En vardag full av attacker.

Stora delar av världen plågas just nu av attacker mot datorer. Ransomware, malware, trojaner och allt vad det kallas. Som glad amatör är det verkligen inte lätt att veta vad man ska göra.

För egen del är jag ganska van vid att ha en säkert dator och vet ungefär vad som behöver göras. Däremot inte sagt att jag går 100% säker för i sanningens namn kan även jag bli utsatt. Faktum är att jag de tre senaste månaderna har kämpat så gott som varje dag mot spam-attacker, orsakade av robotar, och som det ser ut så är det från utlandet attackerna kommer. Ett tag fick jag bukt på det men nu har det satt igång igen, dock tror jag att jag har säkrat mig riktigt bra denna gång. Tyvärr är det så att det finns inga antivirusprogram som är 100% säkra för hackarna jobbar stenhårt på att hitta nya säkerhetsluckor, och tro mig, det gör de. Förr eller senare.

Dagens NyheterExpressenMetro – Sveriges Radio

Men hur ska man då göra, för att åtminstone ge dem lite motstånd? Lösningarna är många men jag själv har fyra stycken program i min dator, som bör hålla det ganska tätt. Dock finns det minst två steg att skydda sig på – på Datorn och i sin Webbläsare.

På datorn kan man köra Windows Security Essentials eller Windows Defender. Båda är riktigt bra men som jag förstår det så genomsöker den och lagar datorn först när skadan är skedd. Mitt system märkte åtminstone ingenting, så jag bytte helt enkelt ut det till gratisversionen av Bitdefender Antivirus, som hela tiden scannar allt du gör, vilka länkar du klickar på och varnar för hemsidor som anses osäkra. Vidare har jag två andra program på datorn som fungerar jättebra. Det ena är Malwarebytes, även det gratisversionen, som visserligen inte är vaken hela tiden och har realtidsskydd, men vid genomsökningar av datorn är den duktig på att hitta problem som man sedan kan lägga i karantän. Det sista programmet jag kör heter Zemana Anti Malware, som också är gratis. Den är mycket lik föregående nämnda program men verkar gräva djupare i systemet, vilket betyder att den ibland hittar skumma saker som Malwarebytes har missat. Ingen realtidsskydd här heller men fungerar bra. Slutligen måste man också skydda sina webbläsare och då pratar vi så kallade insticksprogram. Jag använder i huvudsak Google Chrome som läsare och där har vi några riktigt fina tillägg. Det första jag kör, som hela tiden vakar, är Chrome Safe Guard som bevakar din surfning från virus och malware. Dessutom kan du lägga en automatisk scan över den mapp där du brukar ladda ner filer och annat, för att förhindra att konstigheter kommer in i din dator. Riktigt bra! Sist men inte minst har jag Parental Controls & Web Filter from Metacert, som förutom hindrar ens barn att komma in på skumma hemsidor, även bevakar att du inte får varken malware eller spyware från ditt surfande. Lätt att använda, ställa in och övervakar allt i realtid. Rekommenderas!

Liten ordlista: Spyware – Ransomware – Trojan

116070cookie-checkEn vardag full av attacker.