Miljötänk, numera en självklarhet.

Borås har en befolkning på ungefär 100.000 invånare och inom Borås Stad finns det fem återvinningscentraler. Det är alltså de större anläggningarna med personal och containrar på rad, och där lämnar man grovavfall, farligt avfall och förpackningar. Det finns också ca 80 st mindre anläggningar, kallade återvinningsstationer, som förvaltas av Borås Energi och Miljö. Samtliga stationer har behållare för tidningar, glas och små batterier. Även behållare för insamling av övriga förpackningar finns på flera av våra återvinningsstationer.

Flintstones_bil_2
Gamla Bettan…

Jag vet inte exakt när det startades med svarta och vita påsar här i kommunen men jag hittade ett klipp om detta från den 20 november 2008 som förklarar hur detta med sopsortering kommer att ändras. Med jämna mellanrum skrivs det också om vår fantastiska sopanläggning, Sobacken, som på flertalet sätt kan hantera olika sorters avfall och som har varit ett flitigt mål för studiebesök det senaste decenniet eller så. Ett lysande exempel och en stolthet för staden Borås, helt enkelt.

Men jag vet inte hur mycket miljötänk det är i resten av landet. Sopsorteras det i varje stad och varje by numera eller hur är det med soptänket? Jag vet att för sisådär 10 år sedan var det inte mycket sådant i vår högt ärade huvudstad, Stockholm, men saker och ting kanske har förändrats?

Men det är ju inte bara hushållet som ska fundera över avfallet, hur man ska sortera eller tvätta bilen, tanka gräsklipparen med E85 eller köpa nedbrytbara produkter hit och dit. För många år sedan jublades det stort här i Borås när busstrafiken blev etanoldriven, men hur gick det sedan? Jag minns att de då nya bussarna avgav en speciell doft, men antingen har mitt luktsinne blivit sämre eller så har de helt enkelt övergett etanoldriften. Jag googlar på saken och finner att de första etanoldrivna bussarna började rulla på stadens gator redan 1986, men finns de kvar? Kanske det stämmer som det skrivs i en artikel från i mars detta år, på infrastrukturnyheter.se att succén uteblev då det visade sig att motorerna helt enkelt inte höll måttet och blev för dyra att laga. Säkerligen hade det också med regeringens beslut att sänka skatten på E85, att försäljningen av etanolbilar het enkelt har upphört. Skam, allra minst.

Men huruvida man har en etanolbil eller ej så måste den ju en dag lämna in, oavsett om den har varit en pärla och trotjänare i många år, och då handlar det ju såklart om att göra det bästa möjliga för miljön. I en bil finns det som bekant en hel del vätskor som är skadliga om de kommer ut i naturen och de måste ju tas om hand på bästa sätt, inte sant? Ett sätt man kan göra det på är att skriva in www.skrotabilen.se som är ett nätverk över miljövänliga bilskrotar över hela Sverige.  Allt man behöver göra är att skriva in sitt postnummer på deras hemsida för att se vart närmaste skrot ligger och sedan gör man en beställning för en kostnadsfri upphämtning. Väldigt bekvämt och som sagt, bra för miljön.

Jag hittade också ett kul Test i e-bt om sopsortering a la Boråsmodellen. Resultatet jag fick? 9/10!
Men jag undrar om det inte var fel på fråga två…och sorterar man inte äggskalen i vita påsen nu för tiden…? 😉

108660cookie-checkMiljötänk, numera en självklarhet.