När elektriciteten dör.

När förutsättningar ändras – som de gjort under de senaste åren – så måste vi börja ta ansvar för vår framtid. Att inte planera för en eventuellt negativ säkerhetspolitisk utveckling – om ens bara i tanken – är oseriöst på gränsen till ansvarslöst. Det är dags att agera.

//Mikael Grev
F.d. gripenpilot i Försvarsmakten


Elektriciteten slutar att fungera av okända skäl. Vad gör du nu? Datorerna fungerar inte, teven är död och du har glömt att ladda mobiltelefonen. Radion har inga batterier i sig och eftersom det är mitt i vintern är det dessutom mörkt. Snart blir det kallt också då även värmen slogs ut. Frågan är, hur länge ska strömavbrottet vara? En annan tanke är, med miljön i åtanke, går det ens att leva en längre tid utan elektricitet? Jag har botaniserat lite omkring detta och har kommit fram till följande små tips. En liten bra-att-veta-lista som man kan skriva ut om man vill – innan strömmen går. Denna sida kommer bli en riktig långkörare och jag kommer bygga vidare framöver. Om ni har några smarta tips, tveka inte att höra av er! 🙂

En av de grundläggande faktorerna för liv, eller åtminstone för mänsklig bekvämlighet och överlevnad, är värme i olika typer. Värme får man från bland annat eld, vilket också ger oss möjligheten att tillreda mat.

Istället för dyr elvärme kan man t. ex. ha ett elverk. Dessa kan man köpa på Jula, Biltema, Clas Ohlson m. fl. och som täcker behovet ganska bra, dock begränsat. Jag har inte rotat alltför djupt i ämnet elverk men den mest effektivaste jag kunde hitta har en brinntid på 4 timmar och drar 2.7 liter blyfri bensin, men å andra sidan kanske det blir jobbigt om man ska släpa hem bensin hela tiden. Men det är ett alternativ för ett mindre boende, typ stugan, husvagnen eller husbilen.


 

Men det finns ju flera andra sätt att värma sig på. En markvärmepump tar energi från jordytan, en bergvärmepump från berggrunden, en sjövärmepump från vattnet och en luftvärmepump. Min favorit är markvärme, där man på Thermias sida kan läsa:

Markvärme

Markvärmepumpen, som även kallas jordvärmepump, tar tillvara på den solenergi som finns lagrad i markytan, via en slang som grävs ner på tomten. Om berggrunden ligger djupt, eller om du av andra skäl inte vill eller kan borra på din tomt, kan du välja en markvärmelösning.

Slangen grävs ner på cirka en meters djup och läggs i slingor på tomten. Energin hämtas upp ur marken på liknande sätt som med bergvärmen. Hur lång slinga som krävs beror på husets förutsättningar, värmepumpens storlek och tomtens markförhållanden.

Fördelar med markvärmepump:

 • Ingen borrning behövs.
 • Lägre installationskostnad än för bergvärme.
 • Markslingan har en jämn temperatur hela året.
 • Ger möjlighet till kyla.

Enda skillnaden mellan markvärmepump och bergvärmepump är att energin hämtas från marken istället för berggrunden. Tyvärr är inte heller detta system oberoende av elkraft, men förbrukningen blir åtminstone mycket lägre än vid direktverkande el.

Dock är väl dessa värmesystem mer eller mindre avancerade och kan ofta bli dyra historier. Så vi letar vidare. Visserligen står det också om olika andra uppvärmningsalternativ på Thermias sida, men jag vill hitta något ännu enklare! För övrigt konstigt att det inte står något alls om vindkraft…? Det tar vi dock upp lite längre fram.


Tanken faller snabbt på kaminer och eldstäder, och faktiskt är det så att värma huset med ved är ett av de absolut billigaste värmealternativen, speciellt om du är villig att göra mycket jobb – köpa långved som du sågar, klyver och torkar själv. Många husägare med vedpanna och ackumulatortank väljer den metoden för billigast möjliga uppvärmning. Mer om ved och vad man ska tänka på kan man läsa om på Råd & Röns hemsida, där det bland annat står om olika träslags energiinnehåll.

