Meningen med livet

Jo jag vet, jag är lite för gammal för att ha en livskris. Men det är lugnt, det är inte därför jag tar upp detta ämne. Detta svåra ämne, som säkert alla funderar på någon gång i livet.

Jag tror själv man kan hantera det på två sätt. Dels att grunna på det och inte komma på något svar, eller komma på ett eget svar som är logisk nog att sätta ett mål i slutet av. Med andra ord, skapa en egen mening med ditt eget liv. Något som duger för dig själv och som du tror du skulle vara nöjd med den dagen då det är dags att lämna jordelivet. Livets riktningar kan vara väldigt skiftande och det finns oändliga vägar att välja, men oavsett vilken väg man tar så handlar det enbart om hur du har levat för det är ditt liv, ditt kvitto, din mening, din väg – och du är den enda som ska leva ditt liv. Det är bara ditt! Vi kanske bara har ett enda liv att leva, vad vet vi om det? Om det nu är så, då borde man väl passa på att leva så bra man någonsin kan och ha så roligt som möjligt. Innan något utmed livets vägar sätter käppar i hjulet, för det är också något vi inte kan veta. Kanske vi plötsligt blir allvarligt sjuka eller rent av handikappade av någon anledning. Då skulle åtminstone jag vilja kunna säga till mig själv att jag gjorde det bästa jag kunde under den tid jag hann få. Rätt som det är sitter man där och undrar vart alla år tog vägen och vad nytta jag har bidragit med.

20160916 Kretsloppet start
Uppvärmning med hopp och studs. Själv hade jag prisutdelning redan innan loppet.

Personligen har jag såklart funderat mycket på detta, speciellt som jag är en väldigt filosofisk själ och har min diabetes, men jag har kommit fram till att det bästa man kan göra är att lyssna på de äldre, och då tycker jag att bland annat artister och deras musik är en bra källa till förståelse och goda råd. Som Ozzy Osbourne, den gamle räven, sjunger i ”Life wont wait” (se nedan) att du och jag har kraften att styra våra liv i precis vilken riktning vi vill. Det är vi som står vid rodret. De senaste åren har jag också kommit fram till att det handlar om två nyckelord som genomsyrar våra liv och som har med meningen med livet att göra. Det ena är att VÅGA utmana sig själv. Att våga ta klivet ut i världen, att uppleva nya saker, träffa nya människor, att lära sig nya saker, gärna göra något som kittlar nerverna lite, som tar dig utanför din egen trygghetszon och som utvecklar dig. För det är vad det handlar om, att utvecklas för vad vore väl livet utan utveckling? Detta är något som jag själv har tagit fasta på de senaste åren och jag har tagit fler risker och jag måste säga att jag gillar det! Alla beslut har kanske inte varit alldeles genomtänkta men jag har inte ångrat mig. Jag har vågat att ta en risk, jag har upplevt saker och vuxit som människa vilket i mina ögon är ovärderligt. Den senaste saken jag gjorde var att åka Specialloppet 3,7 km i rullstol. Helt otränad och egentligen oförberedd blev det bara så för att jag hade lust. Som uppvärmning tog jag en snus, slutförde loppet och gick hem. Plats 45 och en häftig upplevelse rikare. Bara för att jag kände att varför inte våga leva lite?

Det andra nyckelordet är att ORKA engagera sig. För att göra det måste man först också veta varför man ska göra något alls över huvud taget och då handlar det ibland om ren viljestyrka. Som när jag på morgonen känner mig helt nere i botten, kanske av en hel natt med benkramper, så börjar jag resonera med mig själv varför jag ska gå upp ur den varma, sköna sängen, ta mig hela vägen till jobbet, göra mitt jobb och orka vara social. Allting hade ju varit enklare om jag bara ringde in sjuk och stannade kvar i bingen och spenderade dagen med att göra precis vad jag vill och när jag vill. Men så börjar hjärncellerna gnissla, lite långsamt sådär och rätt som det är finner jag en anledning till att gå upp. Det är oftast inte något revolutionerande eller speciellt som får mig upp, men bara tanken att jag idag kommer att få träffa någon speciell som betyder lite extra, kan få mig ur sängen och iväg. Eller tanken att den här dagen kan faktiskt innebära en helt ny vändning i mitt liv då jag kan ha chansen att träffa en helt ny människa. Eller som oftast, vad f-n ska jag göra hemma hela dagen annat än glo på tapeterna och hur de gulnar? Det är sådana små tanke-korn som motiverar mig att leva vidare och rätt som det är händer något som påverkar mig i en bra riktning. Även om det ibland går lite snett så gör det inget för då har vi lärt oss något till nästa gång och vi kan sätta ännu en merit till vårt mentala CV. För alla handlingar har en konsekvens, bra eller dålig. Även att inte gör något alls har en konsekvens, inte bara för en själv utan för ens nära och kära.
Jag kan ligga kvar i sängen hela dagen tills min energi i kroppen är helt slut, vilket resulterar i att resten av dagen blir lidande. Jag kan gå upp, göra en ordentlig frukost och låta energin i kroppen få utlopp i något kreativt och glädjande för mina närmaste. Valet är mitt och jag ska ORKA göra det bästa av mitt liv för det är vad som pushar mig. Nya insikter, kunskaper, erfarenheter, bättre hälsa och socialt utbyte med andra människor. Det är vad jag kallar för att ha en mening med inte bara gå upp ur sängen utan med livet i sin helhet.

