En äkta manlig vinkling.

Det är vår och det spritter i både ben och fingrar. Man längtar ut till trädgården och dess arbeten och man får lust att röja runt. Garaget behöver städas, cykeln ses över och smörjas upp, vallgraven behöver rensas från vinterns offer och skyttetornen repareras efter det senaste halvårets snöbollsattacker.

Nej men skämt åsido, det är oerhört skönt när solen kikar fram igen och man känner sig redo att börja jobba med huset/lägenheten/trädgården igen och liksom gotta sig lite i både sol och med ett gott samvete att man har jobbat med kroppen igen. Precis som det är menat att vi ska! Men det finns också något djupt rotat, och vad jag tror främst i oss män, att det ska vara lite lagom bullrigt, grovt och lagom testosteronladdat, för att det ska kännas lite extra bra. Det är som när vi hamnar på någon järnhandel där de har verktyg, det känns lite som julafton. Skit samma om vi verkligen behöver en svets, vi ska bara ha den. Att vi bor i en trång lägenhet spelar heller ingen roll, barnen kan ju bo i våningssängar och om vi bara gör oss av med byrån i sovrummet kan jag ha den nära och känna mig både trygg och nöjd.

Sedanh är det ju sant, att det finns olika dimensioner och storlekar på alla slags maskiner, verktyg och leksaker. Drömmen vore väl kanske att ha en faluröd stuga med vita knutar någonstans på landet, inte så långt bort från civilisationen och med några förrådsbodar på tomten och ja, absolut, en stor ladugård också förstås. För var skulle jag annars ha alla mina h-vetesmaskiner ståendes? Det skulle dels vara egna projekt av allehanda slag men ibland är det lika bra att köpa, för då får man både garanti, grejer som fungerar och grejer som inte hotar av lemlästa dig så fort du ens närmar dig startknappen. Det är liksom bra.

Ett bra sätt att få maskininspiration och kanske ännu galnare idéer är att besöka mässor. Som liten snorvalp åkte jag och kusinen varje år till Elmia Bilmässa för att dregla över vrålåken och drömma om en ljusnande framtid på vägbanan, förhoppningsvis bemästrandes ett tekniskt underverk som alla vore avundsjuka på. Helst något hemmabyggt, med breddade skärmkanter, sänkt, vrål under huven och en Wunderbaum hängandes i backspegeln. Det minns man ännu, spänningen inför allt man skulle se och det snöblandade regnet som alltid föll exakt då man hade tagit sig ut ur mässhallarna för att se husvagns-racet eller den fetaste dragstern i Europa, där man hackandes tänder undrade vad i Hälsingland man gjorde sådana här saker för? Det var ju svinkallt, precis vartenda jäkla år!

Men hur som helst och tillbaka till ämnet, mässor är kul. Det är spännande, man lär sig nya saker, man förundras och beundrar och man inspireras. Det går liksom inte att undvika, och ett bra sätt vore att dra till Entreprenad Expo i Borgeby den 10-12 september där det kommer bli massor att glana på! Dessutom blir det Gräv-SM, vilket ju är hur grymt som helst. Har ni sett de killarna hur skickliga de är när de manövrerar sina maskiner på millimeters precision? Hur snyggt som helst ju, man blir lätt imponerad. Om man nu råkar att inte jobba med entreprenad, utan bara är galet tokig i maffiga maskiner, så är det ju till en sådan mässa man borde styra kosan. Dessutom blir det gratis seminarium om olika saker och man får testa olika maskiner på grönytorna som finns strax utanför och hur najs är inte det?

Puh, jag blir ju alldeles till mig. Älskling, vad tycker du om en grävmaskin i trädgården? Snälla?…

104840cookie-checkEn äkta manlig vinkling.