Kaminer, braskaminer och eldstädereldstad

En braskamin är ett effektivt sätt att öka trivsel- och mysfaktorn i hemmet, samtidigt som man höjer fastighetsvärdet och sänker uppvärmningskostnaden. Dock är det inte bara att installera och njuta utan man måste också tänka på vissa förordningar man ska förhålla sig till samt tänka på hur stor yta som ska värmas upp och vilket material som kaminen ska vara tillverkad i. En klar favorit för mig skulle vara en kamin gjord i gjutjärn. Inte minst därför att gjutjärn är en effektiv värmeledare som ger snabb uppvärmning och långa avsvalningstider. Det är ett material anpassat för extrema temperaturväxlingar, som är slitstarkt och håller formen, år efter år. Gammalt och beprövat! Det finns ju både kaminer, spiskassetter och murspisar men det viktigaste av allt är att kolla vilken verkningsgrad de ger och om man ger sig ut på blocket kan man hitta Keddy kaminfantastiskt vackra kaminer till minst lika fantastiska priser. Ett annat bra ställe att börja leta på är Kaminhuset, där det finns flertalet kaminer att välja på, dessutom många handgjutna modeller gjord av äkta gjutjärn, precis som det ska vara för att ge den äkta myskänslan. Vissa kanske ryggar för kostnaden av en helt ny kamin men faktum är att dagens kaminer är väldigt mycket mer effektiva än de äldre modellerna och det kan ibland skilja 40-60% på verkningsgraderna, och det gör en hel del skillnad när det gäller antal grader man får i rummet, vilket ju är viktigt.

Med andra ord, om man bara är beredd att såga och hugga veden kan det bli oerhört billigt. Möjligtvis att kaminen idag uppfattas mest som en prydnad och värdehöjare för bostaden, men den kan ju göra så mycket mer. Dessutom, vad säger att man bara kan ha en när man kan ha flera? Möjligheterna finns där och det behöver inte alls vara komplicerat.

Man kan även bygga egna kaminer och eldstäder. Ett bra exempel som dessutom är billigt finns på www.rocketstoves.com där listan på saker man behöver inte är speciellt lång och som dessutom inte kommer kosta skjortan. Det finns även billiga varianter att köpa av de så kallade överskottsbolagen, och då syftas det på kaminer använda av militären. Ett annat alternativ är gasoldrivna maskiner, vilket kommer lite längre ner i inlägget.

Trangiakök/spritkök

Förutom levande eld och uppvärmningsmöjligheter på t. ex. en kamin, finns det också system med mer fokus på att tillreda mat. Trangiakök/spritkök finns i ett flertal olika smarta kombinationer med massor av tillbehör om man så önskar. Nackdelen är väl att det med tiden ska fyllas på med gas hela tiden som i längden såklart blir kostsamt, dock kan man hitta hela kök på bland annat blocket.se för en liten summa. Enkelt, lättskött och bra lösning.


Vindkraftvindkraftverk wind turbine

Med enkla medel kan man konstruera sin egen ”vindsnurra” varav man kan utnyttja energin och sänka elräkningen betydligt. Det finns massor av alternativ ute på nätet, dock verkar hemmabygge-versionerna inte finnas många av utan de flesta är paketlösningar som kostar en summa. Dock finns en alldeles förträfflig beskrivning av hur man bygger ett eget vindkraftverk här. Som sidan också tipsar om kan man köpa Hugh Piggott´s bok ”How to build a wind turbine”.


Vattenkraft

Att ordna med vattenkraftverk och turbiner är ungefär samma sak som med vindkraftverk, dock kan det vara problematiskt att få myndigheterna på sin sida, om det gäller större anläggningar. Dessutom är det ganska svårt att få ut några större energimängder men det kan ju vara ett komplement till andra lösningar. Många bäckar små….


Solenergi

Det pratas mycket om att utvinna solenergi genm solpaneler. Tyvärr är detta fortfarande väldigt dyrt, åtminstone om man tänker i större volymer, men några paneler på t. ex. stugan eller på husbussen kostar inte så mycket. Dessutom finns det små, smarta lösningar på bland annat Biltema, Jula och Clas Ohlson som kan ladda mobiltelefoner, laptops m.m. och till bra priser.


