Ett nej av vikt.

I Aftonbladet kan man idag läsa om Stina som inte fick åka berg-o-dalbanan Balder på Liseberg. Anledningen? För att hon var för tjock.

Ett ganska kontroversiellt ämne detta om vikt som säkert retar upp många människor. Det är ju knappast någon hemlighet att dagens ideal ska vara trådsmalt, samtidigt som snabbmaten finns överallt, samtidigt som vi tutar i ungarna tomma klichéer som att vi duger som vi är.

Men artikeln om Stina säger inte hela sanningen, vilket de sällan gör, och man får veta ungefär hälften av vad som har hänt, sagts och gjorts. ”…hennes midjemått inte var förenligt med attraktionens säkerhetsrutiner…” beskrivs det som och Stina beskriver själv att problemet var att hon inte kunde få på sig säkerhetsbältet. Vidare:

Lisebergs informatör Agneta Caspersen säger att det inte finns någon specifik viktgräns för nöjesparkens attraktioner.

Att gå ut med riktad information till överviktiga besökare är vanskligt, enligt jourhavande parkchef Bo Larsson.

– Det är känsligt och kan misstolkas. Vad man möjligen kan informera om är att det på vissa attraktioner krävs ett visst midjeomfång, säger han.

Så egentligen är det inte Lisebergs fel, inte sant? De sa aldrig att hon var för tjock för att få åka, det upptäckte hon ju tydligen själv. Dessutom fick hon en tygkanin och ett quick-pass – men som vaddå? Som en tröst att hon inte fick pengarna tillbaka? Eller som en ursäkt för att säkerhetsbältena var för tajt tilltagna? Det låter lite vridet i mina öron. Sedan kan man ju förstå att det är pinsamt att behöva gå ur kön eller ur sin plats då bältet inte passar.

Så vad ska Liseberg och andra nöjesattraktioner göra för att tillmötesgå så många människor som möjligt? Att bygga om alla attraktionerna så att även de mest överviktiga får plats lär ju säkert få kritik då det isf skulle tolkas som att de säger ja till fetma. Med andra ord ska vi inte vara arga på Liseberg, även om artikeln försöker få det att låta som att de har skött sig dåligt. Tvärtom tycker jag har de inte gjort något fel alls.

Med folkhälsan i åtanke kanske de till o med skulle gör bältena lite kortare än vad de redan är.

91260cookie-checkEtt nej av vikt.

3 tankar på “Ett nej av vikt.”

  1. Håller med dig. Det är absolut inte Liseberg vi ska vara arga på, snarare en sensationslysten journalist på Aftonbladet som tror att han gjort ett scoop. Det som inte framkommer i artikeln är att Liseberg tillhandahåller förlängningsdelar till säkerhetsbältet så att personer med åtminstone upp till 150 cm midjemått kan åka. Så Stina är inte så liten som det kan verka i artikeln (no offense). Hur jag vet detta? Egen erfarenhet då jag med nöd och näppe lyckades klämma mig i säkerhetsbältet med förlängning och jag är INTE liten…

Kommentarer är stängda.