Människa, hur ser du ut egentligen?

Den som har ögon att se med, kan snabbt konstatera att människor kommer i alla dess storlekar och färger. Men har ni tänkt på hur knepigt människokroppen är byggd egentligen, rent anatomiskt?

Ta till exempel våra fötter. Hur kommer det sig att kvinnors fötter oftast är mindre än mäns? Någon kanske säger att det beror på arv från våra förfäder, där männen var jägare och kvinnorna mest hemma och födde barn – för att hårddra det – men skulle det i så fall att vi nu i jämlikhetens årtusenden skulle få ungefär lika stora? Mannen som alltmer stannar hemma kanske får mindre och kvinnor som satsar på karriären utvecklar fullständiga pråmar. Sedan är det ju lite märkligt ändå att kroppen är skapar på det sättet, att vi faktiskt står på ett par, små platta saker, när kroppen är så lång i övrigt och dessutom knoppas av en stor, tung boll, även kallat huvudet. En smula ostabil konstruktion om man tänker efter, eller hur?

På tal om huvuden förresten, de är också ganska märkliga och då tänker jag på håret. Någonstans har jag läst att människokroppens behåring är sedan urtiden då det skulle skydda oss från vädrets makter, men när man tänker efter, så kan ju det knappast stämma. För all del, hår på huvudet kan jag gå med på då det skyddar från bland annat solen och kylan på vintern, men det andra då? Som att män oftast har skäggväxt, är det från urminnes tider också,då männen var ute och jagade mammutar och var mer utsatta för väder och vind? I så fall hade väl hela ansiktet varit behårat, eller hur? Att sedan kvinnor inte har de problemen skulle iofs också kunna stämma med teorin att de stannade hemma och skötte allt däromkring.

Men över lag är det konstigt att vi inte har förlorat mer hårbeprydda områden är vi redan har. För ärligt talat, vem går omkring utan byxor utomhus i bitande vind och hagelstorm? Idag har ju civilisationen gett oss halsdukar att vira runt i så fall. Nej, det låter som en konstig teori. I dagens teknologiska och bekväma värld hade vi varit totalt hårlösa, inte sant?

En annan konstig grej med människokroppen är våra skillnader, man och kvinna då alltså, för visst är det fantastiskt att vi kan se så olika ut? Men varför är skillnaderna så stora egentligen? Är det för att vi absolut inte ska kunna ta fel? För liksom rent anatomiskt så är det väl ganska jäkla märkligt att män har en dingeling och en kvinna en tingeling? Och varför har killarnas favoritleksaker hamnat på något så svårflirtat som en kvinna? Det hade varit sjutton så mycket bekvämare och enklare om vi hade fått boobs istället för kvinnorna. Å andra sidan hade nog inte så mycket blivit gjort då vi varit fullt upptagna med att leka med dels oss själva, dels med grabbarna på krogen eller i fotbollslaget. Huhu, vilken tanke…undrar hur fotbolls-EM hade sett ut? Publiken hade suttit halva matchen och väntat på att spelarna skulle sluta leka med varandra och komma ut ur omklädningsrummet.

Sedan finns det ju mycket annat som är väldigt märkligt med människokroppen. Typ varför vi har 10 tår och inte 11, varför vi inte har ögon i nacken, dubbla könsorgan för att ha dubbelt så kul eller fyra ben så att vi skulle kunnat stressa till jobbet så mycket enklare. Å andra sidan, vem vet vad vi kommer att kunna åstadkomma i framtiden med avancerad operationsteknik och DNA-korsningar?

Jag sömnlös? Näää, varför tror ni det? 😉

90030cookie-checkMänniska, hur ser du ut egentligen?