En anonym hjälte.

Jag hörde det i morgonradion, att en okänd kvinna, av okänd anledning hade funnits sovande i riksdagshuset. Enligt uppgift har kvinnan lämnat efter sig urin, spyor och avföring i möteslokalen och nu ifrågasätts hur bra säkerheten verkligen är i riksdagen då obehöriga människor tydligen kan ta sig in.

Riksdagen

Men…det finns ju alltid ett ”men”, eller hur?

Tanken slog mig att det här kan ju verkligen vara en tydlig påminnelse om att detta är verkligheten för människorna i välfärdens Sverige, och ett tecken på hur bra den svenska modellen fungerar. Den okända kvinnan markerade detta på olika sätt, sitt missnöje och kanske rentav sin avsky för vad hon ser är ett samhälle med haltande grundfunktioner. Än så länge har hon inte gjort några uttalanden men kanske var det så att hon påtalade att sjukvården hon behöver inte längre är nåbar. Hon kanske är utan hem och ville in och få lite värme? Att sedan toaletten inte var upplåst är ju inte hennes problem som vanlig människa och som vanlig väljare. Kanske hon rentav lade sin röst på fel parti och såg efter några år att de folkvalda som hon hade hjälpt med sin röst, i hopp om en bättre tillvaro, hade svikit henne och att hon nu skulle ge betalt för gammal ost. Kanske det var ett rop på hjälp av något slag? Teorierna är många men enligt det massiva mediaflödet om händelsen tycks det vara en het potatis.

AftonbladetExpressenDagens NyheterSvDMetro

Jag vet inte men det verkar ju som att det varit planerat, för hur skulle hon annars kommit in då det tydligen antas vara säkert? En kraftig markering med andra ord, eller möjligtvis ett försök till en konstinstallation som ingen förstod vitsen med. Eller för att använda uttrycket som användes i en artikel jag läste, ”hade stökat ner”. Sedan kan man ju fundera på varför de måste låsa in sig och ha hög säkerhet för att skydda sig från sina väljare. Är de inte valda för att hjälpa sådana människor som uppenbarligen behöver all tänkbar hjälp? Varför har inte kvinnan fått uttala sig om händelsen?

Hoppas det blir en fortsättning på det här så att vi får veta mer. Kanske också våra folkvalda politiker vaknar upp när de får veta orsaken och inser att konsumtion inte är svaret på allt.

Foto: Andreas Bardell.

102790cookie-checkEn anonym hjälte.