Sexuella övergrepp mot barn blir mer okej.

En kontroversiell rubrik, jo, det kan man ju tycka. Men när man läser om en utredning att det skulle vara billigare att använda sig av andra straff än fängelse, såblir man väl åtminstone eftertänksam.

Några av de brott som omfattas är grovt rattfylleri, sexuella övergrepp mot barn och grov kvinnofridskränkning.

Tanken är, förutom de ekonomiska skälen, att det ska finnas större utrymme för behandling, vilket också skulle kunna vara mer effektivt för någon straffad att bli socialiserad igen. Själv är jag tveksam, speciellt när det gäller grova brott som t. ex. ovanstående. Men frågan är om ens fängelsestraff är vidare bra. Vissa människor tycker att det är för bekvämt i fängelserna idag och på ett sätt så är det ju så. Rutiner, gratis mat, tv, sängplats, nya kontakter o.s.v. men samtidigt är det också så att om man är ny på ett fängelse finns det en hel del att se upp för, bland annat gängbildningar, frågor om lojalitet, hot och kontraband. Att sedan svenska fängelser är underbemannade och att vakterna inte har tid eller resurser att hålla 100% koll hela tiden och överallt, är såklart ett stort minus. I amerikanska fängelser lär man sig nya knep och knyter nya kriminella kontakter och ja, det är såklart ännu mer minus.

Mer exakt hur den nya modellen skulle se ut, beskrivs inte i artikeln, men vore inte det ultimata att sammanfoga fängelse med behandling?

Faktiskt hade vi en snabb diskussion angående detta idag på jobbet, dock var det mer inriktat på kriminella invandrare/nysvenskar/flyktingar där det ifrågasattes varför vi inte kunde sparka ut även infödda svenskar. En av debattörerna var en Sverigedemokrat, som tyvärr inte hade något bra svar på frågan, något som jag tyckte var synd. För varför inte sparka ut återfallsförbrytare ur landet på ett antal år? Jag kan ha fel men om man kommer tillbaka gång på gång, har man då verkligen lärt sig någon läxa av de svenska rättsväsendet eller har man helt enkelt bara fått en semester?

Tredje gången och det blir thailändskt fängelse. Det är långt ifrån semester och Sverige blir av med en kostnad för samhället?

Läs även vad Kvinnojouren tycker om förslaget.

89180cookie-checkSexuella övergrepp mot barn blir mer okej.

2 svar på ”Sexuella övergrepp mot barn blir mer okej.”

  1. När det gäller just brottet i rubriken, finns bara ett straff och det ska utföras med en mycket slö kniv…

Kommentarer är stängda.