Allt är inte självklart – som att göra en budget.

Nu skäms jag lite, för jag trodde detta var en självklarhet. Men tydligen inte. För hur skulle det annars förklara program som Lyxfällan, 12065626661289208094mystica_Coins_(Money)_svg_medTonårsbossen och alla de privatpersoner som har stora problem med en ekonomi som har gått helt åt skogen?

Enligt mina egna noteringar har jag fört budget sedan 2003 och kört mer detaljerat sedan 2012. Det vill säga att med åren har det blivit mer utförligt och detaljerat än de flesta färdiga modeller man kan hitta på bland annat bankernas hemsidor och det tror jag är en bra grej. För att få en bra och hållbar privatekonomi kan man inte hafsa och slarva fram. Man måste ha järnkoll på precis alla utgifter. Inkomster brukar ju vara färre och därmed är det den enkla biten att hålla reda på men mitt bästa tips är: spara alla kvitton och skriv in dem i din budget – så snabbt som möjligt! Det kan kännas lite motigt och jobbigt i början men med lite rutin så kan det börja kännas ganska roligt. Speciellt som man får kontroll och efter ett tag, börja se resultat i en allt bättre privatekonomi. Det blir helt enkelt roligt att hålla en budget. Sedan tror jag att det kan bli en fälla, vilken man får se upp med. Att man ska inte belöna sig själv i tid och otid. Att har man varit duktig och skrivit in kvitton en längre tid och lyckats hålla sin budget, fall inte för frestelsen att belöna dig själv med ett gigantiskt inköp, utan fortsätt och håll ut. För om vi ska vara realistiskt så kommer det en dag att behövas en ekonomisk reserv, en buffert, då det verkligen kommer att behövas extra pengar. För i verkliga livet har man egentligen ingen aning om när exempelvis bilen går sönder, frysen går sönder eller Försäkringskassan vill kräva dig på återbetalning av någon som de en gång räknade ut och nu inte stämmer. För det är så det fungerar.

Så hur gör man en schysst budget då? För det är verkligen något som varje hushåll och människa bör ha, något att ha som ram att gå efter. Det finns som sagt modeller på nätet att gå efter, men personligen tycker jag att de är lite för släpphänta för att egentligen kunna användas på rätt sätt. Kanske är tanken att det ska vara roligt att hålla en budget, och jovisst, jag förstår tanken, men om man ska göra något så ska det göras rätt och från grunden. Det finns liksom inga genvägar, och med risk för att låta alltför ”piskan på-ryggen-Lethursk” så är det ju faktiskt genomgående så i hela livet, att ska man ha något så får man jobba för det också. Både hårt och länge, men så är det också så att oftast är det värt väntan och slitet.

Handen på hjärtat, jag har väl egentligen inte letat så jättemycket efter bra appar eller modeller för bra koll på privatekonomin, men efter att ha testat åtminstone 5-6 appar och kanske lika många ekonomiska modeller från olika hemsidor gav jag faktiskt upp och höll kvar vid min egen modell som jag tyckte var både enklast, bästa och mest detaljerade. För det är ju så jag tror man får bästa resultatet, genom att vara detaljerad och djupgående. Så jag tänkte visa er hur jag har gjort denna modell som ni enkelt kan göra själv i till exempel Excel eller Open Office Kalkylblad och som dessutom går att läsa och använda via mobiltelefonen.

budget

Som ni ser så kan man låta programmet själv räkna ut alla utgifter över månaden, vilket jag gillar. Vi har inte tagit med inkomster, de har vi på en annan uträkning, men vi har satt upp mål på hur mycket eller lite pengar vi kan lägga på olika områden för att, med lite tur, kunna spara en slant. Om man jämför med Livsmedelverkets kostnadsberäkningar så ligger vi under genomsnittet, men vår familj är inte heller som de flesta andra och vi tillhör definitivt inte de som spenderar i tid och otid. Dessutom råkar vi gilla retro, återanvändning och att laga saker så det är absolut inte mycket slit-och-släng hemma hos oss, vilket jag tycker är jättebra. Man måste ju tänka på att hushålla även med jordens resurser.

Så mycket konstigare än så är det väl egentligen inte. Spara och skriv in kvitton, försök att ha kolla på vilka abonnemang som är billigare, tänk efter om man verkligen behöver allt man blir erbjuden, tänk energisnålt i hemmet och planera för framtiden. Prioritera i denna ordning: Hyran först, elektricitet kan vara bra att ha, likaså mat på bordet, sedan nöjen och annan lyx. Då är man på rätt väg!

Säg gärna vad ni tycker om detta. Kanske någon har några tips om andra saker man kan göra för sin budget? Hör av er! 🙂


(Jag söker f.n. jobb så spana gärna in mig på Linkedin)

 

110620cookie-checkAllt är inte självklart – som att göra en budget.