Sie sind ein Schnupftabak!

Eller tja, jag får erkänna att inte så mycket av mina kunskaper i tyska finns kvar sedan gymnasietiden men jag tror åtminstone att rubriken betyder att ”Du är en snusare”, dock kan jag ha fel. I så fall skyller jag på Google Translate 😉

För en tid sedan skrev jag skämtsamt om snus och nej, jag har fortfarande inte sett någon snussort med namnet ”Skott i råttan” men jag väntar ihärdigt. Jag skulle absolut köpa den, bara för samlarvärdet och att det ligger humor i det gör ju bara saken bättre. Knekt, Kapten, Kaliber, Knox, Kronan och sedan, Skott i Råttan. Klockrent tema ju, det fattar ju vem som helst.

Men det där med snusande, själva fenomenet, är lite speciellt. För vissa är det ultra-svenskt men faktum är att det påträffades första gången 1497 då Columbus upptäckte (vaffan det låg ju där hela tiden) Amerika, och då var det luktsnus det handlade om som tydligen indianska präster gillade att nosa på. Inte förrän 1637 kunde man stöta på lukt-snuf som det kallades och i slutet av 1700-talet börjades det odla tobak i större mängder i Sverige. Så riktigt svenne är det faktiskt inte!chill-out-and-take-a-snus

Men som sagt, fenomenet att snusa är en smula märkligt, speciellt om man ser på det idag då hälsotrenderna avbyter varandra och t.ex. rökare är hårt ansatta. Men likt förbannat finns det ändå kvar och jag kan ana varför. Dels, i stereotypens allra heligaste namn, har det åtminstone varit förr, väldigt manligt att snusa. Eller så är det bara jag som har fått den bilden, men visst är det väl minst lika många kvinnliga snusare idag som män? Någon som orkar rota fram lite statistik kanske? Dels är det fortfarande ett njutningsmedel, vilket kanske också behövs i dagens stressade samhälle där man ska hinna jobba, sköta familj, laga bilen och ha fritid med tid för sig själv. Då kan det vara skönt att pusta ut emellanåt, stoppa in en liten rackabajsare och bara njuta lite, inte sant? Det är dessutom billigare och mindre omständigt än att gå på krogen och mindre förargande gentemot omgivningen än att röka, eller hur? Numera omges jag av tre ungar också varav två är i den åldern att man vill prova på lite allt möjligt och visst, vill de prova (inte av mig dock) så må det vara hänt, det är liksom en del av livet, men jag har alltid sagt och kommer alltid att säga, att gör man sig själv beroende så kan man bara beklaga att man inte var smartare än så. Å andra sidan är det nog aldrig någon som har kallat mig geni heller så…

Sedan får jag nog berömma snusbolagen lite för deras uppfinningsrikedom när det kommer till smakval. Sortimentet är enormt och det tycks bara fortsätta växa! Det är ju bara att kika in på t. ex. www.snusbolaget.se för det finns massor att välja på och dessutom till ganska schyssta priser. Det var lite kul när jag kollade upp min egen favorit, Kapten White och sökte på enbart ordet ”kapten”. Kolla själv så får ni se, listan blev ju hur lång som helst 😛 Självklart finns också alternativet att göra eget snus och till ett riktigt bra pris får man hem ett helt kit som ger uppemot 60 dosor.

Med andra ord, gillar ni snus så vet ni nu vart ni ska klicka in er på. Det gäller ju att vara snusförnuftig till varje pris 😉

105740cookie-checkSie sind ein Schnupftabak!