 Kylvaror

Mejeriprodukter, kött, fisk och vissa pålägg är svåra att lagra om det är varmare än +10 grader. Alternativ är konserver och torrvaror som inte behöver förvaras svalt. En del grönsaker och rotfrukter måste man inte förvara svalt så det funkar ju också. Ett annat alternativ är att skaffa en gasoldriven kyl.  Smör klarar sig lite varmare, absolut. ost lär inte heller vara ett större problem, mjölk kan vara knepigt. men filmjölk borde också klara lite mer värme. filen är ursprungligt ett sätt att konservera mjölk på sommaren. Om man har tillgång till en brunn kan man använda den som kylskåp. Plastkasse eller ännu bättre hink med lock med rep fastbundet i handtaget. Konservera kan du också göra för lagring av mat. Om det finns vattendrag på tomten så fungerar nog det också, möjligen undantaget när det är som allra varmast. En välgjord jordkällare håller kylskåpstemperatur även varma sommardagar.

Om man tycker om mjölk ska man välja högpastöriserad då det har ett längre bäst-före-datum. Om man har tid och ork, gräv ett hål i marken, ungefär en meter djupt. Det kyler riktigt bra om man isolerar locket ordentligt och inte öppnar ständigt.

Sedan finns ju andra lösningar också. Dels finns så kallade absorbtions-kylskåp och kompressor-matade kylskåp som oftast finns i båtar, husvagnar, skåpbilar m.m. där man kan välja olika energikällor som t. ex. 12V/230V/Gasol. Flera av dem är faktiskt så smarta att de kan känna efter själv vilken spänningsmatning de får och kan även gå på enbart solcellsenergi. Tummen upp för det! Smått otroligt och hur konstigt det än låter så kan man faktiskt bygga egna kylskåp som inte kräver el. Jo, det är faktiskt sant. Tyvärr fungerar inte konceptet i en vanlig lägenhet men om man har egen tomtmark o.s.v. så skulle följande metod troligtvis fungera väldigt bra.

En mindre modell, t. ex. för drycker, är denna:

Här är det du behöver:
Två blomkrukor i lera i olika storlekar.
Sand
Tejp
Kallt vatten
Ett lock som passar den lilla krukan
En kökshandduk

Så här gör du:
1. Tejpa för hålen på krukorna.
2. Häll i lite sand i den stora krukan och lägg på den lilla krukan. Fyll på med sand i utrymmet mellan krukorna.
3. Så här ska det se ut. Sanden agerar som ett skydd och håller igen från värmen utifrån.
4. Häll sedan på lite kallt vatten på sanden så att kyleffekten förstärks.
5. Med ett lock och eventuellt en kökshandduk behåller du kylan ännu bättre.
6. Ungefär efter 15 minuter ser du resultat och det blir runt 12 grader i det lilla kylskåpet. Passar exempelvis perfekt för att kyla drycker. Om du håller sanden konstant fuktig kan du få ner temperaturen i den innersta delen av krukan till runt 5 grader.

Sedan har vi en annan, större modell som faktiskt blivit påhittad av en svensk:


 Andra manuella hjälpmedel

Runt omkring elden sker vanligtvis matlagning och i viss mån, säkerligen lite mys och samkväm. Men för att hålla oss till redskap inom matlagningens vida värld, finns det några riktigt smarta och väl beprövade saker man borde ha hemma.

Manuell köttkvarn

En redig konstruktion, helst i gjutjärn, som tål att mala ner det mesta. De finns att köpa på nätet men också på loppisar, ofta för en billig penning.

Om du ska köpa en köttkvarn så titta noga på vilka tillbehör som följer med kvarnen. Ska du bara mala kött till färs så spelar inte tillbehören så stor roll, men vill du kunna korv och anpassa hålen till färsen så bör du absolut säkerställa att dessa följer med eller i alla fall finns att köpa till.

Lite matnyttig information angående val av köttkvarnar kan man läsa om här. Dock är det ju sant att de äldre, handvevade modellerna är både charmigare och billigare i inköp, men bäst av allt – de behöver ingen elektricitet, och gör i de flesta fall ett grymt bra jobb.

scale vågFör att väga upp färs och andra matvaror kan man skaffa sig en köksvåg. Dessa finns i massor av utföranden och i olika design och tyvärr börjar priserna gå upp på dessa retro-vågar, men ibland har man tur och kan göra sig ett klipp på bland annat Blocket eller i någon loppisbutik. Just denna vackra våg hittade jag på blocket, men tyvärr skulle de ha 650 kr för den och visst är den vacker men till det priset jagar jag nog hellre vidare. Den som söker, hen finner.

