Diabetes: Ett litet trick för benkramper.

Jo, jag vet vad ni sitter och skriker om just nu, nämligen att jag borde äta extra magnesium. För det säger alla nu för tiden, och ja, jag har faktiskt provat. Det fungerade då, sedan tog jag ett uppehåll, körde igen och fick dubbla kramper och det kan jag ju säga att det är väldigt svårt att sova om man samtidigt spelar fotboll i sängen. Med andra ord, magnesium kan säkert fungera, dock inte på alla människor och varje gång.

Fast egentligen, trots mina 38 år med diabetes, vet jag knappt vilket som är vilket. Kramper, nervryckningar, nervkläm kan man ju kalla det. Sedan finns ju även vad jag kallar för ”svepningar” där det känns som att någon drar ett tunt tyg över dina ben, kanske som en sjal. vilket är spännande för då dras det från det ena benet till det andra, oftast nere vid smalbenet, nästan som om de satt ihop. Sist men inte minst har vi ju isningarna också, ett slags pulserande kyla som sprider sig i tårna eller benen, så det finns alltså många olika typer av smärtor i en diabetikers ben men för att förenkla allting kanske man kan kalla allt för ”obehagen”. För skönt är det absolut inte och jag vet inte hur många nätter jag har legat vaken och sparkat fotboll liksom där jag har testat det mesta för att få bort obehaget. Med andra ord, typiskt fenomen som är kända för en diabetiker.

Men som sagt, det finns ju trick för detta. Jag tror ju inte att alla trick fungerar för varje människa eller varje gång, men de är helt klart värda att testa.

Magnesium kan man såklart testa och det är enkelt att få tag på tillskottet via apoteket. Sedan kan man också se över sin kosthållning, alltså vad man äter och dricker över en dag och undvika sådant som torkar ur kroppen. Därmed är alltså kaffe inte så lysande, inte heller alkohol eller kaffe och eftersom kärlen är så små i fötter och ben, är det de som reagerar först. Det sistnämnda är dock en teori från eget huvud men det låter logiskt. Men hur som helst, drick mindre kaffe och alkohol och försök dricka mer vatten för därigenom slipper man säkert myket problem och oroliga nätter.

Sist men inte minst, mitt eget lilla trick som jag upptäckte helt nyligen: för jag har försökt att stretcha bort obehaget, likaså att massera och dra några varv på träningscykeln, men inget ar direkt hjälpt. Dessutom är massage svårt att hitta själva problemområdet på och ben, höfter och rumpan är ett ganska stort område att söka på, och på egen hand är det till o med omöjligt. Oftast har jag märkt att jag är känslig strax nedanför knävecket och ibland vid höfterna men det är väldigt svårt att komma åt och få rätt tryck eller vinkel. Men om man har försökt alla de ovanstående knepen, testa istället att utmana själva benet genom nedan illustrerade benövning.

arbete-för-kontor-för-durrng-för-benövning-33125665

Själva övningen känner de flesta igen, men själva knepet är att försöka hitta smärtan i benet och liksom utmana och tämja den. Stretcha benet och våga få fram smärtan och smaka liksom på den några gånger och till slut, försvinner den och tar de andra bensmärtorna med sig. Förvånansvärt effektivt, men som sagt, den fungerar säkert inte på alla människor men kan vara bra att ta till repertoaren när sömnen hotas!

Allmänna träningsövningar är såklart aldrig fel så att man håller flåset igång och stimulerar cirkulationen, det är viktigt för oss alla och speciellt om man har ett stillasittande arbete. Det behövs inga dyra gymkort eller ens träningsredskap för att kunna få god allmänhälsa, bara kreativitet, vilja och god karaktär. Kör några sit-ups, armhävningar, tålyft eller vad du vill, bara du blir lite svettig. Träningsvärken som du förhoppningsvis får är bara ett kvitto på att du har gjort ett bra jobb 🙂

107900cookie-checkDiabetes: Ett litet trick för benkramper.