Skärmberoende

Människan är en bekväm, och ibland, lat varelse. Enklaste vägen ut tycks vara en filosofi som anammas av många, vilket går tvärt emot människans natur och samtidens krav på att leva hälsosamt. Våra arbetsplatser är sedan länge datoriserade och idag när 5-åringar får varsin padda eller läsplatta kan man lätt börja undra vart vi är på väg. I folkhälsans namn kanske det borde funderas lite mer på om detta verkligen är så nyttigt.

screens skärmar

Måhända att några skolor faktiskt har en plan på hur de ska implementera datorer och paddor i sin undervisning, men det finns faktiskt de skolor som har som enda argument, att ”eleverna måste ju hänga med”. Hänga med i vad, undrar jag då? Rakt ut i ett surrande internet som många gånger inte är lämpat för just barn och med faktiska faror, om det vill sig riktigt illa, som för mig många gånger tycks ha klart vuxna tongångar. Känt sedan länge är ju också näthatet och för ett barn som redan har det tufft i skolan kan också följas av mobbarna via nätet in i hemmet. Nätet och datorer är inte dumt alls, men bara om man använder det rätt.

De tre barn vi har under vårt tak (där jag inte är biologiska pappan till något av dem) använder sig av datorer, plattor och paddor varje dag, och många gånger har jag uttryckt hur illa jag tycker om det. De må lära sig mycket men många gånger blir det bara nöjessurfning eller chat som gäller och det är säkert en generationsfråga vi kommer till men vi som var med i starten ser nog oftast datorerna som arbetsredskap, mer än en nöjesmaskin, vilket gör det svårt för oss att se nyttan i att sitta i flera timmar om dagen framför en skärm. När Mellan fick en iPad genom skolan blev det mycket sittande och vi tvingades begränsa surftiden för alla. Detta är mycket svårare numera när vi har fått begränsad surfmängd men vi försöker. Det intressanta var att de enligt skolan skulle ha användning av plattorna i undervisningen, något som visade sig fungera väldigt dåligt. Tydligen hade inga lärare fått direktiv i hur man skulle göra så det slutade med att eleverna satt i korridorerna under rasterna och utbytte spel och appar, istället för att använda paddorna som arbetsredskap. Mig veterligen är skolan en arbetsplats och ingen nöjespark. Nyligen fick även Minst sin padda genom skolan och direkt blev hon fastklistrad vid skärmen. När man försökte få tankarna på annat så blev det ofta väldigt fula ord som svar, vilket såklart blev jobbigt för alla. Likadant här, ingen tycks veta hur dessa maskiner ska användas inom undervisningen, vilket jag finner väldigt märkligt. Att dessutom köpa produkter från Apple borde vara oerhört mycket dyrare än från t. ex. Samsung. När man sedan läser användaravtalen som föräldrarna fått skriva på så förstår man också snabbt hur lite makt föräldrarna egentligen har över deras barns surfande eller i värsta fall, att behöva lägga beslag på datorn eller paddan, för barnets bästa. Om det står det nämligen ingenting, så hur ska man som förälder veta vad som är tillåtet eller inte, rent juridiskt sett. Att man sedan måste köpa originaldelar är också väldigt illa, då de är väldigt dyra. Borde inte skolan stå för dessa slitdelar? Alla vuxna badar inte i pengar.

Sedan måste man ju tillägga att det inte bara är datorer och paddor som stjäl människors tid utan det är skärmar över lag och själva problematiken ligger egentligen i hur mycket av livet man missar och därigenom hämmar sin utveckling. Det finns ju även mobiltelefoner som ofta är alternativ två, samt den sedvanliga teven, som också är källor till lättsmält nöje. Som jag har skrivit vid tidigare tillfällen så finns livet ”där ute” och inte genom skärmarna. Livet ska upplevas och inte googlas fram, samtidigt som jag fullt ut förstår att skärmarna många gånger kan bli en väldigt bekväm barnvakt. Men det hemska är att bekvämligheten är en fälla som gör att vi missar varandra, där vi inte ser varandra som människor längre, utan mer som objekt. All information om allt finns på nätet, men jag tror inte information fastnar på samma sätt genom att googla upp varje svar, istället för att jobba mer konkret så att hjärnan får lättare att minnas. Svaren finns men de riskerar att falla bort, kanske trängas ut, av allt annat som ska kommas ihåg i vardagens massiva informationsflöden.

