Sluta sno maten från gamlingarna!

Tidningarna har idag skrivit om nollningen i Åre där förstaringarna tvingades äta kattmat. De ansvariga säger att det inte var ett tvång och rektorn gillar såklart inte tilltaget.

Aftonbladet Expressen Dagens Nyheter.

– Jag tycker inte att det är humor att äta kattmat. Det är fel att någon far illa när något ska vara kul, säger Angelica Faktus, till ÖP.

Personal och skolledning har nu lagt upp en strategi för hur nollningen ska stoppas. Skolan ska även ta reda på om något olagligt skett och polischefen i Järpen kommer att delta i ett möte med eleverna.

– Vi informerar och sprider budskapet att det är fel mot skolans värdegrund och att det förmodligen strider mot lagen, säger Angelica Faktus.

Men jag blev nyfiken och googlade runt lite för att finna mer om fakta. Är det verkligen farligt att äta kattmat eller är det bara så att vi äcklas av tanken, och till viss del säkert också, doften?

Det visade sig att detta har varit ett flitigt debatterat ämne runtom internet och tydligen är det många människor som har prövat och ja, ryktet om att gamla tanter lever på det, florerar också. Men en märklig sak som jag upptäckte var att Aftonbladet faktiskt haft en artikel om detta, och då handlade det om Karin Ahlborg som 2008 skrev för ”Vår Mat” där hon faktiskt rekommenderade att äta just kattmat.

För i hund- och kattmat är det förbjudet att använda tveksamma tillsatser som azofärger, glutamat, de flesta sötningsmedlen och konserveringsmedlet natriumbensoat.

Faktum är att av de 315 godkända tillsatserna för våra livsmedel är mer än hälften, 180, strängt förbjudna att använda i djurfoder.

–?Man har bedömt det som att vi människor är läskunniga och kan läsa oss till vad maten innehåller och därefter välja mat, säger Torbjörn Malm, foderexpert på Jordbruksverket.

Självklart har denna diskussion förts även på forumet Flashback, där man bland annat kan läsa en f.d. slaktares kommentar på detta. Han anser att kattmat mycket väl kan fungera som en proteinkälla, men då ska man inte vara kinkig med vilka delar av ett djur som har malts ner, d.v.s. mulmuskler, tjurpenisar, komage, lunga och annat mysigt. Bland diskussionerna finner man även olika människor som har provat att äta kattmat, på olika sätt och under olika förhållanden.

En annan intressant artikel jag fann var från Borås Tidning 2008 där en dagisfröken i Alingsås hade matat förskolebarnen med kattmat, både torrfoder och burkmat. Där kan man läsa att inga av barnen blev sjuka men att ”det är en etisk fråga. Vi skiljer mellan djur- och människoföda”. Jaha, kan man ju då tänka, varför det? I det gamla bondesamhället och längre tillbaka i tiden åt även vi så gott som allt av djuren vi slaktade. I vissa kulturer gäller detta än idag.

Tyvärr får vi inte veta så väldigt mycket mer genom att googla. Inte ens Livsmedelsverket har något vidare utrönande utredning av kattmat i någon form, men dock är det klassat som ”non food” vilket jag antar betyder, ej tjänligt som människoföda.

Å femtielfte sidan, om det nu finns människor som äter glas, metall, stenar och gud vet vad, då borde väl lite fiskfjäll, koöga och hästpung inte vara så illa? Smaken är ju som baken. Som antagligen också finns nermald i kattmaten 😉

94660cookie-checkSluta sno maten från gamlingarna!