Försäljningsrekord & julstress.

Rubriken säger väl allt om vad detta inlägg ska handla om, inte sant? 1465276_10151821868983932_1739153570_n
För många gånger brukar det bli samma visa år efter år, där man trots en ekonomi nära ättestupan ändå gör sitt bästa för att inhandla allt som behövs och inte behövs, för att göra julen till den bästa någonsin. Den bästa, den mysigaste, den ouppnåeliga.

Men sanningen brukar tyvärr se helt annorlunda ut, oavsett hur hårt man sliter. Är det inte som redan nämnt, ekonomin som begränsar en till storslagna julklappar så kan de ändlösa köerna i butikerna knäcka den bäste. Varmt, trångt, irriterade medmänniskor eller personal och till råga på allt, den evinnerliga julmusiken som finns överallt man går. Med ett tipp, tapp här och ett bjällerklang där så är det väl inte så konstigt om man går under samma is som en viss räv raskar på. Men oavsett hur det är, om man vågar sig ut bland allmänheten eller tryggt sitter hemma och beställer alla julklappar över nätet samtidigt som man smaskar på pepparkakor och glögg, så verkar det vara en slags allmängiltig överenskommelse att i år, ja i år ska vi jävlar-i-mej slå ett nytt försäljningsrekord, allt i sann kommersialistisk anda. Men jag har en egen traditionell undran som återkommer varje år; varför blir det såhär och vad hjälper det?

Som den glada amatör i nationalekonomi jag är kan jag rentav inte se varken nytta eller nöje i denna vansinnesjakt som återkommer varje jul. Är det genom alla julklappar vi uppnår lycka och glädje? Att kommersialismen smörjer näringslivets hjul är förvissa sant och att det har som resultat att julruschen ger många jobb är jättebra, men chansen till längre anställning är tyvärr i minsta laget, speciellt nu i ekonomiska tungotider, så vad är då nyttan med det? Personligen tror jag inte att människan innerst inne blir gladare för att de får en massa julklappar. Visst är det skillnad dem emellan när det kommer till glädje och/eller nytta men är det verkligen saker vi gillar bättre än att umgås med människor vi tycker om? Det är säkert sant att man inte kan köpa sig kärlek och ens barn blir knappast lyckligare, jag menar riktigt lycklig innerst inne, vare sig man köper surfplatta eller mobiltelefon åt dem. Saker går sönder, blir omoderna och slits ut. Minnen och känslor bär vi med oss livet ut, speciellt de som är varma och goa.

Som tur är har man alltid ett val. Man kan antingen göra som jag har beskrivit ovan och därmed säkerligen förkorta sitt liv med några månader orsakat av stress, eller så kan man helt enkelt släppa allt och försöka återskapa den där ljuvliga känslan från ens barndoms jular som nog de flesta har upplevt och har goa minnen från. Har man inte det kan man försöka nå dit ändå och faktiskt behöver det inte vara så väldigt komplicerat alls. Självklart har alla människor varsin egen måttstock på julens lycka eller olycka, men med fåtalet enkla ingredienser kan det faktiskt bli alldeles förträffligt bra. Några flaskor julmust och (alkoholfri) glögg är aldrig fel, lite pepparkakor till efter kaffet som sätter pricken över i:et i den ljuvliga julmaten i form av skinka, prinskorv, köttbullar och ris a la malta. Om man ens behöver så mycket? Men om man blandar ihop lite mysig julmusik, exempelvis med Frank Sinatra eller Dean Martin och avnjuter alltihopa ihop med några sköna människor så kan det inte bli helt galet, eller hur? Ett fåtal enkla julklappar kan vara tillåtet, bara för sakens skull, men istället för att bli helt uppslukade av dem kan man njuta av en berättarafton, kanske en sagostund för de små eller spela något roligt spel istället. Ihop med doften av öppen brasa, maten, levande ljus och kanske rentav en äkta julgran lär det kännas otroligt juligt. Värt att pröva i alla fall!

fire place

Något som är i stil med detta är det årliga julbordet som äger rum i vår Allégården, arrangerat av SSU Södra Älvsborg, på självaste julafton och juldagen. Där får man chansen att äta gott julbord, få en enkel julklapp och bara umgås med människor som vill njuta av julstämning istället för julhets och överkonsumtion. Det låter faktiskt väldigt skönt och ALLA är välkomna. Kanske man rentav knyter en ny kontakt eller får en ny vän, som man dessutom får dela julglädje med. Inte fy skam, om ni frågar mig.

God jul allihopa, ta det lugnt med glöggen och stressa inte ihjäl er där ute. Håll i plånboken, akta er i trafiken och våga umgås, för tusan tomtegubbar 🙂

102450cookie-checkFörsäljningsrekord & julstress.

2 tankar på “Försäljningsrekord & julstress.”

Kommentarer är stängda.