Varför man bör flytta till Borås

Jojomen, för det ska man, men bara om man är go, snäll och är en relativt vettig person. Tycker iaf jag.

Men skämt åsido så råkar jag gilla mitt kära lilla Borås en hel del faktiskt och skulle nog våga påstå att jag är en god ambassadör för min hemstad. Visst har man genom åren snuddat vid tanken att det kanske är ganska fint och trevligt på andra håll i vårt avlånga rike, men tid efter annan har sansen kommit tillbaka. Vissa människor rynkar nog på näsan nu men det är så för mig iaf. Det ska inte vara för stort, stressigt och bullrigt men inte heller för litet och sömnigt så för mig känns det som att Borås är alldeles perfekt.

De människor som oturligt nog aldrig fått nöjet att sätta sina fossingar här i denna ljuvliga stad, får jag lov att beklaga och hoppas att ni vänder näsborrarna åt detta håll relativt och ganska snart för i annat fall kommer ni ju, tragiskt nog, dö i okunskap, och det vore väl synd? Visserligen finns det möjlighet att hastigt besöka staden på sin väg till vår förort (host) Göteborg, eller genom att bo på vår camping Saltemad, men det är trots allt inte samma sak som att få höra (läsa) om allt från en lokal ortsbo, inte sant?

Till att börja med kan jag då berätta att vi finns i Västra Götalands län och själva staden har ungefär 100.000 invånare. Borås grundades av Gustav II Adolf  1621 och har smeknamnet ”Textilstaden” som är ett arv av tekoindustrins glansdagar och det finns än idag mycket textilindustrier runtom staden, samt en hel del postorderföretag. Kända boråsare är bland annat Christer Björkman, melodifestivalchef, Ingvar Carlsson, statsminister, Magnus Carlsson, artist, Shirley Clamp, artist, Annika Duckmark, fröken Sverige 1996, Henning Mankell, författare och Pål Hollender, konstnär och många, många fler.

För den som tycker om att shoppa, är Borås mycket populärt eftersom priserna är jämförelsevis låga då många klädkedjor har sina lager/huvudkontor i Borås. Shoppingen i centrum består av små, butiker medan de större finns i ett köpcentrum kallat Knalleland och man finner det mesta här till, som sagt, låga priser.

Även maten är billig i Borås och det är prisvärt. Flera år i rad har den genomsnittliga matkassen här utsetts till landets billigaste. Det lokala ICA är störst med fyra butiker: en på Allégatan i City, en större på Skaraborgsvägen, mot Knalleland, liksom Ica Kvantum i Knalleland och ICA Maxi på Trandögatan intill Åhaga och Riksväg 27/41. Coop Forum finns på Bergsäter längsRiksväg 40 och Willys ligger i Knalleland. I de västra delarna av staden, intill Riksväg 40, finns även CityGross. Ica Kvantumbutiken på Skaraborgsvägen vann år 2008 utmärkelsen ”Butikernas Butik 2008”.

Favoritstället. Den iordninggjorda Sandwalls Plats med bland annat Café Viskan i bakgrunden och med Stadsparken (ur bild) mittemot.

Borås är även en stad rik på restauranger och caféer, allt från de exklusiva smakligheterna, thai- och kinarestaurangerna till indiskt, snabbmatsrestauranger och gatukök till de mer enkla ställena där en slät kopp kaffe finns att få till rimligt pris. Barer och pubar finns också ett flertal att välja mellan, discobowling, biljardhallar, snackbars och ölhak för att bara nämna några populära alternativ.

För den som är intresserad av friluftsliv har boras.se en ganska häftig digitaliserad friluftsguide där man kan se var guldkornen ligger. Ett av de mestt populära för boråsarna är det lummiga och gröna Almenäs vid Öresjös sydvästra spets där det även finns ett hundbad lite längre bort och såklart, möjlighet till fiske. Grillplatser finnes också och även ett litet café i gammaldags stil som är öppet över sommaren, fotbollsplan och lekplats för de mindre. Vi bör såklart nämna vårt kära fotbollslag som bjuder oss på rejäla toppmatcher med jämna mellanrum och då talar jag såklart om IF Elfsborg, vars hemmaplan är mäktiga Borås Aréna som färdigställdes inför fotbollsallsvenskan 2005.

