Miljötänk för alla, eller?

Här i Borås är vi väldigt duktiga på det här med miljötänk. Dels har vi ju sopsortering med svart och vit påse under våra diskbänkar, men även i våra garderober eller andra skrymslen för bland annat plats- och pappersförpackningar, metall, tidningar, batterier m.m. och Borås kan med jämna mellanrum skryta om sin moderna avfallsanläggning. Läs mer här.

Men det finns självklart mer att göra om man vill. Regeringen har lagt ett nytt, strängare förslag på nya miljöbilsregler som sänker utsläppen av koldioxid vilket ur miljösynpunkt är fullständigt lysande. Förhoppningsvis kommer detta medföra att produktionen av etanolbilar kommer igång igen och med vissa ekonomiska stödpaket för de som väljer att köpa sådana bilar ser framtiden allt ljusare ut för miljön.

En anna sak som är bra för miljön är den så omdebatterade trängselskatten, något som Centern nu vill utvidga till allt fler städer. Just nu är det bara Stockholm som har det, Göteborg är på väg och i partiets infrastruktursprogram föreslås även Uppsala och Linköping och målet är att allt fler människor ska använda sig av en mer utvecklad kollektivtrafik.

En massa fulingar…

Men så finns det även mindre saker man kan göra för att främja miljön och framförallt närmiljön. I en debattartikel i Aftonbladet tas den nya skräplagen upp, som trädde i kraft den 10 juli 2011, som ger polisen befogenhet att bötfälla nedskräpare direkt på plats. Debattören föreslår att det ska göras brottsligt att kasta cigarettfimpar också då en miljard fimpar kastas på marken varje år, något som är en verkligt tråkig faktor i vårt annars så miljötänkande samhälle. Att fimparna dessutom innehåller tungmetallen kadmium som bryts ned väldigt långsamt av naturen gör ju inte saken bättre. I artikeln nämns även de årliga skräpplockardagarna, ett trevligt inslag som återkommer år efter år:

I dag inleder stiftelsen Håll Sverige Rent tillsammans med landets kommuner de årliga Skräpplockardagarna. Över hela landet samlar över en halv miljon svenskar – främst barn och ungdomar – in skräp och skapar diskussion om den gemensamma miljön. Under skräpplockardagarna 2011 deltog 620 000 personer.

Egentligen kanske man kan se det som ett vårtecken, då man ser både barn och vuxna utmed vägkanterna, med sina reflexvästar och sopsäckar, ihärdigt plockandes vad andra människor inte orkat ta hand om själva. I mina ögon en hjältemodig insats som borde belönas rikligt och kanske göras oftare – av fler människor, med hänsyn till både vår närmiljö och våra medmänniskor och djur. Visst vore det väl något att satsa på, och varför bara en gång om året?

Tänkvärt, inte sant? Vi kan alla dra ett strå till stacken om vi bara tänker efter 🙂

En liten film om vad som händer angående Skräpplockardagarna här i Borås.

86520cookie-checkMiljötänk för alla, eller?

4 tankar på “Miljötänk för alla, eller?”

  1. Ekomorsan: Faktiskt väldigt sant. Jag vet inte riktigt hur de resonerar. Kanske att de kan sprida skiten utanför sitt eget kvarter eller i sin egen trädgård. Hur som helst väldigt oansvarigt och beklagligt att vissa människor inte bryr sig längre än näsan deras räcker.

  2. Skräpplockardagar är lysande men egentligen är det ganska tragiskt att de behövs. Tänk om alla bara kunde ta sitt ansvar och ta hand om sin egna skit. Varför slänger man ens saker rätt ut i naturen överhuvudtaget?

  3. Jo, det är ju som vanligt förskolorna och i huvudsak yngre som plockar, men vilka är det som kör bilarna? Med tanke på att de finns så mycket folk som är arbetslösa så borde de väl också ställa upp – vilket de kanske iofs gör någonstans i landet – men det borde vara en självklarhet för de som har förmågan.
    Det är ju en bra grej, det borde räcka som orsak.

  4. Egentligen en genial idé att ha en skräp-plockar dag om året. Tycker även vuxna borde ge sig ut och plocka upp sin egen skit och samtidigt få sig en tankeställare …

Kommentarer är stängda.