Snart dags att dra fram snapsen.

Snart är det midsommar och tipsen börjar dyka upp i medierna om hur man ordnar det så perfekt som möjligt. Sommar, sol, snaps och sill är strax heligast i landet. Dock brukar midsommar också innebära stora intag av alkohol, vilket faktiskt inte alltid är så välkommet.

I en artikel i Aftonbladet kan man läsa om hur midsommar kan vara en mardröm för många barn, då föräldrarna kanske dricker för mycket. Värt att fundera på, absolut.

I alkoholens tecken, tänk på alla de barn vars föräldrar är alkoholister, som ”förvandlas” till konstiga människor, där helg eller vardag kvittar, nu och då, utan förvarning där barnen tar på sig skulden och försöker hjälpa, med en tomhet i själen och ett allt djupare hål i sina hjärtan. Att inte våga ta hem sina kompisar då man aldrig vet om mamma eller pappa har druckit igen och riskerar att skämma ut både sig själva och barnet. När ansvaret för hemmet skjuts över till barnet, när polisen bankar på dörren och de sociala myndigheterna hotar med att ta över vårdnaden, det är då smärtan och tårarna kommer, samtidigt som man vill hjälpa sin förälder som nu ligger illamående i ett konstigt doftande sovrum.

Jag säger inte att man ska sluta dricka helt, men att man åtminstone ska ha de små i åtanke. För hur ska de tolka och förstå något som alkohol? Oskyldiga sinnen fördärvas lätt och när vuxenlivet tvingas brutalt på dem, då finns det inga låtsasvänner som kan hålla handen.

90240cookie-checkSnart dags att dra fram snapsen.