Efterlyses: Vett & etikett.

Frågan är enkel; Vet du vad vett och etikett betyder och innebär? För mig innebär det att veta hur man ska bete sig i olika situationer och mot olika sorters människor, utan att trampa någon på tårna. Samtidigt som man med insiktens hjälp inte ska låta sig bli trampad på och kunna bita ifrån när så det behövs.

Som liten pojk läste jag faktiskt böcker i ämnet. Förvisso redan då med föråldrade mått mätt, men man fick ändå en idé om hur det skulle gå till och mycket av vad jag lärde mig då, av eget intresse, håller jag mig till än idag. Men egentligen är det inga konstigheter, eller hur? Att bete sig på ett rättvist och civiliserat sätt där ledstjärnan är att behandla andra människor som man själv vill bli behandlad, kan ju inte vara så svårt. Ändå behövs det tydligen skrivas böcker om det.

Som jag lever mitt liv idag har jag knappast någon större användning av att kunna duka ett bord med besticken en halv tumlängd från bordskanten, men det finns mycket annat som jag använder egentligen varje dag. Saker som jag upplever vara en självklarhet gentemot andra människor. Låt mig ge några enkla exempel:

 • Hålla upp dörrar och låt gå först. Detta är något jag praktiserar mig av när jag ser att någon behöver hjälp och oftast äldre människor eller de som har händerna fulla. Att hjälpa barnvagnar upp och ner på bussen ingår, även om det faktiskt innebär att jag får resa mig ur min egen sittplats, ibland flera gånger under en resa.
 • Vänta på sin tur. Köer är väl knappast det roligaste man kan råka ut för men i jämlikhetens och rättvisans namn får man liksom rätta sig till situationen. Såvida jag inte har alldeles förfärligt jättebråttom så kan jag gott vänta och det får ta sin lilla tid, eller i annat fall, kan man ju faktiskt fråga om man får gå före. Det har vid flertalet tillfällen hänt att jag har fått gå före i kassakön i den lokala butiken då jag har haft så få varor med mig, och jag ser det som ett gott tecken på medmänsklighet och att fler än jag har läst böcker om vett och etikett.
 • Använd blinkers! Dagligen ser jag bilister som inte använder sig av den fantastiska funktionen som de flesta bilar har numera, nämligen blinkers, eller färdriktningsvisare som de också kallas. För det är väl också en del i att visa att man har vett och etikett, att man inte gör några snäva filbyten eller tvära svängar med inbromsning som ett slags överraskningsmoment. För om man ser rent tekniskt sett på det, hur svårt och jobbigt är det att sträcka ut sitt långfinger och pilla på en plastspak? Det är inte speciellt svårt, och att ignorera denna medmänsklighetens ynnest vore väl snarare ett tecken på den ultimata latheten. Visserligen är människan en bekväm varelse men det har inget med vett och etikett att göra. Sedan har vi ju en hel del andra trafikregler och förordningar att följa, för att uppnå största möjliga säkerhet och samspel oss trafikanter emellan…
 • Inga fötter på sätet, tack. En av de värsta sakerna med att åka buss är när sätet ser ut så2012-11-23 08.12.41här.  Fullt med smuts och det ser ut som om någon har torkat av sina skor på kanten till sätet. Med lite tur och halvdana gymnastiska övningar kanske man kan lyckas undvika det värsta men risken att smutsa ner sig är ganska överhängande, inte sant? Eller när viss människor helt oblygt lägger upp sina fötter på motsatt sidas säten och ser ut som om de sitter hemma i sitt eget vardagsrum – men hemma sitter de antagligen inte med skorna på och sprider smuts omkring sig. Eller det kanske de gör, men då behöver inte ens medmänniskor besväras i samma utsträckning – så ner med fötterna från sätet för det hör till allmänt hyfs!
 • Lämna plats! En annan sak som hör till bussåkning är väl att lämna plats åt de som uppenbarligen behöver sitta ner. Då tänker jag förstås främst på de äldre som kanske har svårt med balansen eller styrkan i benen, det är väl självklart att man lämnar plats åt dem? För om man tänker på saken så är det ju faktiskt de äldre som vi yngre har att tacka för så mycket. Det kanske rentav var damen på bussen du såg i morse och som fick stå upp hela resan, som var med och förhandlade fram att just din busslinje ska gå nästan hela vägen fram till din ytterdörr. Generellt sett vore det trevligt med mer respekt för de äldre, tycker jag, för vad vore vi väl utan dem? Knappt halvvägs genom evolutionen, skulle jag gissa.
 • Samåkning. Respekt, hänsyn, vett och etikett – ord som jag skulle vilja sammankoppla till just samåkning, som jag för övrigt tycker verka vara en sällsynthet. För om man ser på det, så finns det faktiskt en massa fördelar med att samåka, men visst är det märkligt att man aldrig ser några kampanjer för det? Men rent ekonomiskt sett så måste ju samåkning vara jättebra då man delar kostnaderna på flera personer och oftast är det mycket billigare än att åka med t. ex. buss eller tåg. Man är snäll mot naturen på många sätt, man sliter mindre på vägarna, gör åt mindre bränsle, övar på sin sociala kompetens, är karaktärsdanande då man svarar inför andra om att passa tider, man minskar trafikbullret, man har flera ögon att upptäcka eventuella faror med m.m. Om dessutom bilen går sönder så blir det oerhört mycket enklare att knuffa bilen, något som är väldigt jobbigt om man är ensam. Så ni ser, det finns massor av fördelar med samåkning. Men var är alla kampanjer?
 • Dofta/stink runt hörnet. Rökning är inte nyttigt, det har väl de flesta insett vid det här laget och även om jag kan tycka att hetsjakten på rökare var överdriven för några år sedan, kan jag mycket väl förstå det. Att man sedan som vuxen själv beslutar om man ska fortsätta röka eller sluta, det är upp till var och en. Men så finns det rökare som inte bryr sig speciellt mycket om de röker ner sin närmaste omgivning heller. Jag tänker på de som bolmar precis utanför en entré eller ännu värre, i busskurerna eller på restauranger där folk faktiskt kan besväras. En liten hostning kanske man kan orka med, men när man har större problem så blir det genast mycket jobbigare. Kanske man har något fel på lungorna, de är lättretade eller man själv håller på att försöka sluta röka, hur roligt är det då att plötsligt omges av diverse rökridåer? Sedan finns det ju människor som formligen badar i parfym, vilket såklart ställer till det för bland annat allergiker, så det vore ju underbart om människor tänkte mer på vad de gör och vart de puffar. Det handlar inte bara om respekt och hänsyn, utan jag tycker att det tillhör vett och till viss del även etikett. Man ska veta att man kan komma att irritera sin omgivning och ta hänsyn. Så svårt är det inte.
 • Avbryt inte! Något bland det värsta jag vet är när någon annan människa envisas med att avbryta mig när jag är mitt uppe i något jag har att säga. Det anser jag vara oerhört respektlöst och nonchalant och det finns inte mycket som irriterar mig mer än när det händer. Faktiskt har det hänt att jag har skällt ut folk efter noter då jag har behandlats på det sättet, och mina utskällningar brukar ta ordentligt med skruv. Ordföranden i min bostadsrättsförening var den senaste som råkade ut för det och han har varit väldigt civiliserad och resonlig sedan dess. Jag tackar så mycket och är väldigt nöjd med den nyvunna respekten.

