Nyhetsvärde eller inte?

Vilken typ av nyheter är det som lockar läsare och som engagerar människor i diskussioner? Är det världsproblemen som får människor att lägga pannan i djupa väck för att komma på en lösning månntro?

Som ni redan har gissat har jag såklart en pik i detta och svaret är såklart ett rungande ”nej”. För om man kikar igenom nyheterna på dn.se där det bland annat står om:

 • Fusket på Tillväxtverket – 793 rekommendationer. En fuskande myndighet som spenderar miljontals kronor av våra skattepengar är helt klart något som upprör.
 • Polisens lättsamma ton på Facebook – 2 rekommendationer. Lättsam, ironisk och kanske rent av oproffesionell? Verkligen få människor som verkar bry sig, åtminstone på DN.
 • Sabotör fick känna på medaljör – 93 rekommendationer. Att någon beter sig illa inom den heliga sportens värld är ajabaja, och att han åkte på spö är väl bara roligt. Bra, absolut, men hade människor varit lika engagerade i vardagen om det hände mitt framför näsan på dem?
 • Homoäktenskap undanbes i Frankrike – 14 rekommendationer. Här börjar man ju fundera lite, speciellt som alla pratar om att jämlikhet och lika villkor är så jättebra. Det verkar inte vara något vidare engagemang i den frågan.
 • Danskar vill göra cannabis lagligt – 255 rekommendationer. Här är det lite synd att man inte kan läsa några kommentarer för jag minns ju vilket blåsväder det blev när jag skrev om den föreslådda legaliseringen i Kalifornien.

Men här, gott folk kommer godingen. Själva orsaken till att jag bemödade mig att skriva detta inlägg. Ämnet som i all sin enkelhet ändå engagerar folk så oerhört att den ligger som tvåa i mest rekommendations-listan. Håll i er nu *trumvirvel*………..

Går det att hitta en perfekt avocado?

Jepp, så är det alltså. Tillväxtverket köpte upp alla avocados så att ingen annan fick njuta av frukterna, vi blev så ledsna att vi ville legalisera cannabis, gjorde några judoslag i luften, konverterade till gay och ropade på polis.

Sammanhanget är ju solklart.

92530cookie-checkNyhetsvärde eller inte?

7 tankar på “Nyhetsvärde eller inte?”

 1. Jag tror att en legaliserings debatt där nya argument läggs fram från båda sidor skulle kunna locka en hel del läsare och diskussioner.

 2. Din analys och slutsats är fullkomligt felaktigt. Du glömmer variabeln ”kontext”. Motbevis mot din tes: facbook artikeln om polisen, enligt ditt resonemang är den inte populär men du missar att polisens fb sida stängdes ner pga dess popularitet (dock populär i ett annat kontext)! Nej dra nått gammalt över dig, läs på om vetenskap, speciellt konceptet av ”hidden variables”.

 3. Självklart har det som hänt pa tillväxtverket nyhetsvärde.
  Allt fler har en överdimensionerad uppfattning om sin betydelse.
  Man undrar bara hur det kan ske under 2 ar. Finns inga kontroll-
  organ över mynigheternas agerande.

Kommentarer är stängda.