Årstiderna kommer och går.

Jaha minsann, så är väl hösten här på allvar då. Skönt tycker somliga, alldeles för illa, tycker en del som säkerligen syftar på det tilltagande mörkret, kallblåsten och det eventuella regnet. Men om man vrider på det och ser till de mer positiva sidorna så kanske man ser annorlunda på årets skiftningar.

Personligen har jag faktiskt ingen favorit bland årstiderna, utan tycker att alla kan vara bra på sitt sätt. Kanske jag började tänka så efter beskedet jag fick från min ögonläkare 1991, som påstod att jag skulle bli blind om två år om jag fortsatte att misshandla mig själv genom att strunta i min diabetes. Så jag skärpte mig till det bättre och än idag ser jag. Långt från perfekt men bra mycket bättre än blind.

Men för att återgå till det huvudsakliga ämnet; årstidernas charmcan-stock-photo_csp4676843. För visst är det så att precis varenda en av dem kan ha sin speciella tjusning, bara man tänker efter lite. Som t. ex. hösten brukar ju lovprisas av vissa för alla färger som de vissnande löven som pyntar vår natur har. Det är som naturens egen palett visar upp sig ur sin allra bästa sida och visst är det fantastiskt med alla färgskiftningar. Visserligen är det den årstiden då det blir mörkare ute, men det har ju den fördelen att man kan gå till sängs tidigare, där det dessutom oftast brukar bli varmt och gott. Ett annat populärt inlägg varje år brukar vara höstmarknad i Borås och det är ju också något att njuta av. Eller hemmavid, varför inte passa på och njuta av varma drycker till en bra film? Så visst har hösten sina ljusglimtar.

vinterVintern brukar skifta i snömängd men de flesta brukar önska sig en vit jul och allt vad de önskar sig i julklapp. De sakerna är väl det bästa som vintertiden kan bjuda på, men vad ska man fokusera på om ens kassa är i det närmaste tom, det är massor av dagar till julafton och man får slask eller regn istället för gnistrande snötäcke och snögubbar som närmsta granne? En ursäkt man kan ha för att lindra längtan är att man kan gosa ner sig i en varm och skön filt, helst framför en öppen eldstad, smuttandes på antingen glögg, julmust eller kanske en pepparkaka. Man kan fördriva några timmar med att skriva julrim, Möjligtvis, om man redan vet vart man ska på sin nästa semester, skriva vykort till alla släktingar och vänner! Eller varför inte stanna inomhus och sortera fotoalbum, städa eller börja med någon ny hobby. Alternativen är många om man inte tycker om regn och rusk, eller i bästa fall, halka både fram och bak samtidigt som man försöker undvika att trampa på pingviner eller att krossas av drivis.

Men efter vintern kommer vanligBlommatvis våren och även om den ibland kan bli väldigt kort så brukar den åtminstone visa sig på ett eller annat sätt. När solen, värmen kommer åter och tappra försök göres av de små knopparna i både blomrabatter som i lövverken, ja då vet man att vintern är på väg bort. Personligen tycker jag det mysigaste med våren är att tussilago kan börjas ses, och om inte de klarar biffen så är åtminstone vitsipporna mer kämpaglada. Att sedan vissa vårfåglar sitter överallt och ylar för fullt gör ju inte saken sämre, snarare tvärtom. Men om man nu är emot allt detta och dessutom är allergisk mot pollen så är såklart inte våren speciellt fantastisk. Men istället kan då se fram emot nästa vårmarknad, eller de första kopparna kaffe utomhus eller på en uteservering någonstans i vår våryra och cafétäta stad.

solSommaren måhända vara en favoritårstid för många människor. Det brukar ju oftast innebära glass i stora lass, svalkande sommardrinkar, semester, lättklätt, bad, grillad mat och ännu mera glass. Dessvärre även en mängd olika slag av insekter varav nog mygg, knott och flugor hör till de minst populära. Om man dessutom råkar vara solallergiker så är säkerligen inte sommaren ens favorit bland årstiderna. Dock finns bra alternativ om man så önskar. Vad sägs om att istället åka till något lokalt badhus, där man förmodligen ganska ensam kan njuta av friskvård i form av simning, eller prova på solarium eller skaffa en hund som man gå ut med precis vart man vill? Kanske blir det dags att under semestertider njuta av ett nästan folktomt centrum eller besöka Kulturhuset för att insupa känslan av att ha dyr smak och vara intellektuell? Man kan ju alltid låtsas!

Faktum och poängen är väl egentligen att man oavsett årstid eller situation kan använda fantasin för att trivas bättre. Inte så till den milda grad skapar sig en låtsasvän, men man kan åtminstone försöka se de positiva i varje tidsrum, i varje situation och i alla månader om året. Ett annat ord och teknik man kan använda är Självsuggestion, liknande självhypnos, vilket innebär att man kan intala sig saker för att må bättre.  Denna metod används även inom så kallad Mindfulness, varav författaren Madeleine Magnusson har en del att berätta. Läs mer här om hur effektivt detta har varit för just henne. Men om man googlar om detta så finner man väldigt mycket positivt så det är säkert väl värt att prova om man känner att årstiden inte är riktigt så bra som man önskade sig. Dessutom är det helt gratis att tänka positivt!

Eller som Nalle Puh sa så bra; ”-Ingen kan vara nere med en ballong!”

Så köp en ballong. För det är bra.

Läs även Borås Tidnings skribent Pamela Jaskoviaks skildring av hur bitterljuv sensommar och höst kan vara.

102290cookie-checkÅrstiderna kommer och går.