Ovan nämnda punkter är väl endast ett fåtal av de saker man bör tänka på när man har med andra människor att göra, och själva huvudpoängen är att man ska behandla varandra på ett hänsynsfullt sätt. Eller låter det helt galet? Dock verkar experterna på vett och etikett vara ganska få. Om man googlar på det, finner man egentligen bara en, och det är Magdalena Ribbing som skriver om vett och etikett på DN, så det är kanske inte så konstigt att folk inte vet hur man ska uppföra sig i olika situationer. Därav också det faktum att hon är en flitigt anlitad föredragshållare och har skrivit ett femtontal böcker i etikettregler, hyfs och stil. Så människor är undrande och det är ju skönt att en annan också kan göra ett bidrag. Smått och ytterst flyktigt men det är tanken som räknas, inte sant?

Tanken som får stå som nyckelord och sammanfattning av detta inlägg. För det är tanken på våra medmänniskor som räknas, och tanken på hur skulle jag själv vilja bli behandlad i olika situationer? Eller som August Hare uttryckte det;

Tankar är vinden, kunskap är seglet och mänskligheten farkosten.

Tänk på saken.

102370cookie-checkEfterlyses: Vett & etikett.

2 svar på ”Efterlyses: Vett & etikett.”

 1. Jag vet att jag var så tacksam över folk som lämnade plats åt nig när jag hoppade på kryckor! De äldre fixade alltid en plats åt mig och såg till att jag kom av bussen osv. Jag kände sån stor tacksamhet och kärlek i hjärtat många gånger under den tiden och SVOR att jag skulle tänka på att alltid göra plats åt de som behöver. Nu har jag glömt av det lite, vilket hör människans dumhet till, men jag har ändå större respekt till människor med begränsad rörlighet.
  Det bästa med vett & etikett är att det skapar en skön gemenskap oss främlingar emellan. Sånt älskar jag bara!

  • Ja, visst är det så och det är ju så otroligt mycket värt. Det är faktiskt inte svårt att sprida lite glädje och léenden om man vill 🙂

Kommentarer är stängda.