När allting tippade över.

Knappast någon har väl missat att Disney nu har klippt bort vissa snuttar ur Kalle Ankas jul.

Dagens NyheterExpressenAftonbladetMetro – Borås Tidning

Anledningen är att de har stereotypa utformingar, vilket man såklart kan hålla med om. Alla svenskar är t. ex. inte rågblonda med blå ögon och sysslar med svensk massage eller lyssnar på Abba. Därmed borde vi väl i så fall också klippa bort de segmenten ur exempelvis Vänner. För att jag känner mig kränkt och tar illa ill eftersom jag är en så förbannat känslig själ, bu-huu.

Sedan kan man ju tycka tvärtom också, att man inte ska blunda för mångfalden. För det finns faktiskt människor av olika färg, form och karaktär, eller ska vi helt enkelt blunda för det? Att klippa bort och censurera i media påminner starkt om Hitlers elit, där alla skulle se likadana ut.

tomte

Men har det liksom inte skenat iväg alldeles för mycket nu? Tomtefar i Disneys jul är ju ganska tjock, är det liksom ingen som har tagit ill upp och anmält detta? Pepparkaksgubben som nyligen ansågs olämplig i ett luciatåg togs bort, men varför är den kvar i Shrek? Märkligt också att melodin ”Tre Pepparkaksgubbar” blev publicerat året innan första världskriget och att det blev accepterat men det kansle helt enkelt var så på den tiden att man gillade pepparkakor istället för att bry sig om hudfärg eller vad andra människor ska tycka.

Hur som helst tycker jag den här hetsjakten börjar bli ganska löjlig. När det pratades om att Tintin I Kongo skulle tas bort eftersom afrikanerna framställdes i negativ dager, så vann faktiskt förlaget, vilket jag tycker är helt rätt. ”Enligt domstolen hade Tinitin-skaparen Hergé ingen avsikt att sprida rasistiska åsikter eller förakt för kongoleserna” och det är väl egentligen samma sak denna gång, med eller utan pepparkaksgubbar.

Genom media fostras vi alla till olika individer och om vi ska gå tillbaka i litteraturhistorian för att vissa saker inte anses okej idag, då börjar jag undra ännu en gång över hur lämpligt det är. Vi är alla del av historian, likaså alla tryckverk eller annan media och om det verkligen är så att vissa delar av den är olämplig, då ska den finnas kvar som referens och måttstock, av den enkla anledningen att vi inte ska göra om samma misstag ännu en gång.

En annan grejsvart_lucia som hänt är att folket har rasat (gammal ord, byt ut?) mot SVTs Luciatåg också. Jag såg rubrikerna men läste aldrig artikeln men råkade senare på dagen zappa in på just det, SVTs Luciatåg och undrade vad det var så hemskt. Möjligtvis att det var väldans många stjärngossar men utöver det kunde jag rakt inte förstå vad det var som kunde anses så oerhört fel att det svenska folket slår bakut. Nu i efterhand fick jag veta att det berodde på lucians hudfärg, och nu är det min tur att slå bakut och bli sur. Skojar ni eller? Som om det skulle betyda något, förutom att hon vågade stå ut och vara ett ideal för alla de andra mörkhyade flickor som alltid trott att Lucian måste vara blond och inget annat. Eller som Cissi Wallin skriver så grymt bra:

Det rent underhållande är att det nästan alltid är någon vit medeklass:are som fått för sig att någon ”o-vit från förorten” skulle bli kränkt av att vi har en glass som heter något som KAN tolkas rasistiskt, att pepparkaksdräkter för barn kan få somaliska familjer att gå i taket eller att svenska flaggan skulle få invandrare i allmänhet att känna sig ovälkomna. Och så växer bara sprickan mellan ”vi och dom”. När det i själva verket tycks vara så att inte särskilt många mörkhyade och/eller invandrare ens reflekterat över att ett barn som klär ut sig till julig kaka skulle vara kränkande.

Det finns massor av andra bra saker att läsa i just det inlägget och det känns skönt att någon mer än jag har fattat poängen liksom. Men ibland undrar jag, när debatterna över skitsakerna hörs allra mest, när Facebookgrupperna poppar upp i ren protest och media slår knut på sig själva – finns det inte viktigare saker att bry sig om än att anmäla saker som tros vara provocerande men som egentligen inte är det?

Nu, lite musik som provocerar om man inte lyssnar ordentligt på texten…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BT9LG-rjpb0]

100760cookie-checkNär allting tippade över.