F-kassan slår till igen. Eller?

I både Aftonbladet, Expressen och DN kan man idag läsa om Jimmy Fredriksson som blev utförsäkrad efter ett halvår efter dotterns död. Detta har orsakat en folkstorm över nätet och nu har FK gått med på att träffa Jimmy för att förklara hur de har agerat och tänkt. Ojojoj, så hemskt, tycker väl många, men är det verkligen såhär enkelt att vi bara kan skylla på en myndighet? I think not.

Det är fruktansvärt när ett barn går bort i cancer, så som Jimmys dotter Meja gjorde, och hon nådde bara 9 års ålder. Hemskt, ja absolut! Men livet kan många gånger vara hemskt mot de som inte gjort sig förtjänta av ytterligare besvär och ja, det är en konst att kunna leva. Inget tvivel om saken, men det händer tråkiga saker ibland och människor vi älskar tas ifrån oss, hur orättvist det än kan tänkas vara. Men är det Försäkringskassans fel?

I en av artiklarna står det att Jimmy inte har träffat FK en enda gång, att de inte har kallat till något möte. Det må låta hårt men FK är ingen serviceinrättning. Kanske det var det en gång i tiden men tiderna är förbannat mycket tuffare numera och att de dessutom ska följa de regler, lagar och restriktioner som regeringen har fastslagit gör att de hamnar i blåsväder. De är ju människorna vi träffar, sittandes bakom sina skrivbord och diskar, och inte de styrande i toppen som vi knappt ens ser på tv. Dessutom skulle jag gissa att även de är överarbetade, precis som Arbetsförmedlingen, nu i dessa bistra tider då riktiga jobb lyser med sin frånvaro och klasskillnaderna ökar. Vill man ha hjälp får man själv ta initiativet, lyfta luren och be om en tid för möte. Tyvärr är det så. Både FK och AF följer regler och lagar, liksom de flesta av oss, och det skulle väl se illa ut om en myndighet skulle börja tumma på dessa? Tänk följderna.

 Jimmy har nu blivit kontaktad av FK i Umeå och en tid har satts för ett personligt möte och han säger ”-Jag vill inte bara ha en förklaring varför jag blev utförsäkrad, utan jag vill ha ett besked på förbättring.” och jag anar att FK inte har så mycket mer att tillägga än att de har sina regler, satta av regeringen, att följa och att de – i all medmänsklighet – tänkte att det kunde vara bättre för Jimmy att börja jobba istället för att sitta hemma på halvtid och jobba. Förvisso är det svårt, oerhört svårt, att sätta ett bäst-före-datum på sörjandet och 6 månader, är det för kort eller för långt? Oerhört svårt för en handläggare på FK att avgöra, speciellt som de inte ens har träffat Jimmy.

Kanske det är där som felet ligger, att en mer individuell utredning skulle ha bedrivits och man fått en chans att sätta sig in i fallet lite närmare. Men så blev det inte och i all vardagens stress och alla måsten glömdes det bort att vara mer djupgående och det blev enklare att stämpla igenom ärendet som ännu ett i ledet. För det är så Sveriges byråkratiska papperssamhälle har blivit, att vi som människor bara är en kölapp . om vi ens kommer så långt – och att allt mer ansvar läggs på oss individer att skaffa information, bli rättvist behandlade och sluta se samhället som en servicemaskin som ska bjuda oss på allsköns gott. Det funkar inte så.

Vad jag menar är, skyll inte allt på FK eller AF, de gör bara sina jobb som verkligen inte är en dans på rosor, utan skyll på makthavarna istället. Det är ju de som sätter reglerna, lagarna och restriktionerna som ”alla andra” förväntas följa. Även Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, vilket ibland får följden att folk blir orätt behandlade eller faller mellan stolarna.

Slutligen, all sympati till Jimmy och Linda. Jag hoppas vindarna vänder för er och att ni kan komma till en bra lösning på alla plan med FK. Med civiliserade diskussioner och förståelse kan en hel del hända.

87240cookie-checkF-kassan slår till igen. Eller?

2 tankar på “F-kassan slår till igen. Eller?”

  1. Inom fk finns, enl uppgift, beting på utförsäkringar. Och inom fk har man också skapat en praxis som är tuffare än lagrummet. Naturligtvis gör inte fk detta själva. Departementet uppmuntrar om än inte officiellt. Men poängen är att fk har ett eget val att gå en annan väg, vilket man inte gör.

  2. I år gick Försäkringskassan med 4-5 milijarder i vinst. Den har, för övrigt, aldrig gått med förlust. Egentligen är Försäkringskassans pengar skilda från regering och statsmakt, det är ju ett försäkringsbolag egentligen, men det skiter de penningsuktande politikerna i. Med 50- och 60-talets lagstiftning hade det varit ett lagbrott av politikerna att röra kassans pengar. De tar alltså av Försäkringskassans pengar och stoppar in i statsbudgeten och använder till annat som anses viktigare (EU, skäggiga barn, SIDA etc etc) än Jimmy. Och så har de mage att prata om sjukpenningen som om den vore ett bidrag… skitsnack. Hela försäkringssystemet är betalt av oss via arbetgivaravgifterna. Jag blir så förbannad när jag läser sådant här, att jag bara vill gå ut och kräkas. Ha sånt här i minnet sept 2014.

Kommentarer är stängda.