Korruptionen inom svenska polisen

Av en ren händelse zappade jag mitt in i SVTs Uppdrag Granskning där stölder inom svenska polisstationer granskades och jag blev smått bekymrad, besviken och faktiskt lite rädd.

Under 5 år har saker och kontanter av ett värde på runt 1,5 miljoner försvunnit och detta inom polisens egna väggar. Mycket sällan har utredningar gjorts eller ens påbörjats, rutinerna har ifrågasatts och åklagarna ser ingen orsak att försöka driva saken vidare då de tydligen bromsas av eu-direktiv och lagar. Gamla stamkunder, alltså de med brottsligt förflutet, berättar också att dessa stölder har inträffat gång på gång, men att de såg reportaget och utredningen som en återupprättelse, och det kan man ju förstå.

Nu ska man väl tillägga att det inom ett nationellt perspektiv är förhållandevis små summor, men att det ens sker och  inne i polisstationerna är ju egentligen fruktansvärt, både för de bestulna och för polisens trovärdighet. De flesta poliser har säkert rent mjöl i påsen och är ärliga, men att det ska vara så svårt att ordna med säkrare rutiner inom häktet, är väl ändå bra konstigt? Att det ens sker är ju fruktansvärt demoraliserande då polisen ska vara ett föredöme och alltigenom försöka upprätthålla etik och moral.

Märkligt nog finns inte programmet upplagt på SVT Play ännu, men det borde dyka upp ganska snart, för även om det är beklämmande nyheter så tycker jag ändå att man bör se avsnittet.

93380cookie-checkKorruptionen inom svenska polisen