Klart du ska rösta!

Jodå, det är klart du ska gå och rösta. Jag vet att det kan kännas jobbigt och att man vid det här laget är omåttligt trött på alla valdebatter, plakat och smutskastning av kandidater både här och där, men rösta är något du absolut borde göra. Så är det bara.

Jag har på senaste tiden sett flertalet vänner på Facebook som är trötta på all politisk media som just nu finns precis överallt. Med fula plakat i varje gathörn med intetsägande klichéer, debatter överallt där smutskastningen är lika intensiv som i kvarterets sandlåda och både radio och tv rapar ur sig lättsmälta slogans för vad partierna står för, så kan jag absolut förstå.
Men jag kan inte låta bli att tro, att detta är en medveten taktik av partierna. Visst är det viktigt att rösta, eller egentligen en självklarhet om man värderar vår demokratiska rätt, men jag undrar om det inte i själva verket är meningen att stora delar av befolkningen ska bli så less att de låter bli att rösta. För det är så man gör för att stanna kvar vid makten, man utmattar sin motståndare tills de vinner på walk over och de som har det förbannat bra idag går såklart och röstar så att klassklyftorna kan behållas och livet fortsätter som det varit de senaste 8 åren. De utslagna förblir uppgivna och tror att loppet är kört innan det ens är klart, och det är precis vad makthavarna vill!
Visst kan jag också tappa sugen ibland och tycka att det ju inte spelar någon roll vad jag tycker eller inte, men jag kommer ändå rösta och göra min röst hörd. Om det så bara får bli en enda gång under en regeringsperiod under fyra långa år.

Faktum är att demokrati inte är en självklarhet. Eller som man kan läsa på www.allavaljare.se att:

Alla vuxna medborgare i ett land
ska få rösta i ett val till riksdagen.
Det tycker vi är självklart.
Annars tycker vi inte
att det är en riktig demokrati.

Men demokrati har inte alltid
varit en självklarhet.
Inte i Sverige heller.
Det är faktiskt bara i sextio år
sedan Sverige blev en riktig demokrati.
Då fick vi allmän rösträtt.

Tidigare fick inte alla vuxna svenskar
rösta i valen.
Den som var fattig och behövde bidrag
fick inte rösta.
Den som inte kunde betala sina skulder
utan gått i konkurs
fick inte rösta.

Länge var det så i Sverige
att den som hade pengar
hade mest makt.
I de flesta val fick bara rika män rösta.

De rika tyckte att vanliga män
var för okunniga
för att hålla på med politik.
Kvinnor skulle sköta hemmet.
Därför behövde inte de heller rösta,
tyckte de.
Många mäktiga rika män tyckte också
att det var rättvist att de bestämde mest.
De betalade ju mest i skatt.

I slutet på 1800-talet
började människor i Sverige protestera.
De demonstrerade för att alla
människor skulle behandlas lika.
Fler ville vara med
och bestämma i Sverige.

Det tog lång tid att ändra lagarna.
Men 1909 fick de flesta svenska män
rätt att rösta.
Svenska kvinnor fick vänta tio år till
innan de fick rösträtt.

Så det här med demokrati är egentligen ganska nytt för oss och med handen på hjärtat, är det inte så att sofflocket är det som lockar mest? Politik, det kan alla andra få hålla på med medan jag själv har andra saker att pyssla med. Men det är ju inte så det fungerar. För politiken finns i varje människas vardag och handlar om så gott som allt. Maten du äter, är den besprutad, närodlad eller med konstiga tillsatsämnen? Dina barns skolskjuts, hur mycket ska det kosta? Kommer du få njuta av pensionen eller kommer du bli tvungen att samla burkar till döddagar för att ha råd med hyran? Så det är oerhört svårt, för att inte säga omöjligt, att helt slippa undan politiken.

Så att gå till vallokalen vart fjärde år är egentligen en väldigt liten insats för att investera i framtiden. Inte enbart för en själv utan för det gemensamma goda och om du fortfarande är osäker på valdagen, ja då kan du ju faktiskt rösta blankt också. Antingen för att visa att det inte finns något parti som tilltalar dig, eller för att du tycker att allt som har med val är alldeles för jobbigt och krångligt. Det är också ett sätt att värna om demokratin. På tal om det gemensamma goda, så kan man ju fundera på vart mänskligheten hade stått idag utan samarbete. För det är precis vad det är, ett samarbete, en strävan och en vilja att ha ett väl fungerande samhälle. Inte för att välja sida eller ens parti, och förvisso är ett lands ekonomi av stor vikt, men jag vill nog trots allt citera Voltaire, som sa att ”I penningfrågor har alla samma religion”. Med andra ord. låt valet 2014 gå i medmänsklighetens tecken. För det är bara det vi är, människor, med rätten att göra en förändring och det är nu vi har chansen att visa vad vi verkligen tycker. På söndag är det allvar och jag kommer absolut gå till vallokalen. För att det är min skyldighet gentemot alla andra i vårt avlånga land, lika mycket som det är min rättighet, värd att värdera. Dessutom är det ett mer civiliserat sätt att uttrycka sig på än att kasta tårtor på våra demokratiskt folkvalda. Tårta må vara gott men jag vill inte äta den i något annat än i en demokrati.

Vad är du beredd att offra för en demokrati som andra har kämpat för? En person – En röst – Lika värde.

http://www.ur.se/Produkter/182797-Drom-om-demokrati-Att-rosta

103520cookie-checkKlart du ska rösta!