Nyttigare kost: Steg 1.

Jahapp, nu har jag minsann tagit mig i kragen och införskaffat mig några mer nyttiga livsmedel. Dock hann jag inte med varken spenat, broccoli, morötter eller pumpa då jag inte hade så mycket tid i butiken, men nästa gång!

Sedan, som en liten tankeställare, varför ska det vara så otroligt dyrt att äta nyttigt? 435 spänn fick jag betala och då var kundvagnen förhållandevis tom ändå. Det vore väl bättre att göra tvärtom, att höja priserna på det onyttiga istället?

Nåja, hur som helst, nu kör vi på med nyttigheter istället och i nästa vecka utökar jag ännu mer. Får bara hoppas att jag inte blir utfattig på kuppen.

 • Bregott, extrasaltat – Innehåller vitamin A och D. protein, kolhydrater och 75 g fett (varav mättat fett 35 g enkelomättat fett 26 g fleromättat fett 7,9 g.)
 • Ägg – Ett ägg, ger massor av vitaminer, såsom A, D, B2, B12 och folat och en hel del andra nyttigheter såsom protein och selen. I gulan finns fett, vitamin A, olika B-vitaminer, vitamin D, E och K, samt järn och jod. Vitan innehåller det mesta av äggets vitamin B2. Selen, magnesium, kalium och niacin finns både i vitan och i gulan.
 • Olivolja, extra virgin – Olivolja är grunden i hjärtvänlig medelhavskost. Det finns massor av omättade fetter som hjälper till att sänka kolesterolet. Hälsoexperter rekommenderar att minska på det mättade fettet och satsa mer på det omättade och fleromättade typerna av fett för att minska risken för hjärtproblem. Extra virgin olivolja är ett bättre alternativ då det är mindre raffinerat och innehåller sammansättningar av antioxidanter ihop med E-vitamin och oleocanthal som kan reducera inflammationer.
 • Mörk choklad – Mörk choklad är bättre än mjölkchoklad eftersom koncentrationen av kakao är mycket högre och den innehåller antioxidanten flavonol, vilket är bra för immunförsvaret. Den motverkar även lågt blodtryck, insulinresistans, blodproppar och inflammationer.
 • Mjölk – Innehåller riboflavin/vitamin B2/vitamin G som är centralt för cellernas energiproduktion och behövs för kolhydrat-, fett- och proteinförbränningen. Vitaminet deltar också vid produktionen av fleromättade fettsyror och flera viktiga hormoner. En annan viktig funktion är att bryta ner olika gifter och läkemedel i levern. Riboflavin är även en av kroppens viktigaste antioxidanter. Vitamin B12 är ett vattenlösligt vitamin som framför allt används till produktionen av röda blodkroppar samt bidrar till nervsystemets funktion. Även kalcium finns i mjölk vilket reducerar risken för benskörhet. Innehåller även jod som är nödvändigt för syntes av sköldkörtelhormonerna, som bland annat reglerar ämnesomsättningen i kroppen.
 • Makrill – Innehåller massor av omega-3-fettsyror. Dessa fettsyror är viktiga för att stärka kroppens immunförsvar och för att undvika att bli sjuk. Som bonus innehåller fisken massor av selen, vilket ytterligare stärker immunförsvaret. Man får i sig massor av D-vitamin – ett vitamin som bland annat har stor betydelse för orken. Många experter anser att vintertrötthet och depression i hög grad beror på D-vitaminbrist. D-vitamin får vi framför allt i oss via solljus och fet fisk.
 • Mandlar – Såsom andra nötsorter som kommer från träd är mandlar en stark källa av protein. De är också rika på kalcium och enkelomättat fett. En handfull om dagen hjälper att sänka kolestorolet och riskerna för hjärt- kärlsjukdomar. De torrostade och osaltade är nyttigast.
