Vilken messenger använder du?

Internet kryllar av messenger-appar! Fantastiskt roliga och intressanta småprogram, tillägg eller va man nu vill kalla dem, fyllda med häftiga/roliga/användbara funktioner. Kanske man vill ringa billigare eller bara lattja lite med en videosnutt fylld med roliga dekaler och effekter? Möjligheterna är oändliga och som sagt, programmen som finns är egentligen hur många som helst.

Själv började jag snegla på dessa program av den enkla anledningen att jag kör det absolut billigaste abonnemanget för min mobiltelefon, vilket också innebär att jag har begränsat antal samtal i månaden (Hallon – 60 st/mån för 49 kr/mån de första tre månaderna, därefter 99 kr). Detta är ett visserligen litet problem men med tanke på att jag använder telefonen säkerligen varje dag och då händer det att jag i ungefär mitten av månaden får börja betala extra, vilket inte är så hoppsansa billigt om man räknar på det. Därav mitt intresse för dessa program.

Dock upptäckte jag ganska snart ett litet problem. Nämligen att mina vänner förvisso är användare av flertalet alternativ, dock inte aktiva användare. Detta är ju ganska självklart om man har obegränsat antal samtal per månad, men har alla verkligen det? Eller är det bara jag som är så attans snål? 😀
Jag frågade en vän om detta och fick till svar att programmet tar plats i telefonen. Detta är förvisso sant och tyvärr får man ju mycket förinstallerat sk-t när man skaffar ny mobiltelefon, men tro mig, det finns bot för detta om man bara orkar knappa lite – vilket jag såklart har gjort, och som jag nu tänkte ge er lite tips om hur man helt enkelt kan kräma in mer appar.

ikoner messenger-appar www.andersfrihamn.com

Jag har en gammal Samsung J5. Det är absolut ingen speciell mobil men funkar bra för min del och som de flesta andra är det trångt under huven på den lilla rackaren. Dock har jag googlat runt en hel del och framförallt testat mig fram och det finns minst två stora gangsters bakom detta fenomen, nämligen Facebook och Messenger. De är båda rejält stora! Därför har jag bytt ut Facebook mot en snabbare och mycket mindre version som kallas för Friendly for Facebook. Installerad och klar tar den bara upp cirka 45 mb så det är en otrolig skillnad jämfört med Faceooks klumpiga 300 mb.

Förutom att hitta mer eller mindre bra alternativ till de kolossala programmen, kan man även spara utrymme genom att ha ett SD-kort i mobilen. De är inte så värst dyra längre och finns i de flesta butiker som säljer teknik och mobiltillbehör och de där dessutom enkla att montera. Att ha ett SD-kort är bra av två anledningar. Dels att man kan spara dokument, bilder m.m. på kortet och ha lite som en back-up ifall det skulle strula med telefonen (molntjänster såsom Google Drive etc är ännu bättre) med korten är också jättebra att flytta appar till.
De flesta appar/program går att flytta, men inte alla, men det underlättar en hel del om man gör det. De som spelar Pokemon Go vet att det tar upp över 300 mb och det utrymmet vill man säkerligen ha till något annat, inte sant? Enkelt! På Samsung går man bara via Inställningar/Program/Programhanterare och klickar på namnet på appen man vill flytta, vilket står under Lagring och där kan man välja mellan Extern lagring (på kortet) eller Intern lagring (telefonen). På så sätt kan man spara en massa utrymme! Gör det för så många appar du kan på din telefon, eller helt enkelt avaktivera dem.


Nu till själva ämnet för detta inlägg: Messenger-appar. Dessa appar använder din telefons Internetanslutning (4G/3G/2G/EDGE eller Wi-Fi, om tillgängligt). Med andra ord, om du har ett abonnemang med obegränsad surfmängd så är detta perfekt, då kan du köra hur mycket som helst. I annat fall får man helt enkelt leta ställen med wi-fi, vilket numera finns på alla routrar i hemmen, och surfa gratis via det.

Det finns flera saker mellan Messenger-apparna som är likadana. De har oftast gratis internationella samtal. Lägger in dina kontakter från telefonen in i appen. Om dina vänner har samma app, kan ni kommunicera helt gratis. Storleken på installationsfilerna beror på vilken enhet du tänker installera på men är i nedanstående exempel vägvisande och gäller i främsta hand Samsung J5. Med ”leksaker” menar jag klistermärken, emojicons m.m. som bara är roliga för de som gillar sådant.

Något man dock bör tänka på när man ska välja Messenger-appar är, var tror du att du flest kontakter? ”Alla” använder Facebook, men är verkligen deras Messenger den bästa? Samtidigt som massor av människor använder gmail, vilket tillgör Google som i sin tur har sin egen variant av Messenger-app.

NAMN

STORLEK

RÖST

VIDEO

CHAT

EXTRA

Facebook Messenger 163 Ja Ja Ja Leksaker. För alla plattformar.
Viber Messenger 95,75 Ja Ja Ja max 250 st Krypterat. Ångerknapp på meddelanden. Leksaker.
Whatsapp 59,46 Ja Nej bara skicka. Ja Även för dator.
Skype 70,85 Ja Ja max 25 st Ja max 300 st För alla plattformar.
Google Hangouts 77,39 Ja Ja max 10 st Ja max 150 st Leksaker. För alla plattformar.
WeChat 155 Ja Ja max 9 st Ja max 500 st Friend radar för nya kontakter. Leksaker. Bildspel. Krypterat. Automatisk översättning. Även för datorer.
ooVoo 73,84 Ja Ja max 12 st Ja max 12 st För alla plattformar. Leksaker.
Marco Polo 47,88 Nej Ja Ja Leksaker.

Varsågoda, hoppas ni får nytta av detta på något sätt. Personligen använder jag Google Hangouts. Dels för att det är så fantastiskt smart och integrerat med så många saker plus att många av mina kontakter redan är med i det systemet. Nu återstår bara att övertala dem att börja använda det också! 😉

Läs även andra bloggares åsikter om Messenger, Appar, Videochat, Gratis

116510cookie-checkVilken messenger använder du?