Dags att ge vården vård.

Jag är en riktig veteran när det gäller sjukvård. För det blir gärna så när man får diabetes vid 2,5 års ålder – då blir det en hel del besök på sjukhus, vårdcentraler och liknande. Mycket rutinbesök har det blivit, och tack o lov, något färre akutresor. Hur som helst har det blivit många minnen från sådana besök, en del soliga, andra grå, men det har liksom alltid handlat om att gilla läget bäst det går. Man har inte kunnat göra så mycket annat.

Med åren har jag fått uppleva hur vården sakta men säkert har segnat ihop, för att idag hamnat i något slags knästående och darrande position. Det märkliga är att det tycks viktigare att effektivisera vården och bygga så att det blir fler skrivbordstjänster, istället för att i själva verket göra det bättre för patienterna – vilket såklart i de bästa av världar skulle innebära satsningar på personal med schyssta scheman och löner. Sedan går det säkert att brodera ut fler förmåner och villkor eftersom de utför så otroligt viktiga jobb, men det vore väl det mest grundläggande att satsa på, kan man tycka. Sedan inte sagt att de som trots allt jobbar i vården trots kassa villkor, är rena hjältar och gör fantastiska jobb trots överbeläggningar, låga löner och pressade arbetstider med små marginaler att umgås med andra än sina arbetskollegor. Den personalen som offrar sig själv och utsätter sig för svåra prövningar, varenda dag, jag tackar er tusenfalt och hoppas trenden vänder. Ju snabbare desto bättre! Dessutom ska inte läkare behöva sitta med pappersarbete i flera timmar varje dag, utan få en skälig lön för deras storartade arbete de gör när de faktiskt hjälper människor!

Egentligen finns det redan bra system inom vården, men de behöver användas rätt. Likaså gäller resurserna och kunskapen. Kanske är det så att Conscriptor har receptet på sin hemsida, vars förslag på lösningar borde vara fullt gångbara på alla sjukhus och/eller vårdinstanser. Fokus skulle ligga mer på patienter istället för administration och nya, krångliga rutiner. Det skulle vara en bra start iaf och vården skulle inte längre behöva konstgjord andning.

109870cookie-checkDags att ge vården vård.