 • Magert kött – Kött är rikt på protein, B-vitaminer, E-vitaminer, järn, zink och magnesium. Benfria kycklingbröst utan skinn och kotlett av kalkon är de magraste när det gäller fågel. B-vitaminerna har flera funktioner i kroppen. De stimulerar bland annat ämnesomsättning, immunsystem och celldelning. Öl bryggs på jäst och säd med högt B-vitamininnehåll, men etanolen i slutprodukten hämmar upptaget av B-vitaminer till den grad att det leder till en nettominskning av B-vitamin i kroppen. Det är en faktor till att alkoholmissbruk i längden kan leda till bristsjukdomar.
 • Fullkornsbröd – Hela korn av kli, groddar, frön och frövitor rekommenderas starkt. Raffinerade korn (bland annat i vitt bröd och vitt ris) är malda, vilket betyder att viktiga delar har tagits bort för att ge en finare, mjukare textur. Vid denna process försvinner även fiber, järn och flera B-vitaminer. Fullkornsbröd sänker risken för hjärt- kärlsjukdomar, vissa cancersorter, diabetes och fetma plus att det sänker kolestorolet, blodsockret och blodtrycket.
 • Bananer – Är fulla av Kalium, vilket sänker blodtrycket och är nödvändigt för de muskulära systemen och matsmältningen. De är också rika på fiber, vilket ger en mättnadskänsla som håller sig längre.
 • Blåbär – Rika på vitamin C och ett annat namn för C-vitamin är askorbinsyra, Motverkar förkylning och infektioner. Antiinflammatorisk. Bindvävens ämnesomsättning, ingår i kollagen i bindväven som behövs för hud, tänder, skelett och blodkärl. C-vitamin är bra för fettförbränningen då c-vitamin behövs för att lever och njurar kan producera en tillräcklig mängd av aminosyran karnitin som behövs för att ombilda kroppsfett till energi. C-vitamin tros även kunna motverkar bildandet av gallstenar. C-vitamin fungerar som en antioxidant. Underlättar för kroppen att ta upp flera näringsämnen som järn, zink, koppar, kalcium och Vitamin B9 – folsyra. Oxidationsskyddande för fettlösliga vitaminer och andra fettämnen. Motverkar träningsvärk vid fysisk träning. Blåbär är även rika på E-vitamin, vilket är en antioxidant som behövs för att skydda oss mot ”skadliga ämnen” i kroppen, dvs. ge cellerna skydd mot fria radikaler. E-vitamin är en stark antioxidant som möjligen är bra för att bevara en ungdomlig hud då den minskar cellernas åldringsprocess på grund av bättre syretillförselBlåbär är rika på hjärtvänliga karotinoider och flavonoider (som förstörs vid upphettning) och de är bra för hjärtat, minnet urinvägarna.
 • Hallon – Hallon är ett riktigt superbär som innehåller dubbelt så mycket ellaginsyra (ellagsyra) som jordgubbar. Ellaginsyra har i studier visat sig både kunna förebygga cancer och minska tillväxten av cancerceller. Hallon är fiberrika och hjälper därför till att reglera kolesterolhalten. Bären innehåller mycket C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium. Hallon är dessutom slemlösande, avgiftande och kan lindra menstruationssmärtor. Hallon innehåller gott om antocyaniner som har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan skydda mot till exempel artrit. Antocyaniner hjälper till att skydda dina små blodkärl och ökar cirkulationen.
 • Gojibär – 500 gånger mer C-vitamin än apelsiner. Tre gånger mer järn än spenat. Fyra gånger mer antioxidanter är körsbär. Gojibäret är unikt eftersom det bland annat innehåller 18 olika aminosyror, varav sju av åtta är bland de livsnödvändiga. Dessutom är gojibäret fullproppat med viktiga mineraler såsom järn, kalcium, zink, selen, samt hela 21 spårämnen. Antioxidanterna i gojibär är många med en mycket hög ORAC-poäng. Många studier visar att mat med hög ORAC-poäng har många positiva hälsoeffekter, bland annat när det gäller att motverka sjukdomar och motverka åldrande. Antioxidanterna i gojibär motverkar den skadliga inverkan som de fria radikalerna har på våra celler. En av nyckelingredienserna i gojibär är zeaxanthin, som är en sorts karotenoid. Studier som har gjorts nyligen visar att zeaxanthin har en mycket gynnsam effekt på synen. Tillsammans med lutein förebygger det åldersrelaterade synförsämringar.
