ÅTERFUNNEN!

Tack vare min goa S som tydligen är expert på att leta upp saker så fick jag än en gång se denna fantastiska video. Möjligtvis har hon denna förmåga efter att ha varit 4-barnsmamma 😉 i så många år, men det är en annan historia….

Hur som helst, videon som är ”Believe” med The Chemical Brothers är egentligen så långt ifrån min egen musiksmak som jag kan komma, men kanske ändå inte. Faktiskt så vet jag inte ens vad den här musikstilen kallas men enligt Google så ska det vara en blandning av Big beat, techno, dance och electronica och den här, som jag tycker, väldigt speciella låten är tydligen från 2005, men den håller fortfarande!

Textmässigt är detta inget mästerverk, men det som hela tiden upprepas är kanske i alla sin enkelhet också väldigt viktigt: ”I needed to believe in something. I need you to believe in something” vilket man kanske också borde fundera på, vad är det vi tror på egentligen? Texten och dess mening har diskuterats på internet, bland annat songmeanings.com där det  talas om bland annat religion eller sex, men jag tror inte det är så riktigt enkelt faktiskt. De som känner mig vet att jag brukar gilla dubbelmeningar, moralkakor och underfyndigheter och det är det jag älskar mde den här videon, att den får mig att undra en hel del över flera saker.

Nåja, dags att sluta bubbla, nu kikar vi på underverket: The Chemical Brothers – Believe (2005)

https://www.youtube.com/watch?v=18m95OSKD-c

Underbar video, inte sant? Dessutom skrämmande, vilket bara gör det ännu bättre. Men som sagt, vad är det de vill säga med videon? Vad är budskapet? Lite intressant fakta om fabriken i videon, som var biltillverkaren MG Rovers och som i 2005 stängde verksamheten, vilket resulterade i att 4000 arbetare blev av med sina jobb. Jag misstänker att detta faktum kan vara en viktig ingrediens i budskapet nämligen, och som jag också tror är ännu viktigare i dagens samhälle.

För om man ser sig omkring så verkar det viktigaste i livet, vara att arbeta. Vi ska försaka familjen, vännerna och fritiden för att tjäna pengar till fler inköp och högre status verkar vara det allra heligaste numera. Därför är det viktigt att jobba, oavsett hur man mår, för att kunna smörja hjulen på det kommersiella och materialistiska maskineriet. Vi har ju det senaste decenniet eller så blivit matade med att ”Det ska löna sig att arbeta”, men frågan borde egentligen vara mer specifik, ungefär som ”vem ska tjäna pengar på att folket jobbar för oss”? När en människa förväntas sköta tre människors jobb, hur kommer den pressen till slut att påverka oss? Är meningen med livet att jobba? Vad kommer hända med de lågavlönade jobben när robotiseringen tar fart på allvar? McDonalds är nämligen redan på gång med en restaurang, helt driven av robotar, som snart är klar. Kineserna var iofs först som 2012 hade en restaurang, vars personal var enbart robotar, men de serverade bara dumplings och nudlar. Man frågar sig såklart, vad kommer att hända med människors sociala kompetens?

Många tankar som sätts igång i detta huvud.

106380cookie-checkÅTERFUNNEN!