Kaffekvarn…

…måste man såklart också ha, och en handvevad sådan! Det finns ju en mängd sådana kvar bland loppisarna och den ena är vackrare än den andra. Nymalet kaffe ska såklart kokas och inte bryggas och vilket som är godast är väl en smaksak. Men om det kommer till energisparande så är det handvevad kaffekvarn som gäller, kokad på kaminen såklart. Dessa kvarnar finns som sagt lite vartstans och brukar kosta från 300 kr till 600 kr, men det är ju en kostnad man snabbt sparar in när man siktar mot en minimal elkonsumtion.


Campingduschduschtält

Campingvärlden erbjuder massor av smarta lösningar för att klara vardagssysslor, bland annat olika smarta duschar. Allt från de enklaste och billigaste med upphängningsbara påsar med duschmunstycke, till mer avancerade, och dyrare, med speciallösningar både fram och bak. Dock kan man ju ha i åtanke att lösningar med vattentanka på taket kan vara en smart lösning, åtminstone så länge det är plusgrader, annars kan man ha en mer kompakt och komfortabel lösning att hänga upp i lämpligt utrymme. Om man vill ha lite avskildhet så finns det även duschkabiner för campingbruk att köpa. De s.k. påsarna som fylles med vatten kan få en värme uppåt 40 grader om man exponerar påsen för direkt solljus i några timmar och det låter ju ganska okej.

Tvättbräda
Klappträ
Klappträ

Detta är en intressant sak som jag aldrig har fått riktigt grepp om, för hur gör man när man ska tvätta med en tvättbräda? Blir det inte jobbigt när det är minusgrader ute?

Faktum är att förr tvättade man inte så ofta, utan istället t.ex. (här i Norden) lade man ut plagg i snön så att de frös – man blev av med loppor och andra obehag (lukter etc.)

Annars kokade man mycket tvätt i stora kar på spisen. Efteråt så slog man tvätten med ett bösteträ/klappträ för att få ut vattnet och hängde sedan upp kläderna på tork.

1 . Fyll hinken, baljan eller diskhon med varmt vatten för mörkare kläder, kallt vatten för lättare kläder . Tillsätt en kapsyl av handtvättmedel per var fjärde liter vatten som används , blanda det i vattnet.
2 . Sätt tvättbrädan i badkaret eller i duschen direkt framför dig .
3 . Välj ditt första klädesplagg . Börja alltid med den ljusaste färger och arbeta dig ner till de mörkaste färger . Sätt kläder i tvålvatten för att bli blöt.
4 . Börja gnugga plagget upp och ner på den räfflade delen av tvättbräda . Doppa den igen tillbaka i vattnet och vrid det tills att hela plagget är genomgånget och skrubbat.
5 . När plaggen är rena, skölj dem i rent vatten.

Att tvätta med tvättbräda låter ju jobbigt, är det säkert många som tänker MEN det finns nu ett enklare, lättare, miljövänligt alternativ som faktiskt är helt nytt! Företaget Yirego lanserade helt nyligen ”Drumi”, en liten och kompakt liten tvättmaskin man trampar igång. Med andra ord, helt utan elektricitet, vilket ju är helt fantastiskt. Spana in det här klippet och bli positivt överraskad.

http://https://www.youtube.com/watch?v=P3hWU-JbE54

Hur bra den fungerar? Hur länge måste man trampa? Faktum är att intresset har varit så stort (juni 2015) att deras hemsida kraschade och webshoppen inte klarade trycket på efterfrågan, vilket säger en hel del. Men enligt deras information tar en tvätt ungefär 5 minuter, den kräver 10 liter vatten, man kan använda flytande, pulver och tvål som tvättmedel. Den enda nackdelen är att den inte klarar större tyger såsom sängkläder men Yirego säger att de nu är i full fart att lansera nya produkter så vi får se vad som händer!

På tal om sängkläder.

Möjligtvis att man kan sätta igång en vanlig miljöklassad tvättmaskin emellanåt men det är ju inte utan elektricitet. Då ställer man sig frågan, behöver man verkligen sängkläder?

