Att äta insekter.

Visste ni det att….

 • Åttio procent av världens nationer äter insekter. Det är uppskattningsvis 1,9 miljarder människor, enligt FN: s livsmedels-och jordbruksorganisation.
 • Vi får alla i oss ungefär ett halvt kilo småkryp om året. En del råkar vi svälja levande, men den största mängden kommer med olika spannmålsprodukter, färdigmat och sylter.
 • Entomofagi kallas ätandet av insekter som mat.myra
 • Insekter är en mycket näringsrik och hälsosam matkälla med hög fetthalt, protein, vitaminer, fiber och mineralinnehåll.

 • Insekter reproducerar sig extremt mycket snabbare än boskap (om man jämför dagar till år), och vårt kött i dag är oftast behandlat. Det innehåller antibiotika, hormoner och substanser som ökar risken för cancer. Insekter kräver mycket mindre mark i anspråk än boskap. Insekter är miljövänliga!
 • De flesta myrarter är ätliga, och deras smak är lätt sura. Detta beror på att myrorna utsöndrar en syra när den är hotad, vilket ger dem en vinäger-liknande smak. I Colombia rostas myror med salt (krispiga salt-och-vinäger myror!) och de äts på fester.
 • Vi svenskar äter årligen utan problem ett halvt kilo var av kräftor – en tradition som andra kulturer rynkar på näsan åt eftersom kräftor är besläktade med spindlar och kvalster.
 • Om man jämför 100 gram av syrsor med lika stor mängd  nötkött, fläsk eller kyckling kan man se att de har ungefär lika mycket protein men syrsor är betydligt rikare på vitaminer och mineraler såsom kalcium, zink och järn.
 • Där det krävs 200 kvadratmeter av mark för att få fram knappt ett halvkilo kött, krävs det bara 15 kvadratmeter att få fram lika mycket av syrsor.
 • År 2025 är det beräknat att 1,8 miljarder människor kommer att leva i områden med lite eller helt utan friskt vatten och i dagsläget används 70% av allt vårt vatten till jordbruk.
 • För att producera 1 kilo kött krävs 22.000 liter vatten men för att få fram 1 kilo syrsor krävs bara 1 liter. Detta beror på att insekter tillgodoser sitt vattenbehov av den lilla mat de äter.
 • För att producera ett kilo biffkött går det åt ungefär tio kilo foder. Samma mängd föda ger nio kilo gräshoppor.
 • I genomsnitt är 80% av en insekt ätbar, men bara 50% av en kyckling eller 40% av en ko.

Faktum är att världen nu börjar inse vikten av att äta insekter och hur viktigt det skulle vara för miljön, vilket jag tycker är fantastiskt bra.

skorpion

Bra länkar: Om man är i trakterna av Göteborg eller Stockholm och vill prova något nytt finns affärerna Extreme Food, som säljer allt mellan rostade maskar till Kopi Luwak, även känt som bajskaffet. En annan bra länk är denna, där Cricket Express föder upp olika typer av insekter, mestadels som foder eller till hobbyodlare.  Tasteline  har skrivit om ämnet och har intervjuat olika experter varav samtliga intygar att insekter är framtidens melodi. För den som vill odla ätbara insekter i sitt hem borde Farm 432 vara av intresse. Maskinen är ännu bara ett koncept men visst är idén bra? Slutligen, en artikel i ämnet från Forskning Och Framsteg som berättar att forskningen nu satsar storskaligt på att göra uppfödning och odling av insekter både billigare och enklare.

http://www.youtube.com/watch?v=iM8s1ch5TRw

103130cookie-checkAtt äta insekter.