Kommunikation är också viktigt.

Som trogna läsare vet har jag sedan några månader tillbaka ett sidoprojekt, en underavdelning till denna blogg, som jag kallar ”När electricteten dör”, och som helt enkelt handlar om överlevnad. Faktum är att jag för ett tag sedan blev påmind m detta på ett väldigt påtagligt sätt då min färdtjänstchaufför, med livlig inlevelse, berättade att det vi senast pratat om – överlevnad – verkligen hade fått honom att tänka till. Han hade köpt en massa konserver och annat överlevnadsmateriel och var fullständigt övertygad om att samhället skulle rasa om bara några månader, och att han också hade köpt walkie-talkies som han hade testat ihop med sin fru. Beroendes på hur man berättar detta kan man skifta från att tycka att han var en klok, förutseende man, till att tro att han blivit skvatt galen.

Men visst hade han en poäng, även om han framförde det på ett lite för entusiastiskt sätt – för vem vet? Om nu samhället faler

ALBE-X7.31+155mhz.Orange.2bat
ALBE-X7.31+155mhz.Orange.2bat

ar och vi inte längre har tillgång till elkraft – som vi ju är så beroende av – vet vi verkligen hur vi ska klara oss? Ett dygn, några dagar, en vecka. Skulle du klara dig utan elektrictet och i mörkret och kyla? Det är därför jag skriver om detta ämne, för att man aldrig vet och det är bättre att vara förberedd än att stå där som ett hjälplöst fån, eller hur?

Som sagt, han berättade att han hade tagit en rejäl promenad, faktiskt till andra sidan Borås och testade sedan sin walkie med sin fruga, som såklart satt tryggt och bekvämt hemma, troligtvis undrandes över vad som hade flugit i hennes make och vem den där galna passageraren var som hade startat hela karusellen. Men killen hade ju en poäng, att kommunikation är väldigt viktigt och att kunna ha kontakt med hembasen är också viktigt, ifall man behöver hjälp med något eller något förutsett har inträffat. Då är en walkie bland det bästa man kan ha i bältet, och kanske rentav en basstation hemmavid, som når ännu längre.

För många år sedan sysslade jag mycket med kom-radio och hade både bilantenner och en rejält mast på garagetaket. Det var innan internet blev allmänhetens egendom och det var en rolig hobby. Man lärde känna folk i sin omgivning, på andra orter och ibland – när det blev så kallade skip – även folk från andra länder, vanligtvis England. Med lite tur kunde man få prata med förbipasserande lastbilschaufförer, oftast från utlandet, men det var väldigt spännande och man fick en gemenskap med andra radio-fanatiker.

Billiga walkies kan man köpa på de flesta ställen, men de är ofta plastiga, går lätt sönder och äter batterier väldigt snabbt. Räckvidden är väl okej om man inte ska långt bort, men jag skulle nog hellre köpa något mer ordentligt, kvalitativt och som tål tuffare tag. Folk som brukar jaga känner säkert redan igen Albecom, som har varit med i gamet sedan 60-talet och där kan man köpa professionella jaktradios plus andra tillbehör. Visserligen är prislappen högre, men kvalitet kostar, så det är inget konstigt alls. Det kommer att löna sig när den dagen kommer.

Läs mer bra tips under ”När elektricteten dör”.

108500cookie-checkKommunikation är också viktigt.