Dessa diskussioner har jag haft de senaste åren med ett antal människor i min omgivning och jag har funnit något väldigt intressant. Att de som var de mest inbitna, är de som ångrar de åren som mest, för de har helt enkelt kastats bort. Det är också gemensamt att åren förvisso var väldigt roliga och man träffade mycket roligt folk, men det är inte om ens någon man fortfarande har kontakt med idag. Att sedan vissa av oss har hamnat i ett helt annat liv som på olika sätt begränsar oss gör att de känns än mer som bortslösade år. Tänk vad vi istället hade kunnat göra, istället för att ha bränt både pengar och tid på rena nöjen som inte bestod. Det är en skamkänsla över det när man inser att det fanns tusentals andra äventyr man kunde hamnat i och som hade gett goda minnen för livet.

spelberoendesFör egen del sitter jag knappt en bråkdel längre och jag får nog av skärmar via jobbet som kommunikatör. Men det verkar som ett utbrett problem i dessa tider, att folk rör sig mindre samtidigt som vi sitter alltmer stilla, samtidigt som vi ska köpa dyra gymkort för att hålla igång alls. Så när detta ämne och dess problematik återkom i mitt liv beslöt jag att göra en lista på saker man kan göra, förutan datorer eller paddor eller mobiltelefoner. Efter kontakt med Tarja på Spelberoendes Förening i Göteborg, som för övrigt höll ett jättebra föredrag på LBS i Borås i förra veckan, kunde jag utöka min lista med ganska många saker. Jag har inte kollat på de senaste månaderna men när jag startade listan så fann jag att det var ganska svårt att hitta aktiviteter som inte innebar att ha något slags skärm framför sig, så jag är glad att jag kan bistå med ett antal olika förslag. Noga räknat blev det exakt 70 saker och då har jag inte räknat med olika resmål för utflykter.


Varsågod. 70 saker man kan göra utan datorer.

Ring en kompis
Volontärsarbete
Lyssna på en podcast
Spela ett instrument
Planera och laga middag med en kompis
Spela kort med kompisar
Skapa ett konstverk, måla, teckna, testa
Rensa i garderoben
Gå till biblioteket
Anmäl dig till en språklektion
Gå ut och cykla
Skriv en raplåt
Genomför en campinghelg
Lär dig ett nytt recept
Sätt på favoritmusik och dansa
Skapa en fotokalender
Börja skriva en bok
Lär dig meditera
Träna Innebandy eller Fotboll
Ta danslektioner
Skriv ner din livsberättelse
Baka en kaka
Börja träna karate
Gå en kurs i aktiehandel
Lägg ett pussel
Lär dig trolla
Gå en fotokurs
Testa en ny sport
Lär dig hjula
Testa crossfit
Testa pingis
Släktforska
Bygg en lådbil
Sätt rekord på simning
Lär dig golfa
Måla om en byrå
Ta en promenad
Möblera om rummet
Köp inlines
Spela in en podd
Lös korsord
Läsa en bok
Bågskytte
Ta promenader
Parkbesök
Gå med i en förening
Fiska
Bada
Träffa kompisar
Fixa i hemmet
Fika någonstans
Pîcknick
Dikta
Ta bilder med kameran
Teaterbesök
Bowling
Golf
Testa Parkour
Lazergame
Laserdome
Boule
Spela sällskapsspel
Gå på utställningar
Åventyrsgolf
Gå en kurs
Upzone
Gocart city
Se på film
Gör en egen film
Gå på bio
Utflykt


”Den kloka människan eftersträvar inte njutning, utan frihet från smärta.”
– Aristoteles

107120cookie-checkSkärmberoende

1 svar på ”Skärmberoende”

Kommentarer är stängda.