Ett märkligt problem än idag.

Nattvandring och Vuxna på sta´n. Inget nytt påfund men likt förbannat fortfarande en svår nöt att knäcka, och då syftar jag på frivilliga, vuxna människor, därav det än idag tycks råda stor brist på. Något vi kunde läsa om i lördagens Borås Tidning då uppslutningen kring de så kallade ”nollningarna” har fått allt sämre resultat.

Därför slog skolsköterskan och kuratorn larm när det uppdagades att treorna på Almåsgymnasiet skulle ordna nollning för de nyblivna ettorna igår. Samtliga vårdnadshavare fick SMS och upplystes om att de som ville ansluta sig till Vuxenvandrarna skulle samlas på Hemgården.

Ingen nappade. Anki Wellbrant och Malin Vestre fick denna kväll endast förstärkning av pensionerade politikern Lahja Exner.

Beklämmande, sorgligt och bortom all förståelse. Eller kortfattat: wtf beror detta på? Är det på grund av vårt stressiga samhälle där man förväntas jobba häcken av sig och längtan efter en lugn stund som man låter sina barn utsättas för precis vad som helst som man inte bryr sig? Jag som trodde man var förälder på heltid men kanske jag hade fel?
De som tror ens barn är änglar och som aldrig utsätts för grupptryck, frestelser eller för den delen, hot – tänk igen! Världen är inte densamma som när vi var unga, unga gör misstag precis som vi och är man förälder så har man ett ansvar, dygnet runt. Det spelar ingen roll hur städat och civiliserat det kan vara på just din ort för de flesta ungdomar söker sig till liv och rörelse och när det talas om en fest någonstans är det inte svårt att få skjuts. Inte heller för den delen, alkohol eller ännu värre saker. Det finns närmare än många tror och om man kryddar situationen med lite grupptryck så är det inte långt från ett eventuellt kaos, tro mig.

Vi hade en diskussion om detta på Facebook och min bästa vän sa något väldigt klokt. Det må låta väldigt hårt, men å andra sidan är det våra ungdomar det handlar om:

nattvandring
Borås har tack och lov Fältgruppen. Det är oftast de som har bäst koll och som uppdaterar oss var kvällens ”hot spot” finns och ibland finns även polisen med på samlingarna innan våra grupper går ut på stan och visar sig. Tyvärr verkar deras sida på Facebook vara knappt vid liv, men jag har anmält mig som frivillig. Även vi som har problem med att gå kan dra vårt strå till stacken! Märkligt nog ser det ut att finnas 11 posteringar i förorterna till Borås men som sagt, det verkar inte gå så bra så jag ska se om jag kan göra något för att hjälpa. För jag tycker att man måste det.

Förlåt. Visst förstår jag värdet av en lugn kväll, men man är också ansvarig för minderåriga, åtminstone tills de har fyllt 18 och förhoppningsvis har lite vett i skallen. Tills dess tycker jag att man ska vara beredd på precis allt, för med handen på hjärtat, hur skötsam var man egentligen själv när tillfälle bjöds till lite fest och alkohol? Man gav järnet!

Det handlar inte om att förvägra dem allt som är roligt, men man ska bromsa dem innan det händer något förfärligt tråkigt. Det handlar inte om att ingripa vid brott eller andra allvarliga saker, men man kan finnas till hands! Kanske för att bara prata om kvällen inte blivit som man hade tänkt sig och vara ett stöd. Vuxna på stan kan göra skillnad, till skillnad mot vad man gör i soffan med en öl i näven – även om det är skönt det med.

Jag har även lite idéer om hur man kan förbättra kontakten och närvaron bland de vuxna, men mer om det vid senare tillfälle.

TILLÄGG: Jag fick svar från Fältgruppen Borås att deras sida på Facebook var till för de ungdomar som vill ha kontakt med enheten, och inte för vuxna. Jag blev istället hänvisad att ringa ett nummer, vilket jag tänker göra i morgon, för att se om de har någon användning av mig. Det ska bli mycket intressant 🙂

nattvandring 2

 

103640cookie-checkEtt märkligt problem än idag.