Guld över Borås ikväll?

Det snackas fotboll i hela staden idag då IF Elfsborg har chans att vinna Allsvenskan. En förväntan vilar över staden, ska det bli skäl till stort firande och jubel eller ska vi tvingas dricka sorgeöl ikväll och skylla morgondagens baksmälla och sena ankomst på oturen? Hur som helst är matchen oerhört mediabevakad…

Aftonbladet Expressen Dn

En tråkig grej med fotboll är ju de huliganer som springer omkring och förstör för alla andra…

Om ord och uttryck:
Huligan

En av fotbollens avigsidor är de hopar av supportrar som är mer intresserade av slagsmål och bråk än av själva fotbollen. Dessa brukar benämnas fotbollshuliganer eller bara huliganer.

Huligan betyder ursprungligen ligist, förbrytare, organsiserad bråkstake osv, men har på senare tiden även börjat brukas om bråkiga ungdomar och fotbollsfans.

Ordet var inte särskilt vanligt i svenskan innan det sattes samman med bråkstakarna runt fotbollen. Egentligen är det vanligare i Finland där man 1918 hade det s k huliganupproret.

Finnarna hade importerat ordet från ryskan. Ordet chuliganbetecknade där beväpnade hopar som under revolutionen plundrade och mördade judar och överklass.

Ordet förekom i svenska språket för första gången 1905 då Svenska Dagbladet rapporterade att en rysk kurort ”blir stormad, eröfrad och sköflad av en skara hooliganer och ligapojkar”.

Ryssarna hade i sin tur importerat ordet från engelskan, där det har samma betydelse som i övriga språk. Ordet kommer ursprungligen från Patric Hooligan, en irländsk bandit som på 1890-talet härjade i Southwark i London. Denne man blev omsjungen i music-hall-sånger och ordet började spridas över världen…

Staffan Hammerman

Hitta fler ord här.

98960cookie-checkGuld över Borås ikväll?