Ajabaja, ingen piratkopiering.

Egentligen förstår jag inte debatten, för vem skulle vilja jobba helt gratis? Jag tänker då främst på de konstnärer och artister som får sina verk kopierade och spridda, men som inte tjänar ett öre på det.

Anledningen till dessa funderingar är såklart beskedet att det nu ska bli dyrare med både USB-stickor och externa hårddiskar.

Aftonbladet Expressen SvD Metro

Att de externa hårddiskarna ska höjas med 80 kr kan man ju förstå, alltså det är på sätt och vis en skälig summa, men varför vill de bara ha 1 kr extra för varje gigabyte när det gäller stickorna? I bekvämlighetens tecken är det ju enklare, snabbare och ”hemligare” att kopiera med en USB-sticka. Visserligen kan man inte spara några större mängder med t. ex. filmer på en sticka men 1 kr verkar lite futtigt.

Men tänk dig själv, om du kämpade länge och väl med att göra en låt. Den blir verkligen hur bra som helst och kan med rätt marknadsföring, bli en världshit. Eller om du skriver en bok och det tar flera år – och sedan får du inte ett öre för det. Hur kul hade det varit egentligen?

Med andra ord, jag tycker det är bra att de berörda ska få åtminstone lite betalt för vad de har gjort för än en gång, vem vill jobba gratis? Sedan är det förstås en fråga om hur högt ett belopp kan tänkas bli för en produkt eller arbetad tid och hur det beloppet fördelas mellan inblandade parter, men än en gång, vem vill jobba helt gratis? Sant förvisso att det finns ideella föreningar m.m. som genom sina insatser faktiskt kan rädda liv och göra en skillnad, men det är väl ändå en viss skillnad? Musikgalor och liknande räddar också liv, men man ska inte kunna tjäna pengar i 30 år framåt för att man har skrivit en bra melodi, kanske det är så de tänker, de som röstade nej i Expressens lilla undersökning.

Ett märkligt fenomen detta, som jag ärligt talat inte förstår. Kanske någon av er har några bra argument för att bland annat författare och musiker inte ska ha betalt för sina verk?

98370cookie-checkAjabaja, ingen piratkopiering.

6 svar på ”Ajabaja, ingen piratkopiering.”

 1. Hej.

  Jag förstår att du inte förstår debatten eftersom du tydligen inte har helt klart för dig varför man har denna avgiften.
  Avgiften är till för att kompensera upphovsrättsägarna för den lagliga PRIVATKOPIERINGEN som vem som helst kan göra, t.ex. säkerhetskopiera en CD, en extra CD att ha i bilen eller kanske göra en kopia och ge till en vän.
  Detta är då på något som du redan har köpt, vilket gör att om du köper en USB-sticka så går en del av kostnaden till Copyswede för att du troligen kommer att lägga musik och film på den, eller hur…det kommer du väl att göra???

  Avgiften tas ut på media som är ”särskilt ägnade” för privatkopiering, vilket en skiljenämnd tydligen nu har fastslagit att externa hårddiskar och USB-minnen är.

  Detta har inget alls att göra med piratkopiering (påstår Copyswede och övriga intressenter) vilket gör att dina övriga funderingar står på lösan grund. De som skall få del av denna avgift har redan fått betalt när du köpte det alstret som du sen kopierar till det media där du betalar en del av priset till Copyswede.

  När det gäller de som svarade i undersökningen så kanske det är så att majoriteten inte kopierar upphovsskyddat material till externa diskar och USB-minnen och därför inte vill betala för något som de heller inte använder.

 2. Hej, hej!
  Vad bra att du uppmärksammar den här knepiga ersättningen. Jag vill dock göra dig uppmärksam på att det handlar om en PRIVATkopieringsersättning, inte en PIRATkopieringsersättning. Den finns till för att täcka en påhittad förlust som tydligen ska uppstå om du köpt en cd som du kopierar så att du kan tex ha den både hemma och i bilen. Jag har skrivit lite mer om det här: http://www.etc.se/debatt/avgift-p%C3%A5-digital-lagring-skadar-branschen

  Ha det så bra!
  Anna

Kommentarer är stängda.