Ett annat guldkorn är den otroligt vackra och utsmyckade biografen Röda Kvarn som för några år sedan restaurerades och nu visar filmer som inte är jättelika hollywood-produktioner, men som ofta har ett djup.

Borås är även en väldigt grön stad med flera otroligt fina parker och lummiga inslag igenom hela staden. Stadsparken är förstås störst och ligger intill centrum i staden samt busstorget, där det på torsdagar under sommaren bjuds på livemusik och dans där det innan dess bjuds på artister på Stora Torget som inte heller ligger långt därifrån. En annan park, och favorit, är Ramnaparken, som ligger intill Ramnasjön och dess fågelkoloni. Ramnaparken är en av Borås största parker. Den ligger väster om stadskärnan och består huvudsakligen av Ramnasjön med dess fågelkoloni och det omfattande kulturhistoriska Borås Museum. Promenadstråk finns runt omgivande skogklädda bergsknallar med öppna platåer. IK Ymer har upprättat en 9 håls bana för frisbeegolf i en del av parkens backiga skogsterräng.

På en av höjderna invigdes 1914 det kulturhistoriska Borås Museum. Det är ett friluftsmuseum för bebyggelse från Sjuhäradsbygden och det innehåller 15 historiska byggnader. Alla är öppna vissa tider för besökare och för guidade turer.

Kommunikationerna är goda och vi har nära till Göteborg via riksväg 40, eller såklart, tåg eller buss. Även inom Borås med tätort har vi väldigt bra förbindelser (se karta), dock tycker jag det är synd att Servicelinjen kommer läggas ner 2013. Så är det bestämt nu men jag hoppas de ändrar sig när pensionärerna höjer rösten, vilket jag också tror att de kommer göra.

När man nämner Borås så är det många som börjar muttra om vädret och hur regnigt det är här. Men hör och häpna, och sprid gärna ordet, att detta tycks vara en myt att Borås skulle vara den regnigaste staden i Sverige. Eller det verkar åtminstone vara en förändring på gång. Efter lite googlande förstod jag att SMHI (hur mycket man nu kan lite på dem numera) gör kontroller och mätningar vart 30de år och att fakta är ganska gamla, senast från 1990. År 2007 visade det sig att Växjö hade minst soltimmar och att Ronneby hade mest regn. Dock regnar det faktiskt här emellanåt; Årsgenomsnittet för riket är ca 635 mm, Borås tar som jämförelse emot ca 975 mm. Staden ligger i ett av landets ”regnbälten”, som sträcker sig ner till inre Halland – dess blötaste ställen får uppemot 1100 mm/år. Lokalprofilen Gunnar Jägsell har gjort ett skämtsamt inslag om Borås kontra nederbörd.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=bkGomB1nUbM]

Slutligen måste vi förstås även nämna Borås Djurpark som ligger norr om staden och idag är cirka 40 hektar, innehåller över 500 olika djur av 80 olika arter. Strax intill ligger även minigolf och det nyligen renoverade Alidebergsbadet som med sitt temporerade utomhusbad, 10-meters hopptorn, lek- och plaskbassäng och plan för beachvolleyball är en stark attraktion både för turister och boråsare. När jag ändå nämner bad så finns även Stadsparksbadet med sin vågbassäng och rutschkanor, strax intill centrum av staden och busstorget.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=L9_XCBSmRkY]

Som ni ser så finns det många anledningar att gilla Borås, och även om inte vädret alla gånger är på vår sida så finns det ju massor att göra inomhus. Dessutom säljer vi även paraplyer, tro det eller ej, och säga vad man vill men jag råkar faktiskt gilla Borås väldigt, väldigt mycket. Bara så ni vet. Dessutom har jag med det här inlägget bara skrapat jätteynkligt på ytan för det finns så otroligt mycket mer här, i de flesta människors tycke och smak, ingen tvekan.

Välkommna! 🙂

Källor: wikipedia – boras.se – smhi.se –

93750cookie-checkVarför man bör flytta till Borås