Anders på irrvägar med Färdtjänsten

Har du ibland varit på väg utan en aning om vilka irrvägar du kommer att åka utmed eller när du kommer fram? Detta är något jag upplever flera gånger i veckan och faktiskt klagar jag inte.

Det är nämligen så att jag, hör och häpna, åker Färdtjänst. Med andra ord kan vi lägga alla fördomar åt sidan att det bara är gamla gubbar och gummor som åker, utan Färdtjänst är även för oss av yngre modell men av olika hälsotillstånd. Säga vad man vill om Färdtjänst och jag kan ju bara referera om den vi har i Borås, men det är åtminstone spännande. Det ska gudarna veta. Jag har nu åkt i några år på grund av mina diabetesdrabbade ben och nästan varje vecka har jag en och annan spännande irrfärd att berätta om. Det har liksom blivit ett slags följetång vid jobbets fikabord!

Jag skulle ut och handla lite förnödenheter uti en av stadens många affärer och kom nyss hem från en ganska intressant irrfärd. Självklart hade jag bland annat köpt hem lite frysvaror att möblera frysen med och med lite tur hoppades jag kunna komma hem innan allt hade smält till en enda sörja. Hade jag tur, tror ni? Såklart inte, annars hade detta inte blivit en inlägg, eller hur? Min favoritbutik råkar ligga i stort sett på andra sidan Borås, men jag gillar den butiken för den är inte onödigt stor och man lyckas vagga igenom den utan syretillförsel, intravenös näringsintag eller ens en vätskekontroll. Inte billigast men jag gillar den ändå. Klar med nödvändigheterna ställde jag mig utanför butiken och väntade, med avsikten att underlätta för chauffören att vara snabb och utan spillande av tid. Han kom inglidande på parkeringen med sin knallgula bil och var hjälpsam att ta hand om min ryggsäck. Så långt allting bra. Då passagerarsidan var upptagen av en annan resenär satte jag mig i baksätet.

Så påbörjade vi resan som började med en minuts kontrollerande av framtida adress samt GPS, stillaståendes på parkeringen. Slutligen började vi rulla och ag kände redan nu att detta säkerligen inte kommer att bli som förhoppningen, en kort och bra resa. Lika sant som det var sagt körde vi allt längre bort från min adress och hamnade till slut uppe i stadsdelen Tullen. Okej, tänkte jag, det var ju märkligt då han fakiskt kunde ha släppt av mig på min adress som ligger halvvägs utmed resvägen, men okej då, och nu började jag bli nyfiken. Ut på huvudvägen igen och åt fel håll varpå jag frågar vart vi ska. Till City Gross blev svaret och jag lade till ett smått förvånat ”Okej?” och började ana att mina frysvaror i ryggsäcken snart kommer att börja undra vart i helskotta vi egentligen ska?

En äldre man steg på vid City Gross, uppenbarligen med någon dold skada då han gick lite ansträngt. Ny adress, denna gång till stadsdel Göta, vilket också ligger i närheten av min adress men inte riktigt där, men det började åtminstone närma sig. Vi lämnade av mannen och styrde kosan mot min adress och till slut kom jag hem. En resa som kunde ha tagit max 10 minuter blev istället en halvtimme, lite drygt, och jag var åtminstone glad att det inte var en knallvarm sommardag då allt i ryggsäcken hade blivit en oigenkännlig sörja.

Irrvägar Färdtjänsten Borås

Många är de resor jag har undrat hur fanken detta ska sluta, eller vart. Förra sommaren åkte jag en tur, också från butik till hemmet, och jag fruktade för mitt liv. Inte för att chauffören körde konstigt eller fort men för att min medpassagerare var en ytterst märklig typ som dessutom skulle till ett av Borås mer vildare områden. Eller för några månader sedan då jag fick åka en omtur med några mil extra för att någon annan passagerare skulle hundratalet längre bort från min startpunkt. Att dessutom chauffören körde långt över tillåten hastighetsgräns och inte kunde lista ut hur intervallen fungerade på vindrutetorkarna var en smula nervkittlande. Eller den gången jag skulle hälsa på min vän i obygden och be hade bokat tre bilar åt mig. Tjusigt att åka i kolonn dock, det händer ju inte var dag!

Men jag är inte den som klagar. Snarare tvärtom är jag oerhört glad att vi har denna service och att den, trots ”effektiviseringar” fungerar så bra som den gör. Att åka Färdtjänst är lite som ett äventyr och man vet aldrig riktigt vart man hamnar eller vad som händer. De borde skaffa en slogan som går något i stil med ”Se bygden och obygden med Västtragiks Färdtjänst”.

Hur som helst, jag är ändå glad att detta finns. Jag beundrar chaufförerna som får utstå så mycket för en oerhört låg lön och dessutom de fantastiskt trevliga tjejerna på beställningscentralen. Utan er alla hade min vardag varit ack så grå! 🙂 <3 <3 <3 🙂

Läs även andra bloggares åsikter om Färdtjänst, Äventyr, Service, Vardagsbetraktelser

115930cookie-checkAnders på irrvägar med Färdtjänsten