I en värld utan pengar.

Har ni någonsin tänkt den tanken, hur världen Tellingeroch vår omedelbara omgivning skulle se ut om det inte fanns pengar? Tanken slog mig för några år sedan och nyligen blev jag återigen påmind. Faktum är att det faktiskt finns föreläsare om detta. På den högt ansedda Global Breakthrough Energy Movement (BEM) conference 2012 talade Michael Tellinger om hur man skulle starta upp små samhällen där man inte använde några pengar. Detta skulle bli en domino-effekt över hela världen där byteshandel användes, men där man inte ser värdet i saker eller tjänster, bara nyttan. Läs mer om författaren, forskaren och upptäckaren – den verkliga Indiana Jones – på hans hemsida.

Tyvärr är det så i dagens samhällen att pengar styr det mesta och jag är övertygad om att utan pengar, skulle världen bli en bättre plats att bo på. Ett tråkigt faktum i dagens kapitalistiska och materiella samhälle, är att det faktiskt måste finnas fattiga människor och svältande nationer. För det är så de ekonomiska hjulen snurrar, och det måste de för att allting ska gå runt. För hur ska vi annars kunna tjäna pengar om vi inte köper billigt och säljer till ett högre pris? I och med att vi t. ex. köper billiga bananer från Afrika, kan vi sälja dem här i större kvantitet och med högre pris, för att i sin tur kunna anställa mer människor, som i sin tur konsumerar mera. Så hela processen är en kedjereaktion. Tyvärr på bekostnad av de fattigare länderna, och därför är det så viktigt att vi ger tillbaka – så att allting går runt!

What do we need as individuals and communities? The answer has been the same for thousands of years. Food, love, shelter, health, education, arts, culture, science, technology, energy, clothing, tables, chairs, books, boots, hats, and much of all the other stuff we have today. What we do NOT need is money. Money has been created as tool of enslavement to control the availability of all these things, most of the time denying people of most of them.

Men för att utrota fattigdom och svält, som faktiskt vore högst möjligt, inte minst med tanke på att I-länderna konsumerar och slänger tonvis med mat varje dag, slösar på vatten och andra tillgångar – så borde man avskaffa allt vad pengar heter! Tanken är svår att greppa, jag vet, men kanske det vore värt det? Kanske fattigdom och svält skulle åtminstone minska, miljöbovarna bli färre, jakten på materiella ting, egotänk, alltför krävande ambitioner och karriärtänk skulle få människan att må bättre. Att tänka i andra banor – mer mänskligt och mindre materiellt.

Michael Tellinger gör i sitt föredrag på nästan 2 timmar, många tänkvärda uttalanden, bland annat att pengar är det ultimata medlet för att ha kontroll, vilket man ju har sett otaliga gånger genom historien, men han säger också att pengar är den primära orsaken till de sju dödssynderna (vilket får mig att tänka på kyrkskatt och kollekthåvar) och ja, det kan nog stämma ganska bra. För om vi ser närmare på de sju dödssynderna så kan man ju absolut associera dem alla, ihop med pengar. De sju dödssynderna, huvudsynderna eller kardinalsynderna, kallade så inom romersk-katolsk kristendom eftersom de anses leda till andra laster och synder och leder till evig fördömelse om man inte ångrade sig.

 • Högmod. Jag har en finare bil än dig, finare hus och lever i stort sett bättre än dig. Jag ser ner på de som inte har råd att mäta sig med mig.
 • Girighet. Den som har mycket vill ha mer och man får lätt smak på det fina livet. Människan är bekväm av sig så varför inte lyxa till det? Därför vill vi ha mer pengar, mer lyx.
 • Vällust. En kardinalsynd som är smått omtvistad, för vad betyder egentligen vällust? Om vi kikar på Wikipedia:

  Vällust är en överdriven strävan efter njutning, främst då sexuella njutningar. Enligt katolska kyrkans tradition betraktas ett liv i omättligt sökande efter vällust (lat. luxuria) som en dödssynd, även kallad otukt.

  Om man hänger sig åt denna dödssynd skulle man i helvetet bli insmord i eld och svavel. Den av de sju dygderna som är motsatsen till vällust är kyskhet.

  Kanske det rentav kostar pengar att ha sex, om man väljer den inriktningen.

 • Avund. Skeptisk till olika religioner, som jag är, skulle detta betyda att de fattiga ska finna sig i att ha det sämre ställt och att kämpa för att få det bättre, ska hållas tyst och sakligt. Antagligen för att den rika kyrkan skulle ha det lugnt och fridfullt(?) Men i dagens samhälle är det återigen det materiella som kan locka till avund. Jag vill också ha en snygg bil, det är bäst jag tar ett lån…
 • Frosseri. Visst är det väl så att vi alla ibland njuter lite extra? En större godispåse än normalt, julbord och julklappar i massor och nya försäljningsrekord för att ta några exempel. Eller en så vanlig sak som att välja buffén på den lokala restaurangen.
 • Vrede. Troligtvis ännu ett sätt för kyrkan att lugna massorna som inte hade det lika lyxigt som de, och visst blir väl alla arga någon gång. Något annat, tror jag, vore rent ohälsosamt. Men om man ska tolka det som så att man kan bli arg om grannen har det bättre än en själv och att han tjänar mer pengar än du.
 • Lättja. Man jobbar sig uppåt i karriären och blir chef en dag, då kan man varva ner och rentav lata sig när de underordnade och anställda gör jobbet åt en. Eller tvärtom, när man som arbetslös förlorar tron på arbetsmarknaden, slår sig till ro och väntar på bättre tider. Samtidigt som man varje månad får bidrag, allt enligt ”minsta motståndets lag”.

Så som ni ser, världen skulle må bättre utan pengar, på alla möjliga sätt. För om man ser på sig själv, är verkligen meningen med livet, att arbeta? Är jakten och hetsen värt det? Måste vi ständigt arbeta för att kunna köpa så dyra saker som möjligt? Är det ens tvunget att behöva arbeta 35+ år för någon annans skull? Är vi tvugna att vara en del i maskineriet som i pengajakten, materialismen och kapitalismen tycks styra rakt mot avgrunden, sakta men säkert?

Se det här klippet och offra två futtiga timmar av ditt liv. Du kan börja tänka i helt andra banor och kanske rentav ändra livsstil. Det handlar inte om att gå tillbaka till stenåldern, utan om att få en bättre värld. Säg bara till så drar vi 😉

Läs även om The Ubuntu Contribution System där varje människa tillför vad de kan och vet i ett samhälle där ingenting tillhör någon myndighet eller enskild människa, utan av folket, av oss, som enbart fungerar som beskyddare och vaktmästare.

102220cookie-checkI en värld utan pengar.