Temadag ”Nationella Uppskattningsdagen”.

  • Hade du hoppats på solsken idag men det tvärtemot blev ett envist regnande? Var då glad för böndernas skull som behöver vatten för sina odlingar, som i sin tur ger dig god och nyttig mat på bordet att njuta av.
  • Gjorde den oväntade utgiften att du inte kunde boka din semester i år? Tänk då på hur mycket du kan pyssla med i hemmet eller gå ut och umgås med grannarna istället.
  • Du försov dig på morgonen och trodde du skulle hinna med bussen i sista sekund men gjorde det trots allt inte utan fick stå en halvtimme extra vid hållplatsen, väntandes på nästa buss? Vilken tur då att du hann stanna upp en stund för att beundra omgivningen och människorna, kanske njuta av naturen lite och verkligen andas lite – det som är så viktigt!

Den 10 september är nu instiftad av mig att bli den Nationella Uppskattningsdagen, för det har jag länge tyckt att vi i vårt välfärdsland många gånger inte har rätten att klaga i den omfattning som vi oftast gör. För visst är det så att många gånger kan det vara mycket, mycket värre och att man ska vara glad för det lilla positiva som vi faktiskt har. Med andra ord hoppas jag att vi genom denna dag – som nu också är inskickat till Temadagar.se – kan få en minskning av allt gnällande som man hör så gott som varje dag. För om man är en smula filosofiskt lagd inser man snabbt att det alltid kunde ha varit värre. Det är alltid bra att sträva uppåt och framåt och vilja ha en utveckling till det bättre, men återigen, det kunde ha varit värre, inte sant?

Så den 10 september är det alltså dags för den alldeles första Nationella Uppskattningsdagen. Frågan är naturligtvis given: Hur firar man denna dag på bästa sätt? Förutom att bara tänka på hur olika saker i vår vardag kunde varit värre och vara glada över det vi har, varför inte köpa en stor anteckningsbok och sedan anteckna alla positiva saker man kan komma på, både vad det gäller nutiden, minnen eller vad man hoppas åstadkomma framöver. Som ett handgripligt sätt att mentalt fokusera på ett mer positivt sätt. Sedan sprider man detta genom sina vänner och bekanta genom att prata med varandra och ge tips om vad som är bra, mindre bra eller hur bra som helst, och sedan hjälpas åt att tänka mer positivt.

smiley-face-clip-art-thumbs-up-clipart-two-thumbs-up-happy-smiley-emoticon-512x512-eec6

Själv har jag haft diabetes nu i 38 år, vilket börjat sätta sina spår i mig, speciellt på mina ben som är allt annat bra och min balans är väldigt dålig. Jag skulle kunna deppa ihop om det och strunta i allt men istället jobbar jag för fullt på att förbereda ett framträdande i sann stand-up-stil. Fatta liksom ironin i det! För det är vad det handlar om, det är det som är hela grejen alltså, att kunna se framåt, mot något ljusare, mer positivt och med ett mål att nå. Det är det jag vill uppnå med att instifta denna dag och jag hoppas att det finns fler likatänkande som mig och som gärna sprider ordet om den 10 september och den Nationella Uppskattningsdagen.

Tipsa grannen, dina vänner, bekanta, släktingar, ja din svärmors guldfisk Frippe om att den 10 september är en viktig dag. För det kunde ha varit värre 🙂

107010cookie-checkTemadag ”Nationella Uppskattningsdagen”.