Efterlysning: Nordstan – en julsaga.

Minsann vad åren går och nu är det snart jul på allvar igen. Ner i tv-soffan lite mer än vanligt, speciellt som kylan och mörkret gör sig påmint nu i dessa tider.santa tomte

Egentligen vet jag inte varför det blir så men jag blir alltid sugen på att se och höra klassiker, alltså välkända julsånger och likaså tv-program. En del föredrar Kalle Ankas jul eller Karl-Bertils julafton, men jag gillar mer samhällsförankrade program. Förvisso handlar den sistnämnda om något liknande som jag nu efterlyser, nämligen dokumentären Nordstan – En julsaga. Den visades på SVT i december 2011 och gjorde ett väldigt starkt intryck på mig. Den 17 december 2011 recenserade jag triologin såhär:

Det är inte ofta jag ser på SVT men efter ett tips från en arbetskompis satte jag mig ner och såg på ”Nordstan”, en dokumentär i tre delar om Göteborgs stora shoppingcenter.

Dokumentären är filmad under förra vintern, ni vet när det var ordentligt med snö och kyla, dagarna före jul. Vi får bland annat se vad som händer bakom kulisserna och efter affärerna har stängt. Livet bortom julrushen och nya försäljningsrekord.

Vi får träffa både anställda och de utslagna, hemlösa och alkoholiserade. Vi får stifta bekantskap med ungdomarna på ”Emotrappan”, musikerna med sina instrument, vakterna på Securitas, andra anställda, den teaterspelande häxan och vanliga besökare som är ute på sin julshopping.

En väldigt gripande skildring av hur olika våra liv kan vara och hur snabbt det kan svänga. Speciellt rörd blev jag när Sixten berättade att han en gång hade haft hela paketet – Volvo, bra jobb, fru, barn – och som nu var tillbaka till Nordstan där han försöker skrapa ihop lite pengar genom att spela gitarr. Han berättar att han aldrig kunnat ana att han skulle befinna sig en den situationen han nu var i och jag börjar fundera hur den vägen såg ut. Om man själv borde känna sig varnad.

Del tre är ännu inte sänd men ni kan se både ettan och tvåan här och hur planerna från 60-talet inte blev riktigt som man hade tänkt sig.

Egentligen har dessa program ett väldigt viktigt budskap, att saker och materialism inte är meningen med livet och man ska aldrig tro att man sitter säkert i båten. Det finns andra och viktigare saker att prioritera än att Sverige återigen ska slå julhandelsrekord. Speciellt inte i dessa ekonomiskt oroliga tider då det absolut finns annat att lägga sina pengar på. Eller så är det kanske bara jag som tänker så som definitivt inte är vare sig materialist eller kapitalist. Hur som helst, jag har letat som en galning på nätet efter Nordstan – en julsaga, eller om den kanske bara hette Nordstan, men den finns ingenstans att hitta. Har ni något tips om vart man kan hitta den eller har några kopior liggandes på datorn så vore det hur schysst som helst om ni kunde hör av er. Det vore guld värt!

Ett annat kapitalismens offer som föll mellan stolarna i vårt sociala skyddsnät är Rune…

107790cookie-checkEfterlysning: Nordstan – en julsaga.