Det här med religion…

Det finns väl få saker som ställer till saker värre än politik, pengar och religion och historiskt sett kan man se många bevis på det. Men allting är ju bra i lagom doser så länge det inte skadar någon, inte sant? Som sagt, jag tänkte skriva om religion idag och det av en alldeles speciell anledning och på grund av en flyer vi fick i vår brevlåda i helgen.

Men tillåt mig bara först förklara att jag växte upp väldigt religiöst. Jag döptes, gick i söndagsskola och konfirmerades så jag är inte helt främmande för vad bibeln innehåller och jag tar gärna en diskussion om existensialism eller meningen med livet. Jag tror att ifrågasättande, inte enbart av religion utan av livets alla beståndsdelar, i stort och smått snarare berikar människan, speciellt själsligt. Genom ifrågasättande och diskussioner har man mycket att vinna, man får större förståelse för sina medmänniskor och kan, med lite tur, finna ro i själen. Samtidigt, även om  man har sina tvivel och vågar ifrågasätta, så ska man alltid acceptera människors olika tro och sätt att vara. Vi är bara människor och vi vinner genom att samarbeta, oavsett politik, rikedom eller religion. Det handlar om att acceptera varandras olikheter. En självklarhet kan man tycka, men för att vara på säkra sidan och att vi alla är på samma blad, vill jag understryka betydelsen i att kunna acceptera människor. Eller som det uttrycks i Lukas 6:29 med översättningen från 1917: ”Om någon slår dig på den ena kinden, så håll ock fram den andra åt honom; och om någon tager manteln ifrån dig, så förvägra honom icke heller livklädnaden.” Man kan ju tyda det lite hur man vill men för mig betyder det att man ska acceptera att andra människor kan tycka olika, och att ingen ska förkastas eller hånas över att ha en annan åsikt.

Hur som helst, vi fick en flyer i vår brevlåda någon dag nu i helgen.  Den informerade oss att det den 15 april är ”Festival of life” i Stockholm. Det stod också att det ska bli en kväll av tillbedjan, bön, lovsång och förbön. För mig låter detta väldigt bekant eftersom jag har vuxit upp under sådana förhållanden och otaliga var de kyrkomöten vi gick på eller tältmöten vi besökte. Tal i tungor, handpåläggningar, böner, Guds hand och alltihopa hade alltid ett hot i bakgrunden. nämligen att man skulle straffas med 1000-åriga plågor i helvetets eldar om man inte var from och gjorde Guds vilja. Med andra ord, man var mer eller mindre vettskrämd under merparten av sin uppväxt. Man vågade helt enkelt inte göra annat än lyda.

Så jag började söka på google angående det här eventet, ”Festival of life” och i synnerhet sökte jag på pastorerna som ska vara med, E.A Adeboye och Pelle Hörnmark för att liksom kolla upp dem lite. Jag fick veta att Enoch Adeboye är född i Nigeria, att han troligtvis är rikare än Bill Gates och äger hus i 118 länder, att hela hans familj är pastorer (?!) och att han har storartade planer genom sin kyrka, som han vill ska ha kyrkor inte längre bort än 5 minuters promenad för varje människa på planeten. Inga små planer han har minsann! Att Pelle Hörnmark är en numera avhoppad pastor från Pingstförsamlingen men numera verkar inom Pingst för Sverige. Inget konstigt där, eller hur? Men något konstigt är det ändå, för med tanke på att allt fler går ur svenska kyrkan och hellre förlitar sig på vetenskapliga rön, så finns det ingen kritik mot något som har med Pelle Hörnmark eller Enoch Adeboye. Märkligt! I de flesta sammanhang, oavsett vad, finns det alltid kritiker. Allt från Lisebergs senaste attraktion och den nya satsningen på McDonalds, till pensionssystem och litteratur. Men inte om ovanstående.

Jag har dock råkat ut för detta en gång tidigare. När jag en gång skulle skriva skämtsamt om Borås Lokaltrafik som med jämna mellanrum råkar parkera sina bussar i Viskan, och googlade på de händelserna, fann jag absolut ingenting. Ett mystiskt nyck av internet att råka ta bort de händelserna? Jag tror inte det. För det hör man ju överallt att det man lägger ut på internet alltid kommer finnas där, någonstans, på någons server eller hårddisk. Men inte att bussarna råkat hamna i plurret, det är totalt raderat. Bara sådär. Att sedan Borås största media är totalt moderatblått = pengar, är inte heller något slumpmässigt samband, inte vad jag tror i alla fall.

Återigen, jag kan vara kritisk och jag gillar att ifrågasätta, men hur kommer det sig att det inte står ett enda kritiskt ord om varken Adeboye, Hörnmark eller vad de håller på med? Mystiskt, allra minst och bara en tanke.

108550cookie-checkDet här med religion…