Skam den som ger sig!

Ja jisses, nu är jag ute på djupt vatten må ni tro, för nu har jag börjat försöka lära mig estniska. Hur det går? Tja, man är ju inte 20 år längre och därmed lite halvtrög men som sagt, skam den som ger sig!

Mina morföräldrar var från Finland och mina farföräldrar från Estland och det råkade bli estniska men jag hade också tänkt plugga finska längre fram. Det ska ju vara rättvist, tycker jag. Dock finns det ett mindre problem, nämligen att de båda språken i många avseenden är nästan lika, vilket betyder att jag emellanåt blandar ihop dem. Sedan tänker  jag att det kan vara gott på något sätt att ha lite förankring med sina rötter.

Så jag kämpar envist på men jag får erkänna att det går verkligen inte snabbt. Jag är numera också aktiv i Fadderverksamheten i Borås, där jag en gång i veckan är social och hjälpsam på de sätt jag kan, med relativt nyanlända, vilket är både lärorikt och trevligt. Detta har också gett mig förståelsen om hur otroligt jobbigt det kan vara att komma till en helt ny kultur med allt vad det innebär. Att lära sig allt från grunden är en jättetuff utmaning, speciellt som att Sverige är otroligt byråkratiskt och att alla papper som lastas på en måste vara hur tufft som helst. All respekt!

Nåja, hur som helst, jag sitter just nu och försöker lära mig lättare konversation på estniska, plus att kunna räkna, veckodagar och klockan. Hej o hå, kämpa på. Det är aldrig fel med lite personlig utveckling… 🙂

Minu nimi on Anders.  Ma olen nelikümmend kaks aastat vana.  Kuidas sul läheb? 😉

117470cookie-checkSkam den som ger sig!