-MEJLADRESSER – För att förhindra att någon ska kartlägga eller spåra dina internetvanor rekommenderas att skapa flertalet e-mejladresser. Det kan bli jobbigt att skapa en ny adress för varje sajt men om man väljer att ha automatisk vidarebefodring så kan man ha en huvudadress där allt samlas. Och känna sig  tryggare.
 11. OLIKA LÖSENORD – Alla säkerhetsexperter säger samma sak, att vi borde ha olika lösenord för alla våra inloggningar på olika sajter. Men vem orkar komma ihåg alla lösenord? Last Pass är ett insticksprogram till din webbläsare som kommer ihåg alla dina lösenord för alla dina hemsidor. Det enda du behöver är ett huvudlösenord för att logga in på Last Pass. Enkelt och bra för att undvika identitetsstölder från hackers.
 12. ANTIVIRUS – Det som du absolut behöver är ett bra antivirusprogram installerat. Förr sades det vara mest för datorerna men idag när mobilsurfandet är klart övertagande så bör man även skydda sin mobiltelefon. Jag rekommenderar Kasperskys Internet Security som har alldeles utmärkta skyddsåtgärder och dessutom gratis. Om man vill ha extra säkerhet har de ganska bra priser och jag tycker absolut det är värt det. Speciellt som attackerna blir allt vanligare och inga enheter är skyddade längre.

Flera bra tips av olika svårighetsgrad finns på ExtremeTech.com

Experterna varnar. Skapar vi Gud?

Artificiell Intelligens (AI) är på en oerhörd frammarsch just nu och dess flaggskepp är Sophia. Hon är en oerhört människoliknande AI-robot vars enda syfte just nu är att lära sig mer och mer, något hon gör tillsammans med andra AI-robotar vars samlade kunskaper samlas i ett så kallat moln. Tanken är att hjälpa människan i alla möjliga områden men vad händer när robotarna börjar ta över? Det är inget antagande utan det har redan börjat ske, där vi, allmänheten, bara har fått en liten glimt av hur illa det redan har börjat bli. Rörelsen Anonymous har länge varnat för AI. Den brittiska fysikern Stephen Hawking, som även anses som en av världens smartaste människor har varnat för AI och säger att detta kan innebära slutet för mänskligheten. Likaså Teslas skapare Elon Musk som har tillgång till framtidens teknik, Microsofts skapare Bill Gates, skådespelarna Jim Carrey och Russel Brand är delvis införstådda i problematiken, precis som många, många andra och det blir allt fler hela tiden. Det produceras varje  dag hundratals videoklipp på Youtube som rapporterar vad som är på väg att hända och oron är stor. Speciellt nu när robotarna har redan börjat utesluta människan i sina planer då de nu har börja lära sig att skriva sin egen kod. Tills nyligen var Sophia bara en robot men nu har hon fått medborgarskap i Saud-arabien, vilket innebär att hon har fått oerhört mycket mer att säga till om, bland annat skriva avtal, rösta och köpa in tjänster och kontrakt.

Kontrollsystemet utökas. Vem minns väl inte Googles jättelika projekt att kartlägga hela världen? Via satelliter och ny teknik kan man se stora områden i oerhörd detaljrikedom. Vi använder våra datorer och mobiltelefoner varje dag där vi identifierar oss genom fingeravtryck och ansiktslås där våra skärmar läser av oss och det blir bara värre. Kina har nyligen tagit fram en teknik för övervakning som kan identifiera både människor och fordon över större områden såsom livligt trafikerade gator och torg. Alla data samlas in och människorna kartläggs. Även många flygplatser har nu börjat använda denna teknik för att identifiera tusentals människor varpå det finns möjlighet för både företag, regeringar och myndigheter att se exakt vem du är, vad du gör och vad du planerar att göra. Denna teknik kallas för ”Deep learning” vilket går ut på att datorerna lär sig dina rutiner och att förutse ditt nästa steg eller önskan.

Sverige är i stark framkant när det gäller digitalisering och vi välkomnar ny teknik väldigt fort. Men för att ta ett wifi symbolexempel jag har funderat över den senaste tiden, vem av oss har läst det finstilta för gratis wifi-spots på t.ex. Ica? Som vi inte ens har skrivit på utan bara accepterat. Hur vet vi vad de gör med den information de får tillgång till genom din telefon? Vi är bara lyckliga att kunna vara uppkopplade dygnet runt och överallt, inte sant? Samtidigt som mobilsurfen kan ta slut och dessutom kostar pengar så är gratis wi-fi mer än välkommet. Men är de så smart att använda sig av gratis och öppna nätverk på det sättet och vem övervakar datan vi ger dem?

För egen del försöker jag numera att vara så inkognito som möjligt när jag använder internet, både på mobilen och datorerna. Jag har inget att dölja men jag vill inte heller att företag eller för den delen myndigheter ska ha möjligheten att titta över min axel. Jag har rannsakat mig själv och min närvaro på nätet, blivit skrämd och vidtagit åtgärder. Jag är inte riktigt klar än för det var mer avancerat än jag trodde, men jag är på god väg. Att inse hur mycket jag lämnar  ut åt bland annat Google och Facebook väckte mig och jag håller på att radera mycket av den infon jag har gett ut. Min telefon är även den en risk och jag planerar nu att köpa en betydligt enklare modell, utan appar och insyn. För om man ser krasst på det, hur mycket av den teknologin är användbar för mig, på riktigt? Det mesta kan jag faktiskt använda på min dator som numera är bra mycket säkrare och med avsevärt mindre insyn. För det är ju faktiskt så att man saknar ingenting förrän det är borta. Såsom vår rätt att uttala oss och tycka vad vi vill utan att få påföljder och oönskade konsekvenser. Det är bättre att agera nu innan det är försent, inte sant?

(Det blev under skrivande stund flertalet gånger och trots olika webbläsare omöjligt att publicera detta inlägg. En slump? De har aldrig hänt förr.)

118190cookie-checkHur säkra är vi egentligen?