smiley-face-clip-art-thumbs-up-clipart-two-thumbs-up-happy-smiley-emoticon-512x512-eec6Internet och alla skärmar vi har runt omkring oss i vårt dagliga liv är starka källor till inaktivitet och distraktion. Det stjäl varje dag fokus från saker som skulle kunna berika oss, som skulle kunna få oss att känna att wow, vilken bra och utvecklande dag detta har varit! Skärmar är fantastiska och kan hjälpa oss med mycket, men det handlar om att inte fastna där timme efter timme och bara döda tid. För det är inte att leva. Visst kan man ha roligt och det kan också, på sätt och vis, vara utvecklande, men vad gör det med oss rent socialt?
Det finns en kille som jag hittade på youtube, Thomas Frank heter han, som faktiskt använder teknikens tidsödande nackdelar mot sig självt, i form av appar och datorprogram och som hjälper människor att fokusera mera på vad de egentligen borde göra. Värt att spana in tyckte jag och jag har idag gjort en ny användare på min dator, som bara ska användas för att skriva på min bok med. Allt distraherande är blockerat eller borttaget. Jag kan inte heller med gott samvete sitta alltför länge vid datorn, mobiltelefonen eller teven då jag vet att jag kan göra nyttigare saker än att döda tid. Det finns saker att uträtta eller hjälpa till med och jag sitter hellre trött efter att ha gjort något nyttigt än att ha slösat bort hela dagen på ren skit. Det kanske kan tyckas smått men en enkel sak som att småstäda lite eller kanske diska underlättar och glädjer min sambo när hon kommer hem från jobbet, vilket ger en trevlig miljö och samvaro genom hela familjen, vilket i sin tur ger ringar på vattnet…

Ett sätt att utvecklas på skulle jag tipsa om är föreningsliv och hobbies, något som är socialt och utvecklande, för det är säkert sant det som är sagt att det finns inget som utvecklar människan mer än att vara social med andra människor. Sedan är det ju allmänt känt att vi människor dras till tillhörigheter, alltså människor med liknande intressen, där vi socialiserar och utvecklas, vilket i sin tur är en viktig ingrediens för vidare tankemönster och utvecklande av idéer.

Den enda som kan göra en skillnad i ditt liv är DU. Den enda som kan styra ditt liv i den riktning som DU vill är DU. Låt inte bekvämlighetsmonstret hålla dig kvar i gamla urgröpta hjulspår utan våga gå ut och leva. Skaka dammet av dig och dra ut på äventyr, upplev något nytt och kanske rentav spännande. Våga utvecklas. För det är vad livet handlar om: Att leva fullt ut – IDAG och inte senare. För det är det enda vi har och kan göra något åt. Nuet kan vi påverka för det som har hänt har hänt och i morgon vet vi ingenting om. Eller som miljonären/miljardären Dan Pena säger i en intervju på youtube, Våga försöka. Våga ta risker. Våga offra tid, pengar och känslor. Våga bli hängiven för att få ett bra liv och fylla det med mening. Våga att bara göra det.

Som jag nämnde tidigare i detta inlägg kan man finna mycket inspiration från musiken. Oftast är det, kanske inte så förvånande, de artister och band som har varit med ett tag som ger oss tips och råd på hur livet kan levas på fullast möjligt sätt.
Nedan ger jag några schyssta tips på låtar med livet som gemensam nämnare men jag ber er att läsa de länkade texterna också, då de såklart har en stor betydelse. Läs, lyssna och låt er inspireras.

Motörhead – Don´t waste your time

Ozzy Osbourne – Life won´t wait

https://www.youtube.com/watch?v=jAh_SCjCh8A

Muse – Knights of Cydonia

Sick Puppies – Riptide

Sia – I´m in here

 

Våga älska dig själv och våga ha en romans med ditt liv för det är det enda som kommer att följa dig resten av ditt liv. Vårda det och se till att det får det bästa det någonsin kan få. Uppskatta det du har idag men sträva alltid framåt och kämpa dig fram genom livet – för ingen annan kommer att göra det åt dig och det kommer inte gratis eller utan ansträngning. Våga och orka bryta isoleringen.

Slutligen ett klipp som är väldigt speciellt. Mannen, Matthew Silver, är en skådespelare men mycket av det han säger är inget annan än ren och skär sanning. Det må vara komiskt upplagt men hör vad han egentligen säger. Det är inga konstigheter. Bara kärnan ur vad hela mänskligheten och dess varande handlar om.

citat livetcitat


(Spana gärna in mig på Linkedin)

110650cookie-checkMeningen med livet