 • Äpplen – Äpplen innehåller små mängder av C och E-vitaminer men innehåller desto fler antioxidanter, mineraler och fibrer. I äpplets skal finns bland annat flavonoider som är en grupp antioxidanter som anses skydda mot cancer och hjärtkärlsjukdom. Äpplen innehåller viktiga fibrer som utgörs av pektin och cellulosa som är näring för bakterierna i vår grovtarm som gör att vi slipper få förstoppning och sjukdomar i tarmen. Äpplen är speciellt bra för magen och njurarna. Ett äpple är en bra energikälla och ska helst ätas råa och oskalade för de flest nyttigheterna sitter i skalet. Välj ekologiska äpplen så slipper du rester av bekämpningsmedel och kan njuta av att äta oskalade äpplen. Det finns ämnen i äpplen som sänker kolesterolhalterna i blodet och minskar inflammationsrisken.
 • Valnötter – Nötter i allmänhet innehåller en ovanligt bra kombination av olika näringsämnen. De är supernyttiga och fullproppade med antioxidanter. Nya teser visar att valnöten är den nöt som innehåller flest antioxidanter. Förutom antioxidanter innehåller de så pass höga halter av protein att de faktiskt kan ersätta kött i en vegetarisk diet. Dessutom är nötter fullpackade med vitaminer, mineraler och fibrer. En handfull valnötter innehåller nästan dubbelt så mycket antioxidanter än motsvarande mängd av andra sorter nötter. Värmen från rostning av nötter minskar vanligtvis mängden antioxidanter. Valnötter äts oftast naturella och orostade vilket gör att man får ut det bästa och det mesta av dess näringsrika innehåll.
 • Svarta vinbär – Fullproppade med antioxidanter, vitaminer och mineraler! Den lila eller mörkt röda nyansen kommer från antioxiderande antocyaniner och karotener. Svarta vinbär innehåller den hälsosamma omega 6-fettsyran GLA (gammalinolensyra). Svarta vinbär innehåller också vitamin A, B3, C, E, K, samt bl.a. kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, selen och rikligt med flavonoider. Antocyaniner tros kunna förebygga många sjukdomar.  De tros särskilt kunna verka skyddande för ögonen och hjärnan.
 • Röda vinbär – Fibrer, C-vitamin, järn och kostfibret pektin, som håller blodsockret på en stabil nivå eftersom det kan bromsa upptaget av glukos (socker) i kroppen, så att det sker mer successivt och därmed påverkar blodsockret mindre än annars. Det beror på att kostfibrerna har en gelbildande effekt som har betydelse för den hastighet med vilken näringsämnena i mage och tarm upptas.
 • Havtorn – Havtornsbären innehåller omega 3, 6, 7 och 9 samt viktiga vitaminer som A, B, C och E, men också mineraler, karotenoider, flavonoider och växtsteroler. Inom den österländska folkmedicinen har omega 7 använts i flera hundra år. Man har använt omega 7 mot hosta, inflammationer, slem i luftvägarna, mot matsmältningsbesvär, för en förbättring av blodcirkulationen och mot diverse kvinnosjukdomar. Havtornen är spännande eftersom den innehåller så många olika komponenter. Till exempel innehåller havtornsbären 40 gånger mer C-vitamin än jordgubbar.
98610cookie-checkNyttigare kost: Steg 1.

4 tankar på “Nyttigare kost: Steg 1.”

  • Makrill varje kväll, blir det faktiskt och har så varit ganska länge. Men tomatsåsen gillar jag. Dock..hm..bearneise? Eller kanske inte 🙂

Kommentarer är stängda.