Nyttigt och bra är alltid dyrt?

Som rubriken säger, så är det tyvärr oftast. Märkligt, eller hur? Eller som en vän till mig påpekade, att om nu alla dessa produkter är så förbannat bra, hur kommer det sig att det inte är det enda som butiker och affärer säljer? Om det var så skulle priserna pressas ner och alla skulle ha råd med alla dessa produkter och leva lyckligt i alla sina dagar. Men så är det förstås inte i dagens samhälle.

Tyvärr är det ju så att massproduktioner av skräp är vad som säljer mest, dessutom av dåliga material som grund, vilket ger företagen mindre omkostnader och billigare produktion. Inget konstigt alls om man tänker efter – alla vill ju ha klirr i kassan – men i mitt stilla sinne undrar jag, vem eller vilka kommer att få betala notan i slutänden om inte kommande generationer och redan utsatta människor? Såklart! För de är redan så långt bort att de som producerar idag aldrig behöver se dem. See no evil, hear no evil liksom.

Bagbottles
Väska gjord av återvunna PET-flaskor.

Men tack och lov finns det företag som idag på olika sätt drar sitt strå till stacken, allt för en bättre framtid för oss alla. Tack och lov för det får man väl säga för jag hoppas innerligt att kommande generationer ska slippa bo på förgiftade marker och andas med syrgastuber på ryggen. Jag menar, visst kostar det en spänn mer men det är säkerligen värt det. Med gott samvete kan vi strutta runt i en t-shirt gjord i ett fjärran land där pengarna går till bra ändamål. Eller badda oss i såpan efter en tvål gjord utan ingredienser som försurar marken eller irriterar allergiker. Eller gå till matbutiken med ett léende då vår tygkasse är en giftfri investering på framtiden och som kan användas betydligt fler gånger än en billig, sjaskig plastkasse. Det är kvalite´t!

109770cookie-checkNyttigt och bra är alltid dyrt?