Ull kommer inte enbart från får. Den mjuka angoraullen kommer från getter och kaniner. Ullen är krullig och har därmed en god förmåga att binda luft, vilket gör att den värmer bra. Lammullen är fuktighetsreglerande och tålig. Merinoull är en särskilt fin, mjuk ull från levande Merinolamm. Se till att merinoullen kommer från gårdar med certifierat god kontrollerad djurhållning, då denna produktion annars kan innebära ett omfattande djurplågeri.

Kamelhår.

I inre Asien finns kameler som lever på höga höjder. Det underhår som dessa kamelers vinterpäls består av kammas bort på våren och blir till sköna täcken som kan användas året runt. Det lätta, fina håret transporterar fukt snabbare än andra naturliga djurhår.

Jakhår.

Det fina, fluffiga underhåret som kammas ur när vinterpälsen släpper från jakarna i Himalaya är förstavalet för den som vill ha mycket värme. Mjukt, följsamt, fuktighetsreglerande och värmande.

Kuddar

Dinkelkärnor.

Ekologiskt (KbA-certifierat) dinkel är robust, elastiskt och bidrar till blodcirkulationen. Luftintaget i kärnorna är högt så att värmen hålls kvar och fukten förs bort. Dessa egenskaper gör dinkelkuddar till bra stöd för huvud och nacke.

Hirs

Hirskärnor är mindre än dinkelkärnor. De fina små, runda och glatta hirspärlorna anpassar sig därför till allra minsta rörelse. Huvud och nacke får alltid bra stöd. Välj ekocertifierat dinkel, t.ex. KbA. OBS att det inte går att använda vanlig mathirs för att fylla kuddarna.

Körsbärskärnor

En gammal huskur är att värma eller kyla körsbärskärnor efter behov för att behandla sig själv hemma, eftersom de håller temperaturen länge. Dynor och kuddar fyllda med körsbärskärnor kan användas som värmedynor i sängen eller på babyns mage.

Källa: Ekobyggportalen

Skinnfällar, tagel, bambu, hampa och nässla.

Det finns 1 200 bambuarter varav 200 är bra till fibrer. Konstgödsel används inte, då det ger sämre fiberkvalitet, och kemiska bekämpningsmedel behövs inte. Plantan behöver mycket vatten. Bambu planteras framförallt på mark som inte kan användas till annat jordbruk.

Bambu är ett typexempel. Den växer snabbt, behöver knappt några gödnings- och bekämpningsmedel och ger stora skördar. Dock kan bearbetningen av denna fiber vara miljöfarlig beroende på metod. Den stora skillnaden ur miljösynpunkt är om tyget är tillverkat av bambufiber eller bambuviskos. Traditionell viskosframställning är en tungt miljöbelastande process, menar Naturskyddsföreningen. – Det är därför viktigt att fabriken som framställer bambuviskosen gör detta på ett så hållbart sätt som möjligt. Det allra bästa är om kemikalierna som används vid spinningen återanvänds, berättar Weronika Rehnby, handläggare Bra Miljöval på Naturskyddsföreningen.

Kläder från återvunna material, som fleecetröjor av PET-flaskor, blir allt vanligare.

Rami är en textil växtfiber som kommer från en nässelväxt. Brukar användas i blandningar med bomull. Får gott betyg i Naturskyddsföreningens kartläggning av textilgrödor. Bedöms som ett bättre miljöalternativ än bomullsodling.

Källa: Göteborgsposten

Lin, ull och hampa är exempel på nordiska textilfibrer. De är slitstarkare och mer smutsavvisande än bomull. Dessutom innehåller de betydligt mindre gifter än bomull, även om de är inte ekologiska, och är ett klimatsmart alternativ som inte kräver några långa transporter. Hampa är en gammal kulturväxt som nu upplever en renässans. Den odlades i Sverige redan under vikingatiden. Hampa odlades både för de fettrika frukternas och för de långa men grova stamfibrernas skull. Av de senare framställdes till exempel snören, rep, segelduk och kläder. Hampan har många fördelar. Den kan odlas i vårt nordiska klimat. Den är slitstark och lämpar sig t.ex. betydligt bättre som möbeltyg än vad bomull gör. Dessutom är den resistent mot skadeangrepp. Inga bekämpningsmedel behöver användas under produktionen. Rötterna går djupare än hos de flesta kommersiella grödor och binder marken, vilket förhindrar jorderosion. Hampan tillför jorden näringsämnen och man kan odla hampa år efter år på samma marker utan att växla gröda. Hampa används för industriella ändamål, framför allt för produktion av textilfibrer som kan användas exempelvis till isolering, armering och textilier.

