Det är arbetsgivarens marknad.

Det är iofs ingen nyhet för alla de tusentals människor som idag går utan jobb, är sjukskrivna på halvtid eller som tvingas jobba timmar och skift genom alla de bemanningsföretag som finns. Men när stora, välkända företag som SAS och SJ låter de anställda arbeta under vidriga omständigheter och med svältlöner, vart är vi då på väg?

I en debattartikel går 4 fackordförande ut med kritiken och undrar varför regeringen blundar för det faktum att svenska arbetare blir utnyttjade och att så många svenska företag inte tar det sociala ansvarstagande som de påstår sig ha.

Förbannat skönt att detta ifrågasätts, tycker jag, för som arbetstagare är man fruktansvärt utsatt och helt i händerna på penninghungriga arbetsgivare. Å andra sidan är det inte konstigt att svenska företag månar om kostnader och andra utgifter då företagsklimatet och skattesatserna är så höga som de är. Inte konstigt att de diskriminerar människor på grund av ålder och bortser från kompetens.

Arbetsklimatet över lag har förändrats det senaste decenniet, om inte ännu längre bak, och som anställd är det oerhört lätt att bytas ut. Klimatet har blivit mindre nyanserat och det har börjat likna socialdarwinism där den starkaste överlever. Ett ytterst inskränkt sätt att se på sina medmänniskor som knappast passar sig i en demokrato och i en individorienterad kultur som västvärldens. Med andra ord, ett bakåtsträvande klimat har uppstått där det varken finns pengar eller empati nog att bry sig om sina medmänniskor. Dessutom tycks det som att Arbetsförmedlingen numera är en alternativ mellanhand som inte har mycket att säga till om när det gäller mer än lösa anställningsavtal. Själv tycks vara bäste dräng.

 Men hur som helst, BRA att detta nu debatteras och jag hoppas det sociala ansvarstagandet blir bättre. Men jag tror också att regeringen måste öppna sina ögon för att se vad som verkligen sker på den svenska arbetsmarknaden, ser de utslagna, ser de som verkligen försöker dra sitt strå till stacken men som tvingas gå med på vidriga avtal eller som inte ens får en chans för att de inte är 18 år med en armslängds meritlista.

84270cookie-checkDet är arbetsgivarens marknad.

2 svar på ”Det är arbetsgivarens marknad.”

  1. Jag är sjukpensionär sedan 12 år tillbaks och får inte jobba för Försäkringskassan. Jag hade för många sjukdomar. Nu har jag sex kroniska sjukdomar och ramlade utomhus i onsdags och slog i högra sidan av ansiktet. Fick en fraktur under ögat, som måste opereras så fort som möjligt. Om man inte gör det, så kommer jag att se dubbelt på det ögat sedan.

    Jane

Kommentarer är stängda.