Det kan vara molnigt i sajberspejs

Trots att jag tror att jag själv är född i fel århundrande så får jag nog nu erkänna, att det digitaliserade och datoriserade samhället är här för att stanna och som kommunikatör har jag för länge sedan insett att informationssamhället helt enkelt är massivt och omöjligt att komma undan. Ja, åtminstone i vårt samhälle.

Vi ska inte bara informeras och informera, vi ska även källkritisera och vara på vår vakt för desinformation. Vi ska vara nåbara och effektiva, helst dygnet runt och även vara pålästa och allmänbildade för att fortsätta kunna vara intressanta nog att kunna umgås med. Dessutom måste man också välja vilket informationskanal som kan tänkas vara bäst. Med andra ord, trycket på en vanlig människa kan bli väldigt starkt, i alla fall om man ska liksom ”hänga med” i samhällets ohejdbara hastighet.

Tack och lov finns det sätt för oss att komma undan tidskrävande delmoment i vardagen, som förvisso är tråkiga men också viktiga. Detta är något som tycks arbetas på alltmer, att program och appar i framtiden ska utföra olika jobb åt oss i bakgrunden, så att vi själva får mer tid till t. ex. familj och vänner. Det kommer med andra ord bli allt mindre tid åt att stirra på skärmar och maskinerna, datorerna kommer att jobba åt oss – dygnet runt om vi så vill.

Det är inte så länge sedan jag jag själv började lämna allt mer av mina datorrelaterade projekt åt så kallade moln-tjänster, vilket jag idag kan se som en ytterst smart lösning. Istället för att utnyttja mycket plats på min hårddisk kan jag fylla nätets moln med vad jag vill, och utan att det påverkar min datorprestanda eller utrymme. Jag slipper också att konstant oroa mig för att min dator krashar och att jag kommer förlora precis allt om jag inte har tagit back-up, och i ärlighetens namn har jag alltid varit väldigt dålig på det. Men så började jag lägga saker på olika moln-tjänster och jag tycker allt mer att det är ett riktigt smidigt sätt. Det enda som krävs är en internetuppkoppling, vilket ju tack och lov inte är så svårt att få i vårt moderna samhälle. Utrymmesbrist brukar inte heller vara något problem då de flesta molntjänster bjuder på väldigt stora utrymmen där man definitivt får plats med sina viktigaste dokument. Hur bra som helst!

IPnett är ett sådant företag som erbjuder smarta onlinelösningar. De finns just nu i Sverige, Danmark och Norge och har lösningar på det mesta inom datakommunikation. Inriktningen är mot den akademiska världen och mot företag och jag tror detta skulle kunna vara en smart lösning för många. Snabbt, säkert och med möjlighet att utbilda sin personal.

Smart! 🙂

110120cookie-checkDet kan vara molnigt i sajberspejs