Hampatyg går att få fram i skiftande grovhet, allt från sidenliknande kvalitet till grov säckväv. Skor, ytterkläder, kavajer, byxor, strumpor och underkläder kan tillverkas av hampa. Sängkläder, frottéhanddukar, blöjor och bindor är några andra produkter.

Tagel är långa, grova och ganska styva hår från man och svans hos hästdjur samt från svans hos nötkreatur. Tagel används numera mest som stoppning i madrasser. Stråkar till stråkinstrument tillverkas också av tagel. Förr var det även vanligt att man flätade rep av tagel.

Taglet med sina utmärkta egenskaper har varit populärt genom alla tider och är så än idag. Madrasser och kuddar stoppade med tagel är kända i Sverige ända sedan 1700-talet, men  på den tiden var det mest kungligheter och adel som använde dem. Madrasser av hästtagel påverkas av dina sovställningar och bör vändas med jämna mellanrum för att bibehålla sin spänstighet. Vrid därför madrassen 180 grader cirka varannan månad och vänd även madrassen helt emellanåt.

Källa: Wikipedia och Bedino

Skinnfällar brukar ofta förknippas med lyx och är väl knappast det bästa alternativet för en allergiker men går det att köra i maskin: ullprogram, 30 grader med milt tvättmedel t ex ullschampo. Storleksmässigt passar t. ex. dovhjort bra som sängkläder och sammansydda fårpälsar blir både varmt och skönt. Förutom hembygdsgårdar och Blocket finns även fällar och skinn att köpa på IKEA där det självklart är billigare med konstgjorda skinn och om man köper från lokala gårdar mer rättvisemärkning så vet man att det är bra grejer.

Regntunnor

Vatten är livsviktigt, inte bara för att vi ska kunna dricka det utan det har många andra användningsområden. Svartmålade regntunnor ger varmt vatten på sommaren och via campingduschens filter blir det rent nog att kunna göra sitt jobb.

Saftmajasatmaja

En ofta bortglömd men ack så användbar tingest inom kökets regioner är den så kallade Saftmajan. Sant förvisso att man kanske klarar sig utan något så lyxigt som saft men i-och-med att det innehåller bär direkt från naturen så innehåller det inga tillsatser eller gastronomiska mängder socker. Naturligt gjord saft är med andra ord rena hälso-bomben och dessutom god!

Tryckkokare

Används för konservering av frukt, grönsaker, kött och fisk. Tyvärr går de ju på el men om man har ett elverk eller annan energikälla så är det ju inga problem. Dessutom konserverar man ju inte hela tiden så elkostnaden blir väldigt låg. Tänk bara på att:

I vanlig konservering kommer koktemperaturen bara upp till 100grader och det räcker för matvaror med hög syrahalt, t ex tomater, frukt och rabarber. Med en tryckkokare och vanliga glasburkar kan man säkert konservera kött och övriga matvaror med låg syrahalt, t ex böner, rotfrukter, svamp och bladgrönt. Kravet är att komma upp i över 115grader för att bakterien ska förstöras.

Torkat kött

Från matforum.se:

Förutsättningen är att du gör detta under vår/vintern, och att du har tillgång till renkött eller älgkött. Gör så här!.

