Positivt med kamerabevakning

En het potatis just nu som florerar på flertalet medier, är kameraövervakning i badhus över Sverige.

Sveriges RadioSvenska DagbladetExpressen

Enligt en kartläggning så är det tydligen så att flertalet badhus faktiskt bryter mot lagen om kameraövervakning i det offentliga rummet där människors integritet kan kränkas. Självklart mycket allvarligt då kameror inte ska kunna smällas upp till höger och vänster och ja, Sveriges Rikes Lag ska efterföljas, för allas väl och ve.

Men jag förstår liksom inte grejen för det verkar som att debatten har spårat ur en smula. Lagöverträdelse, okej det fattar vi, och likaså syftet – att folk inte ska bli antastade eller påhoppade i en känslig miljö, men det nämns också att människor känner att deras integritet kränks. Ska man då ens fundera på att gå till offentliga bad? Att det finns ett antal kameror på varje (?) badhus kanske man idag får räkna med, men spelar det roll om hur många det finns? Om de finns där så finns de ju där.

Kameraövervakning har ju debatterats i flera år och i olika sammanhang, bland annat om lämpligheten till bevakning av gator, och jag får fortfarande säga att det gör väl inget? Det finns oftast goda anledningar till att smälla upp kameror och jag tror väl att det är så att vid händelse av brott, antastande eller annan händelse, det är först då som logfilerna (hårddiskarna) granskas. Det är knappast någon perverterad väktare eller badvakt som har som sitt främsta nöje att glo på övervakningsfilmer dygnet runt. Då får vi anta att deras chefer har haft magkänsla nog att anställa lämplig personal. Den mänskliga faktorn är en variabel i de flesta sammanhang men vi får hoppas att deras omdöme, som chefer och arbetsgivare, är att lita på, inte sant?

För egen del så har jag ingenting emot kameraövervakning. Har man inget att dölja så kan de sätta upp hur många kameror som helst. Sedan finns det såklart något som heter skyddad identitet, sant, och man ska självklart ha respekt för det, men jag ifrågasätter om 99% av besökare och kunder ska behöva vika sig för en persons önskemål?

Visste ni förresten att PUL snart ska ersättas?

112530cookie-checkPositivt med kamerabevakning