Vad är ett hem egentligen?

Ibland glömmer man de enklaste saker här i livet, de som faktiskt betyder något. Ofta använder vi ord lite slarvigt och tänker inte så mycket på home-sketch_318-75515vad de egentligen betyder. Inte bara allmänt utan för oss själva. Vilka värderingar vi har bakom de ord vi vill använda i olika situationer. Resonemanget kanske kan låta småflummigt men tänk på saken. Hur ofta stannar vi upp i vardagen och filosoferar på vad f-n vi håller på med egentligen? Lever vi verkligen våra liv som vi vill eller är vi styrda och manipulerade? För egen del satsar jag gärna en slant på det sistnämnda, men det är en annan historia.

Men ordet ”hem” – vad betyder det? För dig. För mig. I det allmännas betydelse.
Om vi startar från grunden så kikar vi in i nätets alla ordlistor och då finner vi följande:

Hem, i bestämd form hemmet, syftar på den plats som en person anser vara sin huvudsakliga boplats, det vill säga primärt bostaden och sekundärt stadsdelen eller byn. Ordet används i mening om både platser, sällskap och annat med vilket personen känner sig hemma och därför uttrycker sin samhörighet med. Hemma kan vara den plats där man föddes, där man växte upp, där man bor eller där man känner att man hör hemma, en klubb eller förening där man trivs mycket bra med mera.

[………………………………………..]

I olika sammanhang kan hemma vara olika stora områden:

  • en viss bostad
  • ett visst hemvist
  • en viss adress
  • ett område
  • en bygd
  • en region
  • en nation

Ovanstående finner man på Wikipedia och denna text står också i samband med ämnet Familjeliv, vilket knappast är en överraskning. I texten står också några ordspråk:

  • Hem ljuva hem
  • Borta bra, men hemma bäst
  • Mitt hem är min borg

Vi får även ett bra tips på musik som handlar om hemmet, bland annat från Kristina Från Duvemåla, där Helen Sjöholm sjunger melodin ”Hemma”:

En plats där jag får vara stilla där ingen tränger sej inpä
Jag vill få skapa mej ett eget bo för mej och för man
och för våra ungar
Och tänk att äntligen få vila få sova i sin egen säng

Och om man summerar allt ovanstående kan nog de flesta av oss säkerligen nicka igenkännande. På olika sätt kan vi relatera till ”hemmet” oavsett om det handlar om bostaden eller varifrån man kommer och vi har troligtvis olika värderingar i ordet. Minnen som kan vara bra eller dåliga.

Med risk för att flyta in på ett annat ämne, skulle du vilja lämna ditt eget hem? Alla dina ägodelar, familj, vänner och kontaktnät. Till något främmande ställe där du inte ens kan språket. Som så många flyktingar har gjort, för att inte nämna tiggarna vi ser varje dag utanför våra butiker. Jag betvivlar starkt att de egentligen ville hamna här och lämna precis allt bakom sig, hundratals mil bort. När man som vanlig svenne tycker att det är jobbigt att gå runt på IKEA eller Ullared, när man föredrar entréplan på sin lägenhet istället för andra våning eller väntar tills man har en annan anledning än den första att ta sig till brevlådan och tillbaka. Då betvivlar jag starkt att det råkade bli så för flyktingarna och tiggarna för det hade varit tusen gånger bekvämare att sitta hemmavid i ett gathörn, inte sant?

Men hur som helst, hemmet – vad är det för oss idag då vi hela tiden antas kunna jobba dygnet runt och hinna med både karriär, familj och fritid? Hinner vi någonsin sjunka ned i ett bekvämt lugn och verkligen insupa vad hemmets trygghet ska betyda? Eller skyndar vi oss bara att berusa oss för att vi, stressade och effektiva som vi är, har gjort oss förtjänta av en redig fylla eller hela helgen framför datorspelet?

Hemmet är, åtminstone för mig, en plats att hämta kraft. Där jag möter förståelse för mina åsikter, tankar och funderingar. Där jag kan lufta mina åsikter utan att bli totalt nedmejad, tystad eller bemött av skepsis eller tystnad. Där jag kan njuta en liten stund i min gungstol och se ut över skogsdungen, kanske skriva lite på min bok och dagdrömma lite. Det är där jag hämtar min kraft för att orka kämpa vidare, dag efter dag, både för mig själv och för mina närmaste. Hemmet är för mig en plats där jag vill vara för det ska läka, hjälpa och styrka mig.

Att sedan grannen återigen leker med sin nya slagborrmaskin är en helt annan sak.

(Jag söker f.n. jobb så spana gärna in mig på Linkedin)

110580cookie-checkVad är ett hem egentligen?