Fyll en gryta med 10 Liter vatten
Häll i 1 Kg Grovsalt=10% salthalt
Koka upp vattnet tills saltet har löst sig och låt det sedan svalna
Stoppa i dom bitar du vill torka i saltvattnet (gärna bogbladsstekar eller mindre stekar)
Låt köttet ligga i saltlaken i ca:36 tim

Trä upp köttbitarna på ett snöre (typ hampasnöre) och häng sedan upp dom utomhus på en skyddad plats. Det bästa är att göra en enkel torkbur av billigt virke och klä buren med myggnät så att fåglar eller flugor inte kommer åt köttet under torktiden. Placera buren någonstans så att det inte kommer snö eller regn på den. Lämplig tid för att börja med torkningen är i Februari/Mars då solen börjat att värma på dagarna och när det fryser om natten. Beroendes på i vilken del av Sverige du bor så får man anpassa torkningstiden en aning. Kanske ska du börja tidigare?
Det tar ca: 3-6 veckor för köttet att torka beroende på väder och vind, och hur tjocka köttbitar du valt ut. Tunna bitar går fortare, men om dom är för tunna kan köttet bli för salt. När köttet är mörkt och lagom hårt är det färdigt.

Sen är det bara att tälja flisor eller ”chips” som det heter på påsen.

Saltad och rökt fisk

Vid insaltning dras vatten ut ur livsmedlet och förhindrar på så vis nedbrytningen eftersom bakterier och mögel behöver vatten för sin förökning. Saltning innebär att man gör en saltlake. I den lägger man livsmedel för att öka livsmedlens hållbarhet. Man kan även torrsalta, vilket innebär att man gnider in varorna med salt. Saltet binder vätskan och minskar på så sätt mikroorganismernas tillväxt, eftersom de måste ha en viss mängd vätska för att överleva. Det finns två typer av rökning, varmrökning och kallrökning. Anledningen till att rökta produkter kan  bevaras längre beror till stor del på att man saltar livsmedlet innan det utsätts för rökning. Andra faktorer som påverkar hållbarheten är: rökens innehåll av konserverande och antiseptiska ämnen, torkningen och värmen som ser till att döda mikroorganiser.


Naturliga städartiklar

Citron fungerar som ett naturligcitron lemont desinfektionsmedel tack vare att den innehåller citronsyra. Använd citronsaft och riktigt varmt vatten för att döda bakterier i kök eller husgeråd som kräver sterilisering, såsom babyleksaker. Citroner kan också användas som naturligt blekmedel för handdukar och sängkläder.

Tips: Blötlägg vita sängkläder och handdukar i en del citron och fyra delar vatten över natten och låt torka i solen nästa dag. Citronsaft kan också användas för att avlägsna tvålskum och kalkavlagringar i badrummet. Applicera citronsaft med en rengöringssvamp på problemområden och låt det sitta i ett par timmar före sköljning.

Destillerad vit vinäger
Vinäger är en sådan mångsidig rengöringsersättning att det är svårt att hitta exempel på vad som inte kan rengöras av denna produkt. Butiksköpt vinäger innehåller vanligtvis 5 % ättiksyra – den viktigaste ingrediensen för att ta itu med fett och bakterier. Vinäger är särskilt bra på avkalkning av maskiner eller rengöring av icke-vaxade golv.

Tips: Använd vinäger för att rengöra kaffemaskinen: kör hälften ättika och hälften vatten genom kaffemaskinen och sedan ytterligare ett par gånger med enbart vatten för att bli av med vinägerlukten.

Olivolja
Olivolja tar bort lim från trä, plast, läder och släta ytor. Olivolja ger också glans till tråkiga träytor och hjälper till att neutralisera lukter från avlopp.

Tips: Häll en matsked olivolja med lite eterisk olja i avloppet för att ta bort lukten. Olivolja kan också användas för att förhindra vattenmärken på rostfria diskbänkar. Torka bara av diskbänken med ett tunt lager olivolja.

Bakpulver

Ett milt men effektivt slipmedel och fungerar bra för att ta bort smutsiga lager som byggts upp på brödrostar och andra vitvaror tillverkade av krom eller rostfritt stål. Dessa lager kan avlägsnas genom att doppa en mjuk, fuktig svamp i lite bakpulver som sedan tillämpas på ytan.
Tips: För frukter och grönsaker som kräver noggrann tvätt: blöt dem i kallt vatten i cirka 5 till 10 minuter med ett par matskedar bakpulver och skrubba sedan lätt med en pensel.

Kaffesump
Bra för att absorbera obehagliga lukter från soptunna, kylskåp och händer efter hantering av lök och vitlök. Kaffesump kan också användas för att hjälpa till att skrubba bort matresterna från disken.
Tips: Placera små partier kaffesump i illaluktande utrymmen istället för att använda kemisk sprej. För enklare diskning: blötlägg smutsiga tallrikar i en blandning av varmt vatten och två-tre teskedar kaffesump.

