Dags att besöka en moské!

Borås moské Magasinsgatan 16 Islam Bönehus
Bild från Google Maps

Hur många av oss svenne-bananer har egentligen besökt en moské? Inte jag, förrän idag.

 

Grundidén går ut på följande: Enda chansen att förstå varandra och andra kulturer är att umgås, kommunicera och ha förståelse för varandras olikheter. Hur vore det bästa sättet att få inblick, annat än att helt enkelt besöka en av stadens moskéer? Detta resonemang höll vi tillsammans i bilen där vi for fram tidigare i veckan, varav den gamle mannen bjöd in mig till den islamiska moskén och jag tänkte som så att detta kan man ju inte missa.

Så på fredagen, kl 13, skulle jag vara där och trots att jag var smått yr och oklar, beslutade jag mig att åka trots allt.

https://www.youtube.com/watch?v=pUYXhVxHjaA&t=2s


 

Efteråt var jag full av intryck. Vad jag har läst så är kvinnor välkomna in i moskén men det är bättre om de gör det i hemmet. Då kan ni tänka er hur det lät när 100-150 män ”hummar” i samtyckande, samtidigt. Mäktigt! Respekten för varandra var också härlig att se. När så många människor ska samsas om utrymmet för att be krävs det respekt för att alla skulle få sin chans att be. Männen flyttade på sig när en plats dök upp och om någon behövde plats, ja då flyttade man sig så att han kunde komma fram.

Tyvärr förstod jag inte alls vad det pratades om då hela bönestunden hölls på arabiska, men tydligen, om man ber om det, kan man få någon som hjälper till med översättning. Men överlag var det en mäktig upplevelse! Som det sades, alla är välkomna till moskén, vilket också syntes då besökarna var en osymmetrisk skara. Även jag, men jag var välkommen ändå. Självklart tittades det på mig en hel del men det var också de som ville ställa frågor. Mohammad var vänlig nog att informera mig lite om vad som hade skett denna dag och han höll med mig i att mycket av vad svenskarna ”vet” är vinklat av medias svarta rubriker där det handlar mer om att sälja än om människovärde.

https://www.youtube.com/watch?v=223ECktfqxc

Faktiskt så blev jag smått förhörd när jag stod utanför och väntade på min skjuts. Det var en yngre man som i ganska barsk ton undrade vad jag gjorde där. Några fler frågor följde men jag svarade helt sanningsenligt att jag var där för att jag försökte förstå. Att jag tror att glappet mellan våra kulturer kan överbryggas genom förståelse och sökande efter information, på egen hand. Det hela slutade med att han sade att jag var välkommen tillbaka, och det tackar man ju för. Det verkar vara ett glatt och välkomnande gäng där som verkligen inbjuder till gemenskapen.

Jag har såklart googlat lite och fann en jättebra sida där det mesta med islam och dess tro, förklaras på ett lätt och bra sätt. Genom information finner man förståelse vilket i sin tur leder till mindre missförstånd och mer förståelse för hur fel media målar upp saker och ting.

En lärorik och intressant dag och jag tackar för välkomnandet, samt Mohammad för vår lilla pratstund. Jag kommer gärna tillbaka och jag tycker alla borde besöka en moské – åtminstone en gång 🙂

(Jag har placerat min blogg i Borås på bloggkartan.se!)
Läs även andra bloggares åsikter om Moské, Islam, Förståelse, Nyfikenhet, Religion, Kulturer, Borås

112700cookie-checkDags att besöka en moské!