Snabbare & bättre teknik.

Den digitala tidsåldern är sedan länge ett faktum, informationsflödet är höcomputergre än någonsin, få är väl de ställen i samhället som är utan datorer och dagens ungdomar känner en inre stress. Kanske inte så konstigt med tanke på att precis allting numera ska uppdateras, uppgraderas och effektiviseras.

Den allra första riktiga PC jag ägde, införskaffades 1997 och kostade 22.000 kr. Jag tror faktiskt jag har kampanjannonsen kvar någonstans om ingen tror mig för idag skulle det priset innebära en super-duper dator med prestanda långt utöver det vanliga. Så var det även 1997 men under andra premisser. Idag är 1 gigabyte hårddisk inte värt något alls så ibland kan jag undra om det inte hade varit värt att vänta lite med inköpet av dator, så att priserna hade gått ner och prestanda-hetsen hade dämpat sig lite, för att komma billigare undan. Men å andra sidan hade jag nog inte lärt mig så mycket eftersom den där super-duper-datorn kraschade minst 4 ggr i veckan och jag lärde mig en hel del om systemåterställningar, datorkomponenter och ominstallationer.

Egentligen hade jag småfuskat lite med speldatorn Commodore 64 under det tidiga 90-talet och även i skolan hade vi fått börja använda datorer. Jag minns särskilt den före detta skrivmaskinslärarinnan som förtvivlat fått kasta sig in i datorvärlden och som nu försökte undervisa betydligt yngre individer om dessa tingestar. Det gick väl inte så lysande då hälften av klassen fick underkänt, men jag minns väldigt tydligt vad det stod i en av våra läroböcker, där frågan ställdes: Vad är egentligen en dator? Enligt läroboken kunde man egentligen tolka allting med ett kretskort inuti som en dator, och ja, det kan nog stämma till viss del. Eller? Kanske inte.

Men allt eftersom åren har gått har nya erövringar gjorts och nya hastighets- och lagringskapacitetsrekord uppnåtts inom datorbranschen och idag är det vardagsmat med kretskort både här och där, identitetslösningar online, bilar som chippas och hela vida internet i våra mobiltelefoner. Ibland kan man fråga sig när gränsen är nådd och var ligger den? Kommer datorerna bli snabbare än oss och hur kommer det se ut? Kan det rentav barka helt åt skogen och påminna om filmerna Terminator, Minority Report eller åtminstone som I, robot där mänskligheten har lagts i teknikens händer?

Man får väl hoppas att skaparna av alla dessa datorer och alla denna toppmoderna teknik inser när det blir olämpligt att göra tekniken smartare än människan och inte ge den alltför stor frihet. För faktum är att människan egentligen inte är beredd på all datorisering vilket förefaller väldigt logiskt om man ser på mänsklighetens evolution. Sedan vi skiljdes åt från chimpansen för ungefär 5 miljoner år sedan har ganska mycket hänt.  Från istiden till tillkomsten av jordbruket, plundringen av Rom, upptäckten av den nya världen, det aztekiska imperiets fall, den industriella revolution och så mycket mer, hamnade vi till slut i datoråldern och genom datorns historia kanske man vågar påstå att den huvudsakliga explosionen av persondatorer inte trädde i kraft förrän på 90-talet, vilket i jämförelse med miljoner års utveckling är en ytterst liten del. Faktiskt pytteliten, av vilket vi då kan börja undra, hur väl anpassade är

human-clipart-2

vi egentligen till datorns framfart och roll i vår vardag? När vi hör om ökad fetma bland människor, sömnproblem, musarm m.m. trots höj- och sänkbara bord och ergonomiska stolar och med tanke på hur människokroppen har fått arbeta i alla dessa år av utveckling, kan man undra om människans kropp verkligen är beredd på denna totala omställning. Genom internet har man tillgång till en massiv kunskapsbank, men klarar vi all denna information under en längre tid? Genom att ha ett aktivt liv där man använder sin kropp och muskler borde väl kroppen hållas i trim, åtminstone någorlunda, istället för att bli stel och oflexibel, sittandes vid en datorskärm hela dagarna. Ren logik, eller hur?

Dagens medier har uppmärksammat denna del av den allt vanligare folkohälsan, vilket de gärna försöker tjäna en slant på. Sant är det säkert att människan är en bekväm varelse, men vi är också en social varelse som aldrig hade kommit såhär långt utan samarbete genom åren, så varför inte stretcha lite, göra några knäböj och sedan gå ut och faktiskt vara lite sociala? Utan samarbete genom miljoner av år hade vi aldrig haft datorer och all denna bekväma utrustning omkring oss i vardagen, så ut med oss! Våga vara sociala, öga mot öga och vem vet, vi kanske rentav utvecklas lite mera?

Det är inte så hemskt som det låter.

102410cookie-checkSnabbare & bättre teknik.