Eteriska oljor

Kan användas som rengöringsprodukter tack vare sina aromatiska fördelar som motverkar lukt.
Tips: Häll 25 droppar i tvättmaskinen för frisk doft på lakan. Eteriska oljor som lavendel eller citrongräsolja kan användas för att rengöra fönster tack vare dess antiseptiska natur. Tillsätt några droppar i vatten för att rengöra smuts från fönster.

Brödbröd bread
En lite annorlunda, naturlig rengöringsprodukt – men som fungerar mycket effektivt – är den mjuka degen inuti en bit bröd. Ett bra alternativ till sprejer för att minska damm och är bra att använda när det gäller att rengöra målningar. Dessutom är fuktigt bröd ett bra sätt att plocka upp små bitar av krossat glas.

Tips: Börja med att damma av målningen och badda den sedan med den degliknande delen av brödet för att försiktigt ta bort smuts och andra partiklar. Brödet faller isär när det plockar upp smuts som inte är synliga för blotta ögat. Använd en mjuk borste för att torka bort spåren efteråt.

Salt
Salt kan användas för att ta bort fläckar från tekoppar och muggar och fungerar samtidigt bra för att absorbera fett.

Tips: Strö salt på matspill i ugnen för att undvika att det hårdnar. Innan du diskar feta pannor, tillsätt salt för att absorbera fettet och torka sedan av. Salt kan också användas tillsammans med bakpulver och ättika för att rensa duschavloppet. Häll 1 kopp salt, 1 kopp bakpulver och en halv kopp vinäger i badkaret eller duschavloppet. Låt vara i ca 10 minuter och häll sedan ner 2 liter kokande vatten.


Ett enkelt energisystem

Med enkla medel kan man ordna ett 12 volt-system med en solcell och ett fritidsbatteri. Sedan kan man ha en enklare belysning med några LED-lampor (om man inte gillar fotogenlampa förstås), och även en handpump i vattenkällan. Det finns handvevade apparater utan batteri, till exempel 3-LED ficklampa med mobiltelefonladdare, radio och larm för ungefär 150 kr. Handvevade tvättmaskiner finns också.

Självklart finns ju också batteridrivna apparater och om man kan stå ut med batteribyten så är väl det okej. En bra pannlampa t. ex. är aldrig dumt att ha och de som finns har idag LED-lampor, vilket betyder väldigt energisnålt men samtidigt ett väldigt bra ljus. Mila säljer ett antal olika modeller, annars finns det ju alltid pannlampor lite varstans att köpa.


Om krisen kommer

Till 113 13 kan allmänheten ringa då man vill ha information om allvarliga olyckor som en stor trafikolycka eller brand, eller vid kriser som exempelvis större stormar, översvämningar eller sjukdomsutbrott. 113 13 är ett nationellt informationsnummer som infördes i Sverige den 11 mars 2013. Numret är ett stöd för kommuner och andra ansvariga aktörer och förmedlar information till allmänheten vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. Allmänheten ska också via tjänsten kunna lämna information om allvarliga olyckor och kriser.
Packa också en krislåda:
 • Vatten
 • Mat som klarar rumstemperatur. Exempelvis ris, pasta, bulgur, konserver, choklad och nötter.
 • Filtar, liggunderlag och varma kläder.
 • Fotogenlampa, stearinljus, ficklampa, tändstickor och batterier.
 • Hygienartiklar.
 • Telefonlista på viktiga nummer, om inte internet eller mobiltelefonen fungerar.
 • Radio som går på batterier, alternativt uppvevningsbara modeller. Sådana tillbehör finns också till t. ex. mobiltelefoner.
 • Kontanter.

Civilförsvarsförbundet har också en hel del bra saker att ha till hands om det en dag skulle bli kris.


Dessa saker är väl egentligen en bråkdel av vad man kan göra om man vill försöka minska elförbrukningen, minska energikostnaderna eller helt enkelt leva enkelt och billigt. Men det finns massor av andra sätt så tipsa gärna i kommentarsfältet!

105120cookie-